Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Полина Велчева за полицейското насилие: Това не е превишаване на права, а престъпление

До момента към делата няма приложени доклади от служители на МВР за използваната физическа сила, уточни тя

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация.

Това разграничение направи в интервю за БНР адвокат Полина Велчева, която работи по дела за полицейско насилие.

"Протестът на 16 ноември мина всякакви граници. Трябва да се сравни това, което беше 2020-а. Тези записи, които излязоха година по-късно, се вижда ясно, че полицейските служители нямат маски, могат да се идентифицират, а тук повечето, да не кажа всички полицейски служители, които са нанасяли побоища на мирни граждани включително, не могат. Освен че нямат номера, те са с щитове, с каски. Има много случаи, в които лицата са били поваляни на земята и ритани, тоест не могат дори да определят дали трима, дали петима ги ритат. Това не е превишаване на права. Това е извършване на престъпление, което видяхме – тежки, средни телесни повреди, психически, което е най-тежкото. В районното на 16 ноември имаше множество непълнолетни деца, на 14 години дете, те заспиваха по пейките. Не са това лицата, които са извършвали действията на първа линия", коментира адвокат Велчева в предаването "Преди всички".

По закон всеки служител на МВР трябва да има регистрационен номер. В Наредбата за реда и употребата на физическа сила и помощни средства ясно е записано, че в случай на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, използвал тази физическа сила или от ръководителя, поясни адвокат Велчева.

"Тоест, за всеки един от случаите, които видяхме на кадрите, трябва да бъдат изготвени такива доклади. В докладите законът е посочил какви данни трябва да са посочени. От кое лице е използвана физическата сила, срещу кое, с какъв интензитет е физическата сила, какви мерки са взети. До момента нямаме такива доклади, които да са приложени към делата. Поне до момента никой не е видял."

Велчева не изключва при протестите на футболните фенове срещу БФС да има умишлено нарушаване на законодателството.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55