Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски специалисти чакат "синя карта" за излизане от Русия. Работи ли добре системата?

| Репортаж
Илия Кръстев
Снимка: Личен архив

Руски висококвалифицирани специалисти искат да използват режима за "синя карта“, за да избягат от Русия. Това заяви Илия Кръстев от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. 

"Синята карта" беше въведена на европейско ниво заради желанието на ЕС да привлича най-високо квалифицираните специалисти, като осигурява облекчения при пребиваването в ЕС за тях и техните семейства, при сключването на договорите и заплащане. Работи ли добре системата?

1 119 – толкова е броят на издадените "сини карти“ през 22-ра година. Като значителната част от тях - 922 са били новоиздадени. Данните на Националната статистика показват, че е между 2019 и 2021 година общо са издадени около 300-400 "сини карти“. Значителна част от тях също са новоиздадените. 

От началото на воденето на статистиката през 2015-а година данните на НСИ показват, че издаването на сини карти е скочило 11 пътиДанни за издадените сини карти през 2023-а година няма, но данни за това как се прилагат промените по "синята карта“ има.

Председателят на ИКТ клъстера Петър Статев каза наскоро пред "Хоризонт", че продължава да се чака дълго времето за одобрение.  

“Чака се 6 месеца и нагоре. Трябва да се пипне в координацията между институциите, защото българските институции и министерства са отделни кралства“.

Много министерства – МВР, Външно, на Социалната политика и на Електронното управление - имат отношение към прилагането на различни аспекти от процедурата за "синята карта“. Законовите срокове за издаване на необходимите разрешения от българските институции са общо около 3 месеца, припомнят юристи. Но те не се спазват, става ясно от думите на Петър Статев.

"Ако имате познати, може да подбутнете, но това не може да става всеки път. Трябва ни координиращо звено, което да осигури, че взаимовръзката между всички институции, заето в процеса на разрешаване на висококвалифицирани специалисти от страните извън ЕС, трябва да бъдат бързи и ефективни“.

Това казва и Илия Кръстев от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. Който сигнализира за друг по-интересен проблем, появил се заради войната в Украйна. Руски висококвалифицирани специалисти също искат да използват режима за "синя карта". "Избягалите от режима" руски специалисти обаче са на равно с всички останали, които се борят на пазара в ЕС. Това трябва да се взема предвид при срока за проверките, допълва Кръстев.

Надежда за промяна Илия Кръстев от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии възлага на възможността за подаване на документи по електронен път. Това е записано в промените за "синята карта“ от януари, но едва през юли Министерството на електронното управление обяви старта на нейното изграждане, което, по думите на фирмата, която го изгражда - "Информационно обслужване“, би ускорила процеса за издаване на синята карта 3 пъти за администрацията и 19 пъти за бизнеса. За да може процедура, която при администрацията сега отнема 14 дни, да стане за 4.  Но към момента Министерството на електронното управление не посочва крайни срокове за завършването на проекта. 

Според "Информационно обслужване“ стартът на системата зависи и от законодателни промени, които да задължат администрацията да използва електронната платформа, да се прави електронна заверка с квалифициран електронен подпис с електронен апостил. Неотдавна, на форум с бизнеса, бившият министър на иновациите и сегашен депутат от ПП-ДБ - Даниел Лорер, призова за ускоряване на прилагането на "синята карта". 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30