Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента има симулация на политически живот в България"

Кузман Илиев: Това е бюджетът - шампион по разхищение в нашата история

"Ще ние приемат в еврозоната, дори да сме тоталните двойкари"

| Интервю
Кузман Илиев
Снимка: личен архив
В България пада плоският данък. Това заяви пред БНР икономистът Кузман Илиев.  
"Това, което въвеждаме с този бюджет, е един глобален корпоративен данък за големите мултинационални компании с обороти над 750 милиона евро. То е краят на плоския данък, наложен отвън. 

Плоският данък беше гледан като ставка, равна за всички. Сега ще има компании, които ще плащат 15% данък, а  други - 10%. Ние губим едно конкурентно предимство. Опасявам се, че ще станем още по-невзрачни от гледна точка на инвестиционен интерес

Няма как страни като Ирландия и България да имат ниски данъци, с което все пак да привличат някакви инвестиции и тук да се формира средна класа. Големите играчи в ЕС искат високи данъци, за да имат огромна социална държава, с която да хранят електорални групи.

Полека-лека тези дънъци ще станат за всички – не само за големите компании. Да не правим конкуренция на нашите партньори, които се държат егоистично и застрашават икономическия ни растеж.

Плоският данък не  е свещена крава, но ставките бяха ниски и привличахме външни инвестиции. 

Като се вкарат и екологични критерии, които до 2026-та ще обхванат целия бизнес – ако не сте достатъчно зелени, няма да съществувате и няма да може да вземете кредит, това ще се смаже малкия и средния бизнис. Ние правим едно монополизиране на пазара - само големите ще могат да си позволят да изпълняват тези безумни критерии. Чудя се защо депутатите ни проспиват възможностите  за някакви облекчения. Всички в Европа си ги правят".

Кузман Илиев не разбира "защо в среда, в която залагаме такъв голям растеж, продължаваме да трупаме дефицити". 

"Това дългосрочно означава вдигане на дънъците. Няма как като трупаш постоянно дълг, в един момент да не го плащаш". 

Той предупреди, че може да бъде засегнат валутният борд

"България не трябва да гледа само това, че има сравнително по-нисък дълг, а и ужасяваща структура на икономиката, ниски инвестиции и ужасяваща демография, която постоянно трупа дефицити в НОИ - ние сме на ръба на ликвидна криза постоянно и застрашаваме борда

Няма как през бюджета да станеш по-богат. Ние не произвеждаме повече.

Българската държава харчи здраво. Харчат политиците, а не хората от малкия и средния бизнес".

Този бюджет няма как да има друг тип философия при тази политическа конфигурация, отчете икономистът в предаването "Неделя 150".

"Философията трябва да е такава, че да взима по-малко от нас, но да харчи по-ефективно. Няма как без икономиката ти да произвежда, този, който събира, да събира все повече. Той просто си трупа политически дивиденти".

В момента има симулация на политически живот в България, заяви Кузман Илиев. 

"Няма битка за някаква философия. Всеки ден е някаква водевилна сцена. Всичко се решава от властови център, който е външен. 

Нашите търговски вериги се превръщат в удобен инструмент за налагане на една човеконенавистна идеология, която прави така, че да има по-малко храна. Европа в момента не иска да произвежда храна. Намалява с десетина процента обработваемите площи. Затова цените на храните са по-високи. Това води до политически сътресения". 

Присъединяването към валутния съюз е по-скоро политически въпрос, обясни икономистът.

"Ние не отговаряме на критериите – нито за инфлацията, нито за дефицита. 10 години отговаряхме на всички критерии, но не ни приеха. Сега има някаква инициатива от тях. Питам се защо. От началото на ноември сме в тестови период на дигитално евро. Идеята е всички да влезем в тази система. Така по-лесно се контролира въглеродният отпечатък. Ще ние приемат в еврозоната, дори да сме тоталните двойкари. Но еврозоната, сама по себе си,  няма да ни направи по-богати". 

Не мисля, че депутатите имат смелостта да режат непродуктивни разходи, отчете още Илиев.

"Това е бюджетът - шампион по разхищение в нашата история. Виждам едно изключително раздуване на политическия харчлък, което за да бъде попълнено, трябва срещу него да стоят безумни дънъци и извращения".

Идеята за допълнително облагането на печалбите на банките е късогледо, обясни още той.

"Нека да хванем всички периоди - като теглим чертата, ще видим, че няма нищо свръх. Краткосрочното вторачване е проблем, ако не се вижда цялата картина".

Цялото интервю на Явор Стаматов с Кузман Илиев може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не може да игнорира резултатите от изборите

Макрон нямаше друг избор , защото не може да игнорира това, че е почти двойна разликата в резултатите на неговата партия и на партията на Льо Пен. Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, в коментар на решението на  Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание на Франция и да насрочи..

публикувано на 11.06.24 в 18:39
Лидерът на

Нов политически трус във Франция, партия "Републиканците" е пред разделение

Лидерът на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти се обяви за предизборен съюз с крайнодесния "Национален сбор", който спечели най-много гласове в изборите за Европарламент преди дни. Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер Ако бъде осъществено, предложението на Сиоти ще сложи..

публикувано на 11.06.24 в 18:24

Посредниците нямат потвърждение, че Израел и "Хамас" са се съгласили с плана за примирие

Катарските и египетските посредници не са получили официални отговори от Израел или "Хамас" за подкрепеното от ООН предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи "Ройтерс". "Хамас" е дала съгласие за плана за примирие Преговорите между посредниците, Израел и радикалната палестинска групировка, в координация със САЩ, продължават,..

публикувано на 11.06.24 в 18:09

Илхан Андай: Борисов да мисли за правителство не през призмата на следващите президентски избори

Бойко Борисов трябва да мисли за правителство, но не през призмата на следващите президентски избори, за които той има мечти, а заради самото му оцеляване като лидер, както и на партията ГЕРБ. Това каза пред БНР журналистът Илхан Андай и коментира: "С тези 530 000 гласа той е като спънал се бегач на дълги разстояния, който на метри след финала се..

публикувано на 11.06.24 в 18:03

Втори етап на руско-беларуското учение с тактически ядрени оръжия

Руски и беларуски войски са започнали втория етап на учение с тактическо ядрено оръжие, обяви министерството на отбраната в Москва. Учението в Южния военен окръг на Русия (до източните граници на Украйна) бе разпоредено миналия месец от президента Владимир Путин в отговор на заплашителни - според него - изявления на западни политици. Подкрепата на..

публикувано на 11.06.24 в 17:53
Снимката е илюстративна, архив

Пътнически влак е дерайлирал край Копривщица

Влакова композиция - локомотив с два пътнически вагона, е дерайлирала в района на Копривщица. В композицията от Карлово за Мирково са пътували 8 души.  От  БДЖ съобщават, че при инцидента няма пострадали. Движението на влакове в този участък е временно спряно до вдигането на локомотива и вагоните. За пътниците от всички преминаващи композиции е..

публикувано на 11.06.24 в 17:29

Спешен ремонт на асфалтовата настилка на Дунав мост

Трудности при преминаването на Дунав мост ще има от днес до събота включително поради неотложни ремонти на асфалтовата настилка на съоръжението. Това се случва само месец преди да започне цялостният ремонт на българския участък от моста, когато преминаването ще се извършва по специален ред. Ремонтът започна тази сутрин в посока Гюргево и се..

публикувано на 11.06.24 в 17:26