Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Парламентарната комисия по образование не прие бюджета

Снимка: БТА

Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си заседание не одобри на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. в частта му за образование и наука.

Четирима от народните представители от комисията гласуваха "за" за законопроекта, осем бяха "против", а въздържалите се бяха трима, с това законопроектът не е одобрен на първо гласуване от Комисията по образованието и науката, каза нейният председател Красимир Вълчев (Парламентарната група на ГЕРБ - СДС).

Със законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. общият размер на разчетените разходи за образование е 8,571 млрд. лв., каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той обясни, че за системата на предучилищното и училищното образование са разчетени допълнителни средства за увеличението на възнагражденията на педагогическите специалисти от 1 януари 2024 г. и достигането им до 125 процента от средната брутна работна заплата за страната, с цел привличане на повече млади учители и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции са предвидени 289,9 млн. лв.

За създаване на условия за приобщаващо образование и за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и на учениците от първи до четвърти клас са предвидени 72,2 млн. лв. За увеличение на частта за издръжка на стандартите за делегираните дейности по образование са предвидени 93,3 млн. лв.

За осигуряване на безвъзмездно ползване от учебната 2024/2025 година на учебници и на учебни помагала за учениците от осми до 12-и клас, и на познавателни книжки и учебници за учениците от първи до седми клас са заделени 88 млн. лв. За безплатен транспорт на деца и ученици, които пътуват до училище до най-близкото населено място, и за тези от професионалните гимназии, са отделени 6,3 млн. лв.

За програмата за изграждане и реконструкция на детски градини и училища за периода 2024-2026 г. са предвидени 40 млн. лв., а за програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища - 50 млн. лв., за същия период.

Във висшето образование допълнителни средства са осигурени за възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, като това са 38,4 млн. лв. За осигуряване на увеличените стипендии на студентите са предвидени 6 млн. лв. За програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, за 2024-2026 г., са заделени 50 млн. лв.

Със законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. разчетените трансфери към държавните висши училища са в размер на 866,2 млн. лв. От тях 807,2 млн. лв са за държавните висши училища към Министерството на образованието и науката, а 59 млн. лева са за университетите към Министерството на отбраната.

Одобрената държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти за 2024 г. е в размер до 40 млн. лв.

За наука в проектобюджета за 2024 г. са разчетени 719,2 млн. лв., в това число 111,2 млн. лв. за сметка на средства от ЕС.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов каза, че е добре, че има запазване на средствата за национални програми, но трябва да има средства за приобщаващото образование и за втория гимназиален етап.

Председателят на Националния синдикат "Висше образование и наука" проф. Лиляна Вълчева заяви, че в проектозакона няма средства за комплексната оценка за качеството на обучението във висшето образование.

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски каза, че минималната работна заплата в БАН е 1600 лева, а във висшите държавни училища е 1810 лв. Считаме, че трябва да има такова изравняваме, ако е възможно, за да няма големи диспропорции, отбеляза той.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон

Преди екстрадицията на Асандж евродепутати от всички партии го защитиха

Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асандж на дебат в пленарната зала в Страсбург. Поводът е предстоящото решение, което трябва да вземе британският Върховен съд - дали да потвърди или да отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“. Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на..

публикувано на 29.02.24 в 07:43
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Директорът на "Фронтекс" и вътрешният министър също на Капитан Андреево

На "Капитан Андреево" ще отиде и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с  изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Ханс Лейтенс, който е на работно посещение в България. В програмата на двамата се предвижда да вземат участие в откриването на възстановеното гранично управление в..

публикувано на 29.02.24 в 07:35

Премиер и министър откриват държавната лаборатория на Капитан Андреево

Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево". Капацитетът на лабораторията трябва да осигури своевременен и ефективен контрол върху качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от Турция и трети..

публикувано на 29.02.24 в 07:28

Парламентът изслушва премиера Денков и министър Тагарев

Парламентът ще изслуша министър-председателя Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев във връзка с посещението на премиера в Украйна.  Левицата иска Денков да разясни думите си в Киев за сключване на двустранно споразумение за сигурност и дали това предполага готовност на България да предостави военнослужещи. След посещението на..

публикувано на 29.02.24 в 07:21

От деца за деца: В Монтана продават мартеници благотворително

Благотворителен базар за мартеници откриха в монтанското 4-о училище "Иван Вазов". Събраните средства ще бъдат дарени на неонатологичното отделение на болницата в града. Всяка година възпитаниците училището изработват мартеници и ги предлагат с благотворителна цел. Мотото сега е "Заедно в грижата за новия живот" , сподели директорката Цветанка..

публикувано на 29.02.24 в 06:57

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт в конституцията

Френският Сенат обсъжда проектозакон за вписването на правото на аборт във френската конституция. Текстът беше приет с мнозинство от Националното събрание, но среща повече съпротива сред консервативните сенатори. "Франция ни гледа и трябва да бъдем на висотата на очакванията", заяви френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети пред..

публикувано на 28.02.24 в 22:58
Джо Байдън

Джо Байдън на годишен медицински преглед

81-годишният американски президент Джо Байдън е на годишен медицински преглед, а резултатите от него ще бъдат внимателно анализирани във връзка с кандидатурата му за преизбиране.В изявление на Белия дом се казва, че резюмето от  прегледа ще бъде публикувано . Доналд Тръмп беше на 70, когато встъпи в длъжност през 2017 г., а след това..

публикувано на 28.02.24 в 22:43