Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майчин дом е легенда, институция." Най-старата АГ болница у нас става на 120 години

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Новият живот и спасените животи, стотици хиляди усмивки, отдаденост, висок професионализъм – това е събрано в най-старата АГ болница у нас - Майчин дом. В неделя лечебното заведение ще навърши 120 години от създаването си. С повече от век собствена история, днес болницата се конкурира по модерно лечение със западноевропейски акушеро-гинекологични болници.

Пенка Димитрова започва като акушерка в детското отделение на болницата. Учи се от по-възрастните си колеги и от лекарите. Заедно с радостта, преживява и трудните моменти в работата си – като грижата за родилки с различни заболявания. 

"Имали сме наистина изключително трудни моменти", признава тя. "Много пъти сме успявали да помогнем на тези жени да са тук, сред нас."

Пенка Димитрова  Снимка: Майчин дом

Сред спасените майки с тежка бременност е 35-годишната Радослава от Белица. При второто си забременяване преди 4 години тя влиза няколко пъти в болница заради силни болки в корема. Лекарка от Разлог открива проблема в петия месец – неправилно зашита матка при първото раждане със секцио и състояние, което застрашава живота на майката и на плода. Насочва я към Майчин дом. 

"Няколко пъти го повтори – че само там има шанс детето да оцелее, ако се случи да родя."

В болницата овладяват задържането на бебето. И установяват друг проблем – родилката е с объркан резус фактор на кръвната група, заради което след първото раждане не е направена инжекция, даваща шанс за второ забременяване.  

"В Майчин дом изкарах 4 месеца и всеки ден ми е бил подарък. До края на осмия месец успяха да го задържат."

Така в началото на деветия месец се ражда Иван. След няколко часа се влошава, което налага интубация. Дават му 10% шанс да оцелее. Днес майката определя спасяването му като чудо.

На високия професионализъм, който е стандарт за Пенка Димитрова и всички нейни колеги, държи директорът проф. Иван Костов. Акушер-гинекологът поема управлението на болницата през 2016-та година. 

"Майчин дом е болницата, която е люлка на грижата за майката и детето в здравната система. Затова е кръстен Майчин дом от княгиня Мария-Луиза, която преди 120 години си дарява цялата зестра и основава първия матернитет. Дотогава България не  е имала специализирана болница, която да се грижи за бременните жени, за родилките и новородените деца. Майчин ден е легенда, институция", разказва проф. Костов.

При създаването си Майчин дом се е намирала в сградите на сегашния Национален център по трансфузионна хематология, близо до Централната гара. По време на бомбардировките през Втората Световна война болницата е преместена в плевенското село Долни Дъбник. В архивите се пазят документи, описващи този труден за страната ни период. Тогава болницата се ръководи от проф. Иван Иванов, ученик на патриарха на българското акушерство и гинекология проф. Димитър Стаматов.  

Днешният болничен директор е силно впечатлен от професионализма, с който са били преместени родилки, апаратура, легла, лекарства, "с брилянтна отчетност".

"И след като се връщат обратно в София, след близо година и половина, не липсва нито една игла, не липсва нито един инструмент."

Снимка: Майчин дом

Заради вярата в професионализма и смисъла на акушерската професия Пенка Димитрова никога не се е замисляла да напусне Майчин дом: 

"Имала съм безкрайно много възможности, възможности да се преместя в друга болница, да замина за чужбина. И една минутка не ми е идвал акъл да напусна нашата болница. В нея пораснах, в нея остарях, станах на 72 години и все още нямам намерения да я напускам", споделя тя и допълва:

"Нашата професия е изключително благородна професия."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52