Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще наблюдава реализацията на завършилите висше образование

Снимка: iStock

В Кипър започва проект за наблюдение на реализацията на завършилите висше образование на трудовия пазар, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Млади специалисти и работодатели ще могат да се срещнат на провеждащия се днес и утре в Никозия втори "Кипърски панаир на работните места" /Cyprus Job Fair/.

Над 50 компании, много от които водещи в кипърската икономика, се представят на панаира. Те предлагат общо повече от 1000 работни места и очакват да намерят най-подходящите служители. Над 1000 търсещи работа и професионална реализация млади хора вече са се регистрирали предварително за интервюта с потенциални работодатели през двата дни.

Форумът се провежда при голям интерес за втора поредна година. Целта му е да помогне на студенти и млади специалисти да проучат разнообразни възможности на трудовия пазар и да се свържат директно с работодатели, бе посочено в поканата за проявата.

До 2032 г. в професии, изискващи висше образование, ще работят 40% от заетите в Кипър, показва изследване на Агенцията за развитие на човешките ресурси. Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде проведено национално проучване сред работодателите за техните потребности, както и ще бъде разработен национален механизъм за наблюдение на завършилите висше образование на трудовия пазар, съобщиха от образователното министерство.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър иска да стане център за услуги и продукти за киберсигурност

Правителството на Кипър цели да го превърне в регионален център за услуги и продукти за киберсигурност, мост между Близкия изток и Европа в тази област, заявиха от Кипърската организация за цифрова сигурност. От днес до петък страната е домакин на..

публикувано на 28.11.23 в 08:20

Кипър е в челните места по употреба на антибиотици

Кипър заема първо място в две класации в ЕС за антибиотици - за най-голяма употреба от пациентите и за свръхконсумация в селското стопанство. Тревожните данни за двете опасни за здравето тенденции бяха оповестени на проведена в Никозия научна..

публикувано на 28.11.23 в 04:34

В Кипър въвеждат академично обучение за сомелиери

В Кипър за първи път се въвежда академично обучение за сомелиери чрез партньорство между университет и селска община. Повече от 22 млн. евро, осигурени от европейски фондове, ще получи лозаро-винарският сектор в страната. Кипърският технологичен..

публикувано на 26.11.23 в 16:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Монтана Валери Димитров

На 148 души в област Монтана са спрени социалните помощи заради отказ от труд

На 148 бедни от област Монтана, отказали да положат обществено полезен труд, са им спрени социалните помощи през миналата година, съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.  2215 лица и семейства от област Монтана са подпомогнати с..

публикувано на 28.02.24 в 16:35

МС одобри промени в Закона за чужденците

Министерският съвет одобри промени в Закона за чужденците.  Целта е да бъде облекчен режимът за престой у нас на граждани от трети държави - висококвалифицирани специалисти и сезонни работници.  Разписана е и процедура за предоставяне на право..

публикувано на 28.02.24 в 16:29

Протести в Гърция поискаха наказания заради тежката жп катастрофа отпреди година

Многохилядни протести се състояха днес в цяла Гърция с искане за присъди срещу виновните за железопътната катастрофа преди една година, където загинаха 57 души, повечето от тях студенти. Хиляди гърци участваха в протестните демонстрации днес...

публикувано на 28.02.24 в 16:22
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова

Шалапатова отговори на негативната оценка на КНСБ

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова отговори на негативната оценка на КНСБ, които я критикуваха за работата ѝ, най-вече в социалната политика и пазара на труда. Шалапатова коментира, че всеки социален партньор има право..

публикувано на 28.02.24 в 16:09

Световен ден на розовата фланелка - инициатива на Младежкия център в Монтана

Световният ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана. Инициативата, позната като „Ден на розовата фланелка“, започва през 2007 година в Канада, а в България се отбелязва от 2012 година. Всяка година в последната сряда на месец февруари се..

публикувано на 28.02.24 в 15:51

МС одобри 3 млн. лв. допълнително финансиране за Селскостопанската академия

Министерският съвет одобри допълнително финансиране от 3 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в Селскостопанската академия. С друго решение е определено, че с над 4 милиона и 800 хиляди лева ще се финансира обучението в пет..

публикувано на 28.02.24 в 15:44
Принц Хари

Принц Хари изгуби дело за полицейска защита

Принц Хари загуби съдебно оспорване на решението на британското правителство да отнеме правото му на автоматична полицейска защита на сигурността му на високо ниво, когато е в Обединеното кралство. Херцогът на Съсекс се опитваше да отмени..

публикувано на 28.02.24 в 15:43