Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов анализ: Недостиг на общопрактикуващи лекари, психиатри, медицински сестри...

Снимка: Pixabay

Съветът за икономически анализи публикува анализ, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България.  Проучването ще бъде представено днес следобед в НС.

Анализът представя основни факти относно осигуреността с медицински специалисти у нас. Резултатите показват, че в България броят на лекарите на 100 000 души население през 2021 г. е по-висок от изчислената за разглежданите европейски държави медиана. Има обаче два специфични дефицита: недостиг от приблизително 1000 общопрактикуващи лекари и недостиг от над 460 психиатри. 

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев. За предаването 12+3 по "Хоризонт" Симеонова-Ганева обобщи:

"Преди 10 години установихме за първи път, че в дългосрочен план ще имаме проблем с медицинските специалисти. Това е така, защото нашата икономика, нашата държава все повече се доближава до европейските и ако искаме европейско здравеопазване, имаме нужда от специалисти, които да работят в системата. 2019 година актуализирахме прогнозите за пазара на труда и тези дефицити се очертаха още по-големи. Тогава взехме решение да задълбаем по темата и да се опитаме да измерим недостига в дълбочина, използвайки данни на "Евростат" за всички държави-членки на ЕС.

Първият извод е, че имаме изключително сериозен проблем с недостига на медицински сестри. Вторият основен извод е, че, за разлика от много анализи на всички, много от които твърдят, че ние имаме достатъчно лекари, ние установяваме, че лекарите не са достатъчно, ако разгледаме отделните специалности. Има дефицит от лекари на регионално ниво. В някои области имаме дефицит от специалисти, най-вече от общопрактикуващи лекари - те не достигат с 1000, а ние имаме около 4000 общопрактикуващи лекари в момента. Имаме нужда от 25% отгоре. Имаме и много остър дефицит от психиатри". 

"Нямаме област, в която да не липсват общопрактикуващи лекари, за да осигурим качеството на здравеопазване, което се предоставя в европейските страни. За бенчмарк ние не взимаме средноевропейски стойности на показателите, ползваме медианната стойност...".

Медианната стойност е брой лекари и медицински специалисти на 100,000 души от населението, която разделя страните в Европа на 2 равни части и половината от държавите-членки в ЕС имат по-ниска стойност на показателя. Точно това е референтната стойност, обясни Ганева. Така например населението на област Плевен е относително по-малко, затова то е обезпечено с общопрактикуващи лекари. По същия начин има достатъчно психиатри в област Ловеч, но те обслужват и населението от други области. 

"Със сигурност образователната система днес не може да компенсира изтичането на кадри от системата".

"Интересът към някои специалности е твърде малък", отчита изследването. Например годишно специализация придобиват десетина психиатри, а липсват 460. 

"Пазарната организация на здравеопазването е такава, че има стимули да се завършват определени специалности и няма стимули да се завършват други". Пример за популярни специалности са пластичната хирургия или кардиологията, а за нежелана - вътрешните болести. 

"Общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени, именно защото са крайно недостатъчни. Това е ситуацията и с медицинските сестри".

Възможните решения са в няколко посоки. Необходими са спешни решения за формиране на човешки капитал по отношение на всички специалисти по здравни грижи, както и подобряване на материалната база в медицинските ВУЗ. 

"Трябва много сериозно да се помисли как можем да върнем, частично дори, лекарите и сестрите, които напуснаха България. Как можем да ги привлечем обратно. Освен това трябва да се замислим дали можем да привлечем студенти от българската диаспора в чужбина, за да подсилим капацитета на системата".

Решаването на проблемите с недостига на медици в по-слабо развитите области е свързано с подобряване на качеството на живот в тези области.

Трябва да се помисли и за връщане в системата на лица, които са я напуснали - квалифицирани специалисти, които не са упражнявали професията си отдавна.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фериботите останаха закотвени в пристанището на Пирея

Протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея

Голям протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея тази нощ. Моряци и пристанищни работници попречиха за бъдат натоварени контейнери с военна помощ за Израел. Към тях се присъединиха активисти на комунистическата партия и граждани. Според протестиращите, контейнерите са пристигнали от Северна Македония и..

публикувано на 18.10.24 в 10:46
Британската Национална галерия

Британската Национална галерия забрани на посетителите си да внасят течности заради посегателствата над картини

Британската Национална галерия забрани внасянето от посетители на течности, с изключение на бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта, след поредицата атаки срещу картини в централната й сграда в Лондон.  Мярката идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи.  "За съжаление, сега сме достигнали..

публикувано на 18.10.24 в 10:44

ВМС вече разполагат с дистанционно управляеми подводни апарати за хидрографски изследвания

В Хидрографската служба на Военноморските сили вече разполагат с два нови дистанционно управляеми подводни апарата.  От министерството на отбраната информират, че подводните апарати са предназначени за извършване на хидрографски изследвания в крайбрежната зона с голяма работна дълбочина, до 1000 метра. Включени са и допълнителни модули сонар за..

публикувано на 18.10.24 в 10:37
Възстановка на взаимно училище в Национален музей на образованието – Габрово

50 години Национален музей на образованието в Габрово

В Габрово днес ще бъдат отбелязани 50 години от създаването на Националния музей на образованието, който съхранява паметта за просветното дело в документи, снимки и предмети от училищния живот. : Националният музей на образованието в Габрово е създаден преди 50 години, като е определено да се помещава в западното крило на историческата сграда..

публикувано на 18.10.24 в 10:29

Щетите от градушката във Великотърновско и Лясковец - за близо 1,2 млн. лева

Областната комисия за бедствия и аварии подкрепи искането за ремонти на 11 общински обекта в общините Велико Търново и Лясковец. Те пострадаха сериозно от градушката в средата на юни тази година. Искането за държавно финансиране за възстановяването на обществените сгради е за близо един милион и двеста хиляди лева.  В община Велико Търново..

публикувано на 18.10.24 в 10:25

Шестима загинали и 25 ранени, след като автобус се преобърна в Турция

Шест души са загинали и 25 са били ранени, след като автобус се е преобърнал на магистралата към Анкара в турския вилает Аксарай тази сутрин. На пострадалите е оказана първа помощ в болница. Причините за инцидента се изясняват.  Автобусът е превозвал пътници към популярния туристически район Кападокия.  Губернаторът на Аксарай Мехмет Али..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева...

публикувано на 18.10.24 в 09:48