Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Парламентарната комисия по образование не прие бюджета

Снимка: БТА

Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си заседание не одобри на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. в частта му за образование и наука.

Четирима от народните представители от комисията гласуваха "за" за законопроекта, осем бяха "против", а въздържалите се бяха трима, с това законопроектът не е одобрен на първо гласуване от Комисията по образованието и науката, каза нейният председател Красимир Вълчев (Парламентарната група на ГЕРБ - СДС).

Със законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. общият размер на разчетените разходи за образование е 8,571 млрд. лв., каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той обясни, че за системата на предучилищното и училищното образование са разчетени допълнителни средства за увеличението на възнагражденията на педагогическите специалисти от 1 януари 2024 г. и достигането им до 125 процента от средната брутна работна заплата за страната, с цел привличане на повече млади учители и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции са предвидени 289,9 млн. лв.

За създаване на условия за приобщаващо образование и за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и на учениците от първи до четвърти клас са предвидени 72,2 млн. лв. За увеличение на частта за издръжка на стандартите за делегираните дейности по образование са предвидени 93,3 млн. лв.

За осигуряване на безвъзмездно ползване от учебната 2024/2025 година на учебници и на учебни помагала за учениците от осми до 12-и клас, и на познавателни книжки и учебници за учениците от първи до седми клас са заделени 88 млн. лв. За безплатен транспорт на деца и ученици, които пътуват до училище до най-близкото населено място, и за тези от професионалните гимназии, са отделени 6,3 млн. лв.

За програмата за изграждане и реконструкция на детски градини и училища за периода 2024-2026 г. са предвидени 40 млн. лв., а за програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища - 50 млн. лв., за същия период.

Във висшето образование допълнителни средства са осигурени за възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, като това са 38,4 млн. лв. За осигуряване на увеличените стипендии на студентите са предвидени 6 млн. лв. За програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, за 2024-2026 г., са заделени 50 млн. лв.

Със законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. разчетените трансфери към държавните висши училища са в размер на 866,2 млн. лв. От тях 807,2 млн. лв са за държавните висши училища към Министерството на образованието и науката, а 59 млн. лева са за университетите към Министерството на отбраната.

Одобрената държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти за 2024 г. е в размер до 40 млн. лв.

За наука в проектобюджета за 2024 г. са разчетени 719,2 млн. лв., в това число 111,2 млн. лв. за сметка на средства от ЕС.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов каза, че е добре, че има запазване на средствата за национални програми, но трябва да има средства за приобщаващото образование и за втория гимназиален етап.

Председателят на Националния синдикат "Висше образование и наука" проф. Лиляна Вълчева заяви, че в проектозакона няма средства за комплексната оценка за качеството на обучението във висшето образование.

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски каза, че минималната работна заплата в БАН е 1600 лева, а във висшите държавни училища е 1810 лв. Считаме, че трябва да има такова изравняваме, ако е възможно, за да няма големи диспропорции, отбеляза той.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и разпалва загасени огнища. Властите следят с дрон рисковите райони и реагират незабавно при..

публикувано на 27.07.24 в 10:03
Джо Байдън

Предизборните борби и посещението на Нетаняху в САЩ белязаха седмицата

Седмицата започна с изненадващото за някои и очаквано за мнозина оттегляне на американския президент Джо Байдън от кандидат- президентската надпревара за нов мандат в Белия Дом.  Това е първият път от десетилетия насам, когато президент на САЩ се отказва от преизбиране и се случва след продължили седмици призиви от страна на..

публикувано на 27.07.24 в 09:59
Мануел Сарацин

Мануел Сарацин: България може да покаже, че е силен привърженик и адвокат на Западните Балкани

"Напредък има. Ето - Босна и Херцеговина ще преговаря за влизане в ЕС. Важен импулс дойде и от Европейската комисия, която изготви, а Европейският парламент одобри нов План за растеж на Западните Балкани, чрез който на региона се предоставят 6 милиарда евро . Това е важен сигнал, че въпреки войната в Украйна Западните Балкани остават в..

публикувано на 27.07.24 в 09:50

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди..

публикувано на 27.07.24 в 09:37

Френският вътрешен министър похвали силите за сигурност след откриването на Олимпийските игри

Френският министър на вътрешните работи похвали силите за сигурност, след като по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи не бяха отчетени сериозни проблеми, предаде Асошиейтед прес.  Властите бяха организирали мащабна операция за сигурност в Париж, за да осигурят безопасността на събитието.  Улиците на столицата..

публикувано на 27.07.24 в 09:29
Бившият американски президент Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Тръмп ще проведе нов митинг в градчето, където беше прострелян

Кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе нов митинг в градчето, където преди две седмици беше прострелян на предизборна проява, предаде "Ройтерс". Междувременно от социологическо проучване на "Уолстрийт Джърнъл" стана ясно, че Тръмп има преднина от два процентни пункта пред вицепрезидента на САЩ от..

публикувано на 27.07.24 в 09:02

218 випускници на НВУ ще получат първите си офицерски пагони

Първите си офицерски пагони и дипломите за завършване ще получат на тържествена церемони тази вечер в центъра на Велико Търново 218-е випускници на Националния военен университет „Васил Левски“. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще връчи пагоните и наградите на отличниците и ще поздрави новите офицери. Министър Запрянов лично ще..

публикувано на 27.07.24 в 08:36