Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Янков, ПП-ДБ: Дерогацията е грешка

"Българският интерес не е да захранваме "Лукойл" и руската държава с милиарди долари"

| Интервю
Калоян Янков
Снимка: Силвия Великова

Дерогацията е грешка. Това заяви пред БНР Калоян Янков, политик от ПП-ДБ, който се разграничи от официалната позиция на партията си.

"Не трябваше да се случва.  Няма основание да бъде искана. От тази дерогация са се възползвали "Лукойл“ и руската държава зад него. Спечелили са космическата сума от 3 милиарда долара. Няма нужда и сега да съществува, защото не изпълнява целите си". 

Украйна се снабдява с горива, които не са от руски нефт и цените там не са се повишили, обясни Янков.

"Тройното увеличаване на използването на руски нефт е всъщност обръщане на дерогацията – вместо защита на българските потребители се е превърнала в  услуга на руската държава и "Лукойл".

Не е създаден и контролен механизъм между държавните органи за контрол върху дерогацията".

Той не смята, че съществуването на дерогацията ще доведе до напълване на държавната хазна. 

"Трябва да се провели какви инвестиции са направили от "Лукойл" за 18 месеца, за да преминат към неруски петрол. Дали това не е празна опорка?"

Аз, като член на ДБ, призовах поне нашата партия да заеме ясна позиция, че тази дерогация трябва да бъде отменена час по-скоро, обясни той в предаването "Нещо повече". 

"Вярно е, че сме партньори в управлението, но е възможно да имаме различни мнения по част от въпросите. Ръководството на партията обаче се чувства длъжно да се  придържа към основните направления, които ПП поддържа в този дебат.

Трябва да защитим българския интерес, който е в съзвучие с европейските интереси и обединение.

Участието в коалицията като че ли притъпява инстинктите на нашето ръководство. Българският интерес не  е да захранваме "Лукойл" и руската държава с милиарди долари.

ГЕРБ си прави пиар на гърба на недобрата позиция на ПП, смята Янков.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Калоян Янков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на Дунав мост при Русе ще започне в началото на юли вместо през есента заради критичното аварийно състояние на моста  и рушащата се..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора.  Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни..

публикувано на 17.06.24 в 20:52