Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк за Шенген: Не смятам, че всички битки са загубени

Вместо да се отчайваме, да обединим усилия и да говорим на един глас, препоръча евродепутатът

| Интервю
Илхан Кючюк
Снимка: ДПС

Не смятам, че всички битки са загубени, изказа мнение пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк в коментар за приемането на България в Шенген.

По думите му българският въпрос за Шенген е заключен във вътрешнополитическите боричкания в Нидерландия и Австрия. В този смисъл той препоръча:

"Вместо да се отчайваме, да обединим усилия и да говорим на един глас, да не даваме разнопосочни сигнали, да оставим на правителството и колегите, които работят фокусирано по темата, в детайли, да преценят кой е най-правилният момент за България. В един момент ние трябва да решим – дали искаме някакво частично приемане в Шенген, ако това ни се предлага, т.е. да бъдем приети на въздушни граници и да бъде договорено цялостно влизане на България в Шенген. Това е политически дебат, който трябва да бъде специализиран и правилно премерен, за да се вземе правилно решение".

Според него оттук нататък най-важно е единодействието и еднопосочните послания

Страната ни има два основни проблема, смята евродепутатът. Единият е, че излагаме своите национални проблеми пред европейски институции. Според него това не е лошо, но трябва да се прави по правилния начин. Второто е, че дълги години приемаме европейската политика за външна, което по думите му е стратегическа грешка.

"Европейската политика е вътрешна за България. Тя не може да бъде външна. Докато не се променят тези две нагласи, ще ни бъде трудно да имаме силен международен образ". 

Относно речта на премиера Николай Денков пред празната зала в Европейския парламент, Илхан Кючюк коменитра:

"Това е една рутинна процедура на дебатиране по важни въпроси, които касаят бъдещето на Европа. Министър-председателят Денков не принадлежи към голямо политическо семейство и от тази гледна точка участието на повече евродепутати по принцип е проблематично. Когато има по-слабо представителство от гледна точка на интерес на самите евродепутати, виждаме и една по-празна зала".

По думите му тази дискусия за бъдещето на Европа продължава вече 3 години, а и темата се обсъжда в различни формати, не само в този. Според него Европа трябва да премине към конкретни действия, ако иска да отговори на очакванията на хората във вътрешнополитически план. От друга страна, да бъде онзи геополитически играч и да изпълни заявката на тази ЕК, която дойде на власт с претенцията да бъде геополитическата комисия, добави той. Според него обаче за да стане това, Съюзът трябва да се превърне в политически такъв.

"Изборът е между повече Европа, т.е. по-голяма федерализация, от друга страна – повече национален суверенитет. Това не е някаква нова дилема в европейските институции. Към настоящия момент геополитическата обстановка предразполага да се мисли и действа час по-скоро към посока на федерализация", коментира евродепутатът. И добави:

"В момента на ЕС му е най-трудно да бъде интересен, да бъде привлекателен към своите собствени граждани и да ги убеди в правотата на демократичния процес".

По думите му идеята за реформа на ЕС първо трябва да започне от реформа на собствените му институции.

Кючюк напомни и за различните избори, които предстоят тази година в целия свят. Според него това ще бъде година на стратегическия избор за целия свят

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нарендра Моди

Управляващите печелят над половината места в долната камара на индийския парламент

Националният демократичен алианс, воден от Индийската народна партия на премиера Нарендра Моди, печели повече от половината места в долната камара на индийския парламент. Това показват официалните резултати от преброяването на гласовете, публикувани от местна телевизия. Според данни, публикувани след преброяване на повече от 85% от..

публикувано на 04.06.24 в 08:08

Синдикат "Защита": Съсловието не вижда в лицето на БЛС защита на интересите си

Буксуването около колективния трудов договор и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването са сред причините за предстоящ протест на синдикат "Защита". От синдиката искат  оставката на здравния министър Галя Кондева, която днес ги кани на среща. Министър Кондева кани на среща представители на..

публикувано на 04.06.24 в 07:52

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в Азербайджан през ноември. Главната тема при преговорите в Бон ще е климатичното финансиране...

публикувано на 04.06.24 в 07:50

Жълт и червен код в Кипър заради жегите и риска от пожари

В Кипър днес едновременно са в сила жълт и червен код – за изключително високи температури и за опасност от пожари. Здравните власти обявиха мерки и готовност за реакция при инциденти заради горещините. Температурите се повишават към рекордни стойности, като днес се очаква да достигнат 42 градуса, прогнозира Метеорологичната служба, която за..

публикувано на 04.06.24 в 07:46

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То й бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 07:42

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 13 области на страната. Кодът е в сила за областите Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София - област, Стара Загора, Търговище, Хасково. Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно..

публикувано на 04.06.24 в 07:42

САЩ: Катар да окаже натиск над "Хамас" да приеме примирието

Президентът на САЩ Джо Байдън призова емира на Катар да "използва всички подходящи мерки", за да осигури приемането от страна на радикалната палестинска групировка "Хамас" на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците, което сега е на масата и което предлага конкретна пътна карта за прекратяване на кризата в Газа,..

публикувано на 04.06.24 в 07:39