Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията"

Росен Христов: Важно е "Лукойл" да не бъде придобита от спекулант, държавата може да повлияе

"Български предприемачи нямат компетенции да оперират този актив"

| Интервю
Росен Христов
Снимка: Савина Спасова, БНР

Държавата разполага с много инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл“. Това обясни пред БНР Росен Христов, бивш министър на енергетиката. 

"Ключово е компанията да бъде придобита от оператор, който може да гарантира доставките на суров петрол на конкурентни цени, да експлоатира и управлява рафинерията и да гледа дългосрочно на българския и регионалния пазар. Най-опасно за страната е, ако тя попадне в ръцете на спекуланти

Продажбата на "Лукойл“ не се извършва при спокойни пазарни условия. Понижава се пазарната стойност. В такива моменти се привличат инвеститори, които търсят бърза печалба и продажба на по-висока цена – едно изстискване на актива и впоследствие продажба. Това е негативно за България. 

Държавата може да контролира този бизнес с една ясна позиция какво се очаква от купувача. Целият район на Бургас зависи в голяма степен от функционирането на това предприятие".

Въпросът е как държавата може да използва своите инструменти, включително и златната акция, за да контролира тази продажба, обясни Христов.

"Да направи така, че купувач да е сериозна петролна компания и България да не изпита шок от поскъпване на горивата.

Има условия, при които държавата може да въведе особен управител в компанията, но не мисля, че в момента това е необходимо и би помогнало по някакъв начин. Като цяло, ние не трябва да се месим в оперативното управление, стига то да е в рамките на определени параметри". 

Държавата трябва да контролира с какви купувачи обсъжда "Лукойл" евентуална продажба, посочи експертът.

"Не трябва да се меси в цената на сделката и други търговски условия. Единственото, което ни интересува, е рафинерията да продължи да работи и цените на горивата в България да бъдат конкурентни. Рафинерията е ключов актив на Балканите. Тя е с капацитет да задоволява доста по-голям пазар от българския. Компании, които искат да бъдат на Балканите, биха проявили интерес – това са всички големи от типа на "Бритиш петролиум", американски от типа на "Шеврон", арабски от типа на "Арамко". Интерес биха имали също компании от Турция и Гърция. Всякакви други фондове и спекуланти трябва да бъдат обезкуражени – от тях дългосрочна полза няма да има. Български предприемачи нямат компетенции да оперират този активЗаконодателни инициативи могат да контролират купуването на една такава компания, която е от стратегически интерес за страната. Държавата може да гарантира, че новият купувач ще защитава не само икономическите си интереси, но и тези на българските потребители". 

Не е неочаквано намерението на "Лукойл" да се изтеглят от България, като се има предвид натиска, който се оказва върху компанията не само в България, но и във връзка с европейските санкции срещу Русия и затягащия се режим както за търговия с петрол, така и за транспортиране на суров петрол, посочи Христов.

"За "Лукойл" ще става все по-трудно да оперира на територията на ЕС. Не ме изненадва тяхното намерение да търсят купувач за рафинерията". 

Той коментира и думите на Румен Овчаров, че няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик.

"Това е в кръга на фантазиите на човек, който е отявлен русофил. Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Росен Христов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22