Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копринка Червенкова: Допуснахме много случайници в политиката

| Интервю
Копринка Червенкова
Снимка: Ани Петрова

През тези 34 години наблюдавахме и избирахме случайни фигури, изказа мнение пред БНР журналистът Копринка Червенкова.

"10 ноември празник ли е или не? Празник е идея за бъдеще. На 10 ноември 1989 г. идея за бъдеще имаше у повечето хора. Сега видимо идеята за бъдеще са я попилели някъде, загубили са я по пътя. Толкова хора си занулиха биографиите, изчегъртаха ги, изчистиха ги, за да започнат на чисто. И какво се получи? Това, че те занулиха биографията си допусна до управлението на държавата случайници. От вчера си мисля колко случайни хора са управлявали тази държава в тези 34 години. /…/ Това са едни съвършено случайни хора, които отнякъде се явяват и понеже ни обещават разни работи, ние им вярваме", обясни тя.

По думите й Бойко Борисов е едно от най-големите разочарования на голяма част от хората, както и едно от "най-големите недоразумения в този наш преход". Той, заедно с Делян Пеевски, продължава да управлява държавата, добави Червенкова и прогнозира обаче, че това няма да продължи дълго:

"Мисля, че вече на негово място дойдоха други случайности – тия т.нар. харвардски случайности. Те сега ни управляват. Те са абсолютно случайни фигури, които се добраха до властта. Първоначално им се зарадвахме, но сега мисля, че всички разбраха, че това е едно голямо недоразумение".

Според журналиста 34 години след 10 ноември се завръща и цензурата:

"За съжаление, това също е една от илюзиите, която имахме на 10 ноември. Демокрация. Каква демокрация? Думата демокрация изчезна. Няма я. Сега се говори за прозрачност. Каква прозрачност? Не съм щастлива днес, макар че съм посрещнала този ден със страшно много надежди и идеи за много добро бъдеще".

Ако нещо се е променило в тази държава, то се е променило въпреки управлението й, категорична бе Копринка Червенкова.

"Нищо от това, което си представяхме, че ще се случи, не се случи. Не си дадохме труда да избираме хора, които са качествени. Не, случайници, самодейци…", каза в заключение тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55