Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Контохов празнува рожден ден два пъти в годината

Борис Контохов
Снимка: Държавен архив в Габрово
Ще ви срещнем с един кореняк габровец, чиято фамилия е известна и тачена в града. Той е на 92 и въпреки годините си притежава завидна жизненост и свежа памет. С Борис Контохов в рубриката „Горещи сърца“ разговаря кореспондентката ни Велина Махлебашиева.

"Срещам се с Борис Контохов по време на престоя му в Габрово, където той остава за по няколко седмици в годината, защото макар да е живял повече в Германия отколкото в България, родното го тегли и връща вкъщи. 92-годишният ми събеседник е роден в Царство България в семейството на търговец. Поколения габровци помнят магазина на Пенчо Контохов за колониални стоки на „Радецка“ – главната, днес пешеходна улица на Габрово. Дядото на Контохов е бил опълченец, бранител на връх Свети Никола. Борис е в прогимназията когато идва 9 септември 1944-а година. Животът на семейството се променя, магазинът на баща му е одържавен, а момчето, което за комунистическата власт е буржоа, кандидатства в Софийската политехника, но въпреки отличната оценка не му позволяват да следва. Според тогавашния началник на отдел „Кадри“ в Общината трябвало да поработи няколко години в производството „за да се разбере живота на работническата класа, тогава да се следва“. Две години след това обаче Борис е приет в Софийския университет, където завършва „Математика“. След дипломирането си работи като учител в Механотехникума в Габрово, а след това става първият редовен асистент по висша математика в тогавашния машинно-електротехнически институт в града, днес Технически университет. Междувременно се жени за полякиня от немски произход и стават родители на момче, а преди близо 50 години се изселват в Дармщадт, Германия.

Обича общуването, говори много, както сам признава, но има какво да разкаже, а в областта на вокалното изкуство притежава енциклопедични познания.

В Германия Борис Контохов работи в сферата на програмирането и анализа на процеси и системи, като участва в разработването на приложен софтуер за бизнеса. Не спира да се интересува от музика и да чете музикална литература, като най-вече се изкушава от оперното изкуство. След пенсионирането се посвещава на хобито си и започва да събира информация за български оперни певци, диригенти и композитори, чийто изяви са отразени в немскоезични издания. Като вдъхновен ценител и редовен посетител в европейските концертни зали провежда собствени проучвания и създава богат архив. През различни канали се наслаждава на оперни изяви в целия свят.  Започва да публикува своите „оперни истории“ в социалните мрежи, а преди пет години създава и свой оперен блог operastars.de, в който могат да бъдат намерени 650 статии, написани на български език, и повечето артисти, за които е писал, са българи.

Контохов споделя и богатите си впечатления от световната оперна сцена. По думите му, намаляването на интереса към оперното изкуство е валидно за целия свят.

Интересно ми беше също да науча, че празнува рождението си два пъти в годината. Така решил, откакто станал на деветдесет, – да отбелязва датата на рождения си ден и още веднъж, когато навършва - и половина".

Репортаж на Велина Махлебашиева чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04