Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателното гласуване на вота на недоверие – утре

Хамид Хамид от ДПС поиска оставката на двама министри

Снимка: БГНЕС

Утре (16 ноември) трябва да се проведе окончателното гласуване на вота на недоверие на правителството за несправяне в сектора "Сигурност и отбрана".

Поради липса на кворум депутатите не успяха да завършат процедурата по гласуване. 

Вотът беше внесен от БСП, "Възраждане" и ИТН.

При първото гласуване "за" оставката на кабинета гласуваха 66 народни представители. "Против" се обявиха само от групата на ПП-ДБ с 61 гласа, след като преди това ГЕРБ-СДС и ДПС демонстративно напуснаха залата заради отхвърленото предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол. Поради изискването вотът да се смята за успешен само ако е подкрепен от 121 депутати, решението беше отхвърлено. 

Поискано беше прегласуване, но преди това бяха направени две проверки на кворума. Последвалите почивки не бяха достатъчни за събирането му и председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.

След като парламентът не успя да гласува втория вот на недоверие на правителството, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предупреди ПП-ДБ да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, защото това може да застраши правителството:

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме. Както видяхме, и колегите от ГЕРБ няма да участват. Така че - това е вечерта на знаците".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова при утрешното прегласуване на вота на недоверие ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала и да заявят позицията си. Според нея, с днешното си отсъствие те са постигнали две цели - спасили са кабинета, но също така са показали, че ПП-ДБ трябва да се съобразяват с исканията им: 

"Показаха, че извиват ръцете на партньорите си от ПП и ДБ по конкретния казус: "Или ни давате "Лукойл", или си отивате". Прегласуването ще бъде утре. Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно тяхната позиция. Защото това лицемерие, ето ние излизаме, ние се "фръцкаме" - добре. Но всъщност с това излизане те спасяват кабинета. Да имат доблестта да дойдат и да кажат - "За", "Против" или "Въздържали се". Има три бутона. Само с демонстрации няма да стане". 

Хамид Хамид от ДПС поиска оставката на двама министри - на икономиката и енергетиката: 

"Вече и уличните кучета в Брюксел знаят, че България е Троянският кон на "Лукойл". Вината е на тези двама министри. Колкото е възможно по-дълго да бъде удължен срокът на дерогацията. Затова, г-н Петков, ваша е отговорността да искате оставката на тези двамата министри. ДПС обясни подкрепата си към правителството, когато се сформираше. Мисля, че бяхме категорични и ясни, че даваме шанс на едно мнозинство – парламентарно, което да направи определени промени в Конституцията. Оттам нататък сме заявили, че в това правителство подкрепяме само Мария Габриел. Точка". 

Съпредседателят на групата на ПП-ДБ Атанас Атанасов заподозря конспирация: 

"Тук се правят внушения, спекулации. Може би това е част от играта в един парламент. Но този законопроект има един-единствен вносител. Той се казва Делян Добрев, който го няма в залата. А виждате кой толкова пламенно защитава този законопроект, това е интересно. И аз не мога да подкрепя този законопроект, не за друго, а защото въпросният Делян Добрев е човекът от ГЕРБ, който гласува против това правителство. И това ме въвежда в съмнение, че това е провокация". 

По публикацията работиха: Ерол Емилов, Явор Римски, Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02