2
Доц. Димитров е ръководител на проект на тема - "Изследване на фенолен състав и антиоксидантна активност на грозде и вино от бели и червени сортове лози".
Обобщено, с една дума проектът доказва, че чаша червено българско вино е превенция за здравето!
Изследването е част от научната програма на Институт по лозарство и винарство.
"За биологичния потенциал на виното започва да се говори в началото на 90- те години.
Изследване на двама френски учени установяват, че мъжете във Франция над 55 г. възраст страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания и смъртността е също намалена при умерена консумация на червено вино.
Независимо от голямата консумация и на наситени мазнини, защото знаем, че във Франция се консумират и много сирена от животински продукти.
Установява се също, че Средиземноморската диета, която позволява и умерена консумация на червено вино и в съчетание с приемът на рибата, води до много нисък процент сърдечно-съдови заболявания.
Около 100 - 150 милилитра червено вино на ден е умерена консумация, поясни още експертът по елексира на боговете.
Полезните свойства на виното са - антиоксидантната му активност, антивирусната активност, антиракова акитвност, намалява холестерола, каза още доц. Димитров.
Много е важно също да пием родно производство вина, допълни младият учен.
Още по темата в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..