Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидал Алгафари: Любовта е основният двигател на всичко, което се случва по света

Той представи пред БНР новия си роман "Вятърът и любовта"

| Интервю
Снимка: Личен архив/фейсбук

Любовта е основният двигател на всичко, което се случва по света.

Това каза пред БНР Нидал Алгафари, който представи пред БНР новия си роман "Вятърът и любовта".

"Това, което се опитвам да разкажа в романа, е една много малка част от случващото се преди и след промяната на режима, който ние наричахме "социализъм"Както и да разкажа за причините, довели до разрухата в Сирия. Тя някак си успя да събере всичко, което се случваше в Ирак и в другите арабски държави. Да потърся в този роман причините за тази многомилионна миграция, за нещастието, сполетяло люлката на тези земи, които са на най-древната цивилизация. Но най-вече този роман е за любов. Любов, която е неудържима. Любов, която е много различна - търсеща и намираща. Или любов безгрешна. Любов, проникваща между наложените традиции, различните култури, зловещите диктатури", разказа той и уточни, че това е сблъсъкът на двамата му герои - тя е българка, мюсюлманка, преживяла "възродителния процес", а той - сириец.

"Най-трудното в този роман ми беше как да разкажа на читателите в България и въобще по света за онзи сковаващ ужас, в който живеят хората в Сирия и въобще в арабските диктатури", подчерта авторът.

Представянето на книгата на Нидал Алгафари ще бъде на 21-ви ноември, вторник, от 19 часа, Литературен клуб "Перото", НДК .

Интервюто на Диана Янкулова с Нидал Алгафари в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23