Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив - най-бързо възстановяващата се дестинация за културен туризъм

| Репортаж
Старият град, Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Пловдив е дестинацията за културен туризъм, която най-бързо се възстановява след пандемията от коронавирус и кризата, породена от войната в Украйна. Това показват данните на Националния статистически институт, като след това се нареждат София и Велико Търново. Културно-историческият туризъм е един от подсекторите, които най-бавно се възстановяват от кризата. Той е насочен към по-взискателна публика със задълбочени интереси и познания. 

Близо 500 хиляди нощувки са реализирани в Пловдив за деветте месеца на годината, което представлява увеличение от 30% спрямо същия период на миналата и 27 на сто в сравнение с 2019 година. Това съобщи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов в рамките на събитие на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

Над 700 са регистрираните недвижими културни ценности, от които 60 са с категория национално значение и 6 са паметниците на градинското и парковото изкуство в Пловдив, каза той и посочи, че богатство за града са свидетелствата за 8 хиляди години непрекъсната история – свидетелства за различните епохи и цивилизации.

3 са основните съставки на туристическия бранд на Пловдив, които привличат туристи  - културно-исторически, събитиен, кулинарен и винен туризъм, посочи Панов. Той подчерта, че туристическите атракции трябва да са в крак с времето, да се използват иновации и високи технологии. 

В следващите четири години се очаква в Пловдив да има още един обект, който да е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Логото на организацията привлича туристите, изтъкна още Пламен Панов. Той посочи, че новите технологии навлизат при представянето на културно-историческото наследство и че дигитализацията е изключително важна.

По проект "Обживяване на недвижимото културно наследство на Античен театър чрез прилагане на иновативни и прогресивни технологии", който е финансиран от Национален фонд "Култура“, целта е да се разкаже за какво е служил през годините Античният театър с помощта на дигитални технологии. Пламен Панов изброи и новите туристически атракции в града.

Основният инструмент за повишаване на туристопотока в Пловдив е събитийният туризъм. Повече от 800 ще бъдат проведените събития през тази година, а през следващата те ще бъдат над 900.

В района на Пловдив има 15 изби, като 9 от тях са с възможности за винен туризъм и комбинация на вино и храна, допълни Пламен Панов.

Сред критиките, които отправят и туроператорите, и гостите на града са бурното строителство, заради което се образуват огромни задръствания, при посещения на групи няма удобни места за спиране на автобусите, в стария град на Пловдив няма обособени тоалетни. Друг проблем, който посочват гостите на града, които искат да посетят близки селища с културно-исторически обекти, е липсата на транспорт до там. Това са изключително наболели въпроси, които трябва да бъдат решени, защото не само създават проблеми, но и отблъскват туристите от града, категорични са туроператорите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен празнува!

С концерти, изложби, спортни прояви, тържествен ритуал и връчване на почетно звание в Плевен посрещат 15 май – празника на града . Изборът на датата 15 май е свързан с Пролетния плевенски панаир, който започвал в третия понеделник на месец май. Според историците през 30-те години на XX век този панаир е бил без конкуренция в страната по своите..

публикувано на 15.05.24 в 06:45

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството. С новия мащабен проект в целия Кипър,..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Президентът на Русия Владимир Путин

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който..

публикувано на 15.05.24 в 05:22
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските власти да пуснат лодките със сирийски мигранти към Кипър. Лидерът на мощното ливанско шиитско движение..

публикувано на 15.05.24 в 05:15
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50