Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двукратен олимпийски шампион пое националния ни отбор по водна топка за момчета до 16 години

Жарко Петрович
Снимка: БФ Водна топка

Двукратеният олимпийски шампион Жарко Петрович е новия селекционер на националния отбор по водна топка на България за момчета до 16 години. Разширеният състав на тима вече е на първия си лагер в Благоевград, воден от именития сръбски специалист.

Петрович е носител на два златни олимпийски медала от игрите в Рио 2016 и Токио 2020 като помощник - треньор на Деян Савич. В момента Петрович е на същата длъжност и в щаба на Урош Стеванович – настоящият наставник на мъжкия национален отбор на Сърбия. 

Именно със санкцията и разрешението на Стеванович новият национален селекционер на българския представителен отбор за 13-14 годишни ватерполисти е подписал договора си с БФ Водна топка. Ангажиментът на известния сръбски треньор с родната федерация засега е за две години.


В момента на 50-метровия басейн в Благоевград върви първият лагер под ръковоството на Петрович. Събрани са 40 млади ватерполисти. Планира се догодина сърбинът да събере и селектира и националния отбор за момчета, родени 2010 г.

Жарко Петрович работи с Деян Савич в периода 2014-2021 като е част от всички успехи на сръбската мъжка водна топка през това време. Преди това две години е помощник - треньор в националния отбор на Сърбия за юноши.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алавес - Хетафе

И Алавес победи Хетафе

Футболистите на Алавес нанесоха четвърта поредна загуба на гостуващия Хетафе в мач от предпоследния 37-и кръг на испанското първенство, като го надиграха с 1:0. Срещата бе без особено значение и за двата отбора, които не се борят за нищо и се намират комфортно в средата на класирането. Единственото попадение отбеляза Карлос Висенте още в 12-ата..

публикувано на 19.05.24 в 07:53
Лече - Аталанта

Аталанта си осигури място в ШЛ, Милан загуби в Торино

Аталанта победи с 2:0 като гост Лече в мач от предпоследния 37-и кръг на италианското футболно първенство. Така тимът от Бергамо събра 66 точки и си осигури не само участие в Шампионската лига през следващия сезон, но и се приближи само на точка от топ 3. Аталанта имаше инициативата през първото полувреме, но не успя да стигне до гол. Все пак..

публикувано на 19.05.24 в 07:43
Олександър Усик

Олександър Усик е абсолютен световен шампион в тежка категория

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113. Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC),..

публикувано на 19.05.24 в 06:58
Байер (Леверкузен)

Байер (Леверкузен) вдигна титлата в Германия с историческо постижение

Шампионът на Германия Байер (Леверкузен) победи с 2:1 като домакин на Аугсбург в двубой от последния кръг на футболното първенство. По този начин съставът на Чаби Алонсо влезе в историята на Бундеслигата, след като стана първият, който прави цял сезон без загуба. Байер завърши с 28 победи и 6 равенства. Леверкузен продължава и уникалната си серия от 51-а..

публикувано на 18.05.24 в 19:29
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Анталия

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Анталия (Турция) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 1 българин победи на полуфиналите Пиер Делаж (Франция)  с 6:1, 6:3 за 96 минути. Това е четвърта поредна победа за него в надпреварата без загубен сет. В спор за..

публикувано на 18.05.24 в 17:38
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов стана шампион на турнира по лека атлетика в Лимасол (Кипър). 29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24 метра, а след това преодоля и 2.26 – норматив за Европейското първенство в Рим (Италия). Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021 година, когато той скочи 2.28 в..

публикувано на 18.05.24 в 17:34
Световна купа по фехтовка

Французойка отстрани и двете българки в Пловдив

Двете представителки на България във втория ден на Световната купа по фехтовка на сабя жени в Пловдив – Йоана Илиева и Олга Храмова, бяха елиминирани от една и съща състезателка. Французойката Каролин Кероли се оказа непреодолимо препятствие и за двете български сабльорки, след като първо Кероли спечели във втория кръг срещу Храмова, а на..

публикувано на 18.05.24 в 17:30