Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Случаят с "Лукойл" е прехвърляне на монопол от едни ръце в други

"Основният стремеж в Бюджет 2024 е постигане на 3% дефицит"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

Случаят с "Лукойл" е прехвърляне на монопол от едни ръце в други.

Този коментар направи пред БНР икономистът доц. Григор Сарийски.

"Знаем, че "Лукойл" има монопол върху търговията с горива, тъй като държи голяма част от публичните складове, така че не можете да внесете и 1 килограм петрол, ако не сте свързан с компанията", каза още той.  

По думите на икономиста "Лукойл" от доста време практикува т.нар. трансферно ценообразуване:

"Това е прехвърляне както на доставките, така и на продажбите през трети лица и по този начин ограничават данъчната основа, на която трябва да платят данъци. Прехвърлянето от едни ръце в други ще доведе до още от същото. Единствената разлика, която може да настъпи, е ако се разбие ефективно монополът, но това неща не вярвам да бъде направено, тъй като прехвърлянето на компанията в сегашното ѝ състояние, би трябвало да бъде част от споразумението. Защото никой не би искал да купи компания, която след това да бъде разпарчетосвана".   

Според доц. Сарийски ще има увеличение на цените на горивата, въпреки че в момента цената на руския петрол "Уралс" е съпоставима с цената на останалите сортове и затова "дори смяната на доставките на суров петрол за рафинерията в Бургас - не би трябвало да води до особена разлика върху ефекта от разходите за производство":

"Това ще бъде повод да се пипнат цените, защото смяната на компанията винаги е повод да се направи нещо, което да има по-голяма финансова изгода за нея. Това е основното, което можем да очакваме. Ще имаме евентуално увеличение на цените, разбира се, имате претекст да го правите, защото не малко се изприказва, а и доскоро беше истина, че има голяма разлика между руския петрол и останалите сортове. Второ - променят се логистичните вериги... ще се променят и застраховките. Все основания, на които дори формално новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите".

В предаването "12+3" доц. Григор Сарийски коментира и проектобюджета за 2024, като заяви, че не вижда дълбока философия в него.

"В повечето случаи се обсъжда това дали ще успеем да се вмъкнем в 3% дефицит. Това е заветната цел. ... Повечето предложения в бюджета бяха точно с този стремеж". 

Интервюто на Петър Волгин с доц. Григор Сарийски можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И, 24 юли 2024 г.

Щефан Майстер: Без Китай няма да бъде постигнат траен мир в Украйна

Русия е изтеглила всички свои военни кораби от Азовско море – твърдението е на украинските военноморски сили. Според говорителя им Дмитро Пленчук изтеглянето се дължи на успешните украински удари по анексирания Крим. През Азовско море руската армия осигурява доставките за окупационните сили на полуострова. Това е само един щрих от общата..

публикувано на 27.07.24 в 11:25
Патриарх Даниил

Патриархът оглави литургията в храм "Св. Седмочисленици" в София на празника на Свети Пантелеймон

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил оглави  литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици" на празника на Свети Пантелеймон, който отбелязваме днес. Много вярващи се помолиха за здраве в църквата. На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици. Св. Пантелеймон бил от град..

публикувано на 27.07.24 в 11:23
Тодор Джиков

БСП иска актуализация на бюджета с 320 милиона лева

В понеделник парламентарната група на БСП ще внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета с 320 милиона лева. Това съобщава в социалните мрежи председателят на Асоциацията на картофопроизводителите и бивш зам.-министър на земеделието Тодор Джиков.  Парите са нужни за изплащане на втория транш по Държавната помощ заради войната в..

публикувано на 27.07.24 в 11:18
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти

Продължава борбата с пожара в планинската местност "Пъстрина", където вече изгоряха 4 000 декара сухи треви и храсти  на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел Емилия Григорова: "Дойде откъм района на Бойчиновци. Един от пастирите ми се обади...

публикувано на 27.07.24 в 10:58
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна..

публикувано на 27.07.24 в 10:49
Андон Балтаков

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад . Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк. "Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно..

публикувано на 27.07.24 в 10:46
Андрей Кортунов

Андрей Кортунов: Тръмп се нуждае от бързи външнополитически успехи

Сякаш целият свят чака развръзката в американските избори. Дори и официално да не го признават, чакат я и в Москва. Слонът в стаята е войната в Украйна.  Евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати не дава никакви гаранции за подобряване на диалога между Москва и Вашингтон, а напротив - крие големи рискове..

публикувано на 27.07.24 в 10:25