Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Михайлов: Доган закрива периода на анонимно участие на ДПС във властта

| Интервю
Снимка: Стопкадър

Чрез смяната на Мустафа Карадайъ с Делян Пеевски Ахмед Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт.

Това каза пред БНР д-р Николай Михайлов и коментира, че на повърхността става явно, че  Доган или е много недоволен от Карадайъ, или е много доволен от Пеевски. Аз мисля, че и двете са верни.

"Г-н Пеевски е негов (на Доган - б.р.) ученик и той е сложен отдавна на ученическата банка, за да му се преподават уроци. Талантите на г-н Пеевски са добре известни и със сигурност са ценени от г-н Доган".

Според д-р Михайлов има едно необявено и интересно, информативно за процесите съперничество между Делян Пеевски и Бойко Борисов, "доколкото пътищата им се разминават - единият отива нагоре, другият отива надолу, а и двамата са клиенти на "Магнитски":

"Борисов е в състояние на някаква тиха паника, той губи почва и в собствената си партия, там той е разпознат като колеблив човек, със сигурност знаят и основанията той да бъде неуверен. Мотивът е известен - той е заподозрян от хегемона и това не е шега работа. От него се чака да бъде лоялен на директивата, той се старае, но това подкопава интересите на неговата партия в т.нар. сглобка, в която никой от участниците не се чувства комфортно. ... Те са в нея, за да изпълнят една директива да гарантират България като една управляема страна в прифронтова позиция".

По думите му Пеевски е в настъпателна позиция към властта:

"Нараства неговият авторитет. Като актьор на сцената той знае, че начинът на неговото поведение изобразява от собствената му фигура нещо като министър-председател де факто, преди да стане де юре. ... Чрез смяната на Карадайъ с Пеевски Доган дава заявка за преместване на ДПС в епицентъра на българската политическа власт. Той закрива периода на анонимно участие във властта и вероятно ще пожелае това участие в пълнотата на всички преференции, които участието във властта дават. Това е нов период, свързан с характерологията на Пеевски, който разиграва собствената си роля в театрална стилистика, суфлирана от Доган. ... Това, което ще прави Пеевски под ръководството на Доган, е да завоюва власт". 

Д-р Николай Михайлов коментира и политическия отзвук от местните избори:

"Заседанието на ГЕРБ ще констатира, че позицията на ГЕРБ в сглобката като много неудовлетворителна, крайно несправедлива, а за членовете и симпатизантите - скандална".  

Той изказа мнение, че т.нар. инстанция "посолството" разгражда партиите, както Симеон Сакскобургготски е успял да разгради българските партии "след пропадането на управлението на ОДС".

Според д-р Михайлов обвързването на евентуалната победа на Ваня Григорова с "нахлуване на Путин в България" е унизително:

"Тези избори сякаш показаха, че големите клишета на българската евро-атлантическа общност крушираха напълно, защото избраха кандидат от средите, които те щяха да лустрират". 

Интервюто на Даниела Големинова с д-р Николай Михайлов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58