Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Иванова, "Системата ни убива": Не може да има пенсия за инвалидност с до 200 лв. под линията на бедност

| Интервю
Вера Иванова от "Системата ни убива"
Снимка: БГНЕС

Не може да съществува социална пенсия за инвалидност със 100-200 лева под линията на бедност. 

Това каза пред БНР Вера Иванова от "Системата ни убива", като определи фиксираната линия на бедност като много занижена и нереална:

"По този начин обричат хората с увреждания да изнемогват и да не могат са съществуват. Става дума за деца, придобили тежки увреждания по време на раждането им, които са оцелели и са навършили 18 години, но състоянието им не се е подобрило - не стават от инвалидните колички, не проговарят, не започват сами да се хранят и не тръгват на работа. Този малък процент на оцелели деца остават до края на живота си деца, дори се влошава състоянието им. Към тях се проявява политика на геноцид, тъй като всичко за тях приключва с навършването на една цифра - 18".  

Организацията изпрати сигнал до институциите, с който алармират за пропуски в Проектобюджета за 2024 г., който според тях "изключва най-уязвимите и най-неспособните да се справят с предизвикателствата на живия живот".


Вера Иванова изтъкна, че в бюджета за следващата година е предвидено разделение във финансовата подкрепа за децата с увреждания до 18 г. и за навършилите тази възраст:

"До 18 г. се увеличава финансовата подкрепа със 150-250 лева, а над 18 - с 1 лев до 11 лева".

Тя обясни, че децата с тежки увреждания, които са навършили 18 г., получават пенсия, която е приравнена със социалната:

"Така са приравнени към хората, които ги е мързяло да ходят на работа. Тази пенсия варира от 300 до 390 лева. Финансовата подкрепа за тези оцелели деца варира между 35 и 200 лева. Това е което получават. По закона за личната помощ могат да получат асистент, но на децата над 18 г. вече родителите са възрастни, някои са вече останали и без родители и трябва да разчитат на външен асистент, който е с работно време от понеделник до петък. Уврежданията обаче нямат почивен ден и по празниците не се изпаряват".

От управляващите партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като и от ДПС не са отговорили на сигнала на "Системата ни убива", съобщи Вера Иванова.

Интервюто на Снежана Иванова с Вера Иванова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при удари в района на град Балбек, в североизточната част на страната. Малко по-рано бе съобщено за..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията си, а Русия трябва да престане да я напада.  "Трябва да направим всичко възможно, за да стане..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил плътно прикрит със средства на радиоелектронната борба и противовъздушната отбрана. Впрочем нашите..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени цистерни с гориво и други обекти. Израелските военни твърдят, че сред мишените са били петролен..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете,..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

публикувано на 29.09.24 в 18:37