Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бюджетът и Конституцията не са част от едно уравнение"

Антоанета Цонева: Няма значение от коя партия е кметът на общината, добрите проекти ще бъдат подкрепени

"Не се чувстваме рекетирани от партньорите в управлението, нашите аргументи също са публични"

| Интервю
Снимка: Демократична България

Няма значение от коя партия е кметът на общината, добрите проекти ще бъдат подкрепени.

Това каза пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ. 

"Подадени са проекти за над 2,5 млрд. лева. Общините са подали проекти, има критерии. Ние обсъждаме и знаем, че това е осъществимо, тъй като има и проекти, които са преходни. Общините, които имат висока проектна готовност и тези, които са посочили достатъчно добри идеи, свързани и с проектиране, ще бъдат подкрепени. Да, това ще засяга всяка една община, независимо дали е управлявана от кмет от управляващата коалиция, или от опозицията". 

Тя подчерта, че най-важното сега е приемането на бюджета за следващата година, но не трябва да се гледа на него като някакъв порцион, "насочван на едно или на друго място":

"Той ще бъде конструиран по заявките, които са подали общините. Така всички ще знаят към кои общини какъв публичен ресурс ще бъде насочен. Това ще бъде на основата на критерии и проектна готовност, а не според това кой какво листче е подал на един или друг депутат".

Антоанета Цонева беше категорична, че управляващите не вдигат данъци, а "всичко ще бъде в ръцете на общините":

"Ние не вдигаме данъци. Трябва да има условия, при които общините да могат да актуализират данъчната оценка на имотите, която не е променяна от 2008 г. Общините ще бъдат в правото си, когато данъчната основа се вдигне (при актуализиране на данъчната оценка на имотите) да намалят съответно размера на промилите за такса смет, за да не увеличават драстично таксите. Това е реалната форма на децентрализация, за която общините от дълго време настояват. Ние сме длъжни да поддържаме добър диалог с местната власт и го правим". 

Не се чувстваме рекетирани или изнудвани от партньорите в управлението, заяви Цонева и добави:

"Не се чувстваме изнудвани, защото нашите аргументи също са публични. Когато търсим съгласие и когато го постигаме, това е в името страната да има управление. В момента няма друга алтернатива, иначе бяхме в спиралата на едни безкрайни избори и служебни правителства на президента. Няма лесно управление в момента, което без трусове да може да води страната в посоката, в която сме се съгласили". 

По думите на Антоанета Цонева няма отклонение от предварително постигнатото съгласие по промените в Конституцията:

"Закована е датата 8-и декември. Тогава ще бъде проведено гласуването. Това е съгласието, постигнато в парламента. По отношение на Конституцията и на начина, по който сме съставили план за протичане на гласуванията - едно мина, остават още две - ще се осъществи до края на годината".

Тя подчерта, че Бюджетът и Конституцията не са част от едно уравнение:

"В съвсем друг порядък са подредени тези цели. Постигането на съгласие е наше задължение".

Интервюто на Диана Янкулова с Антоанета Цонева в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие. Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични..

публикувано на 15.05.24 в 10:48
Снимката е илюстративна.

Повишават се нивата на реките в Монтанско

Покачват се нивата на реките в област Монтана. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал. Повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона...

публикувано на 15.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09