Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще наблюдава реализацията на завършилите висше образование

Снимка: iStock

В Кипър започва проект за наблюдение на реализацията на завършилите висше образование на трудовия пазар, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Млади специалисти и работодатели ще могат да се срещнат на провеждащия се днес и утре в Никозия втори "Кипърски панаир на работните места" /Cyprus Job Fair/.

Над 50 компании, много от които водещи в кипърската икономика, се представят на панаира. Те предлагат общо повече от 1000 работни места и очакват да намерят най-подходящите служители. Над 1000 търсещи работа и професионална реализация млади хора вече са се регистрирали предварително за интервюта с потенциални работодатели през двата дни.

Форумът се провежда при голям интерес за втора поредна година. Целта му е да помогне на студенти и млади специалисти да проучат разнообразни възможности на трудовия пазар и да се свържат директно с работодатели, бе посочено в поканата за проявата.

До 2032 г. в професии, изискващи висше образование, ще работят 40% от заетите в Кипър, показва изследване на Агенцията за развитие на човешките ресурси. Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде проведено национално проучване сред работодателите за техните потребности, както и ще бъде разработен национален механизъм за наблюдение на завършилите висше образование на трудовия пазар, съобщиха от образователното министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър иска да стане център за услуги и продукти за киберсигурност

Правителството на Кипър цели да го превърне в регионален център за услуги и продукти за киберсигурност, мост между Близкия изток и Европа в тази област, заявиха от Кипърската организация за цифрова сигурност. От днес до петък страната е домакин на..

публикувано на 28.11.23 в 08:20

Кипър е в челните места по употреба на антибиотици

Кипър заема първо място в две класации в ЕС за антибиотици - за най-голяма употреба от пациентите и за свръхконсумация в селското стопанство. Тревожните данни за двете опасни за здравето тенденции бяха оповестени на проведена в Никозия научна..

публикувано на 28.11.23 в 04:34

В Кипър въвеждат академично обучение за сомелиери

В Кипър за първи път се въвежда академично обучение за сомелиери чрез партньорство между университет и селска община. Повече от 22 млн. евро, осигурени от европейски фондове, ще получи лозаро-винарският сектор в страната. Кипърският технологичен..

публикувано на 26.11.23 в 16:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни..

публикувано на 27.07.24 в 10:49

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви,..

публикувано на 27.07.24 в 10:16
Констанце Щелценмюлер

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от..

публикувано на 27.07.24 в 10:15

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и..

публикувано на 27.07.24 в 10:03
Джо Байдън

Предизборните борби в САЩ и посещението на Нетаняху там белязаха седмицата

Седмицата започна с изненадващото за някои и очаквано за мнозина оттегляне на американския президент Джо Байдън от кандидат- президентската надпревара за нов мандат в Белия Дом.  Това е първият път от десетилетия насам, когато..

публикувано на 27.07.24 в 09:59
Мануел Сарацин

Мануел Сарацин: България може да покаже, че е силен привърженик и адвокат на Западните Балкани

"Напредък има. Ето - Босна и Херцеговина ще преговаря за влизане в ЕС. Важен импулс дойде и от Европейската комисия, която изготви, а Европейският парламент одобри нов План за растеж на Западните Балкани, чрез който на региона се предоставят..

публикувано на 27.07.24 в 09:50

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия..

публикувано на 27.07.24 в 09:37