Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вучков: Без реформа на МВР успех в противодействието на престъпността няма как да се случи

Проф. д-р Веселин Вучков
Снимка: БГНЕС

"От моя гледна точка може да се тълкува, че има известни нарушения на конкретни правни разпоредби от Закона за МВР, а и на подзаконовата нормативна уредба, но това е повод да изговорим темата за полицейското насилие. За съжаление в последните месец - месец и половина имаме две такива конкретни повода. Аз съм сигурен, че в близко бъдеще ще имаме, вероятно, още такива".

Това каза за БНР бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков, сега преподавател, по повод последния клип на полицейско насилие над хора, за които се твърди, че са употребили наркотици. Според него към проблема имат отношение подборът и обучението на полицейските служители, а са необходими и периодични тестове за теоретична и за практическа подготовка, както и контрол по време на самите полицейски операции.

"Това е изключително важно колкото и да е трудно на място да се осъществява. От тази гледна точка смятам, че уволнението на зам.-министър Темелакиев не е справедливо. Много е важно и как се провеждат проверките за твърдения за полицейско насилие, без значение дали са вътрешноведомствени или са извънведомствени. Повече от това прокуратурата да разследва твърдения за полицейско насилие не можем да измислим. До 1 май 2006 година полицаи и пожарникари и бяха подследствени на Военна прокуратура. Това не може да се възстанови като положение, по простата причина, че МВР е девоенизирана структура и няма да бъде погледнато окуражително, сигурен съм, от ЕК и ЕС. Аз мисля, че прокуратурата е способна да прави такива сериозни разследвания, проверки или досъдебни производства по повод на твърденията за полицейско насилие и те да бъдат оповестявани своевременно пред обществото".

Относно отстраняването на зам.-министър заради случаите на полицейско насилие през ноември пред БФС, той коментира:

"Не разбирам защо заместник-министър трябва да подава оставка. Нещо като бушон се получава около случая "Темелакиев". Не съм виждал заповедите за разпределение на функции, дано да не са допуснали грешки, защото това също е важно, но когато се разпределят ресори сред зам.-министри не трябва да се разпределя професионална дейност като ресорна зам.-министър, защото той е политическо лице и не трябва да отговаря зам.-министър за Главна дирекция "Национална полиция" и за така наречената оперативна работа". 

Освобождаването със заповед на премиера обаче няма как да бъде обжалвана, коментира бившият министър, който обвърза разследванията на полицейско насилие с "въпроса за кадровото и професионално състояние на българската прокуратура":

"Изразявам резерви към опита да се стигматизира изцяло полицията. Наблюдавайки много внимателно това, което се случи по повод протеста около БФС, в огромната си част задачите, които стояха пред полицията за овладяване на това изключително напрежение, бяха изпълнени. За съжаление, тези полицаи, които си позволиха тези безчинства малко след прекратяването на цялата полицейска операция, ми се струва, че хвърлиха сянка върху всичко, постигнато като резултат". 

Пред "Хоризонт" Вучков коментира и информацията на Росен Йорданов, че упражнилите насилие на протеста против ръководството на БФС полицаи са от Пловдив:

"Не казал, ако има различни стандарти по повод на обучение, състояние, професионализъм, че можем да ги открием по регионален признак. Имам си собствено обяснение за това и конкретни наблюдения - дълго време бях в ръководството на вътрешното министерство – по-скоро са различията по отношение на различните видове структури. По тази причина бях против обособяването на специална главна дирекция "Жандармерия".

Полицаите задължително трябва да се легитимират или нарушават на конкретна подзаконова нормативна уредба, коментира още той в предаването "Преди всички".

"Това наистина трябва да се преодолее като проблем и това зависи от съответните ръководители дори на по-ниско ниво. Това е много важно като профилактика, противодействие, превантивно на полицейското насилие. Анонимността е тази, която дава самочувствие на такива самозабравили се елементи, включително и в полицията. Извеждането от анонимност на конкретни извършители всъщност е най-добрата предпазна мярка. Нормативи има. Въпросът е оттук насетне да се преодолеят тези конкретни недостатъци".

Поне 3 звена в МВР се занимават с физическата форма на полицаите, коментира бившият министър, който изрази притеснение от състоянието на някои от полицаите.

Вътрешноведомствената проверка на казуса ще доведе до наказания за полицаите-насилници и ръководителите им, категоричен е той:

"Просто извън съмнение. Абсолютно съм сигурен. Вероятно ще бъдат наложени и конкретни наказания. Те ще бъдат степенувани съобразно вината, предполагам резултат, дори на вътрешноведомствената проверка, а пък ако има данни за престъпление, ще се проведе и прокурорско разследване, досъдебно производство или поне предварителна проверка. Много внимателно ще наблюдавам заключителния доклад и на тази парламентарна комисия, защото всяка думичка сме правили премисли през 2012 година. Затова ми се струва, че не е необходимо да правим някаква промяна в конкретната правна уредба, а отново да поставим голямата тема за състоянието на вътрешното министерство, за необходимостта от неговата реформа, за това, че няколко хиляди. пенсионери продължават да работят във Вътрешното министерство…". 

Защото работят пенсионери в системата на МВР. 

"Защото такава реформа беше направена малко след моята оставка в лятото на 2015 година - да взимаш пенсия и да взимаш и заплата за 1 категория труд със забрана началникът ти да те уволнява от работа до навършване на 60-годишна възраст. Това вече колко време стои на дневен ред и никой не въобще не поставя темата за обсъждане. Няма такова нещо - че ще се обезкърви системата, ако всички, които трябва, се пенсионират. Това постоянно го разправят всички министри и някои ръководители от МВР, просто защото те взимат и пенсия, и заплата. Нима не познавате страшно много млади хора, които не могат да започнат работа в пожарната и полицията, защото техните родители са точно в тази ситуация и не освобождават тези места?".

През последните 4-5 години във МВР се е разрушила границата между политическо и професионално ръководство и на министерски постове да се избират хора, които преди това са били главни секретари на МВР - висшата професионална фигура в структурата. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново гражданско движение ще се бори срещу "Зелената сделка" и срещу разрастване на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05
Лидери на страни ог Югоизточна Европа се събраха в Тирана на форум за подкрепата за Украйна

Лидерите на страни от Югоизточна Европа се събраха на среща на високо равнище в Тирана заради Украйна

Лидерите на страни от Югоизточна Европа се събраха на среща на високо равнище в Тирана, за да окажат по-голяма подкрепа на Украйна. В същото време Русия продължи да атакува украинска инфраструктура и селища. Русия атакува Одеса с дронове тази нощ, съобщи председателят на Одеската военна администрация Олег Кипер. Атаката продължи час и половина, бяха..

публикувано на 28.02.24 в 18:00

Протест в памет на Даная пред Министерския съвет

Протест в памет на 15-годишната Даная, която миналата година почина в "Пирогов", се провежда пред Министерския съвет. Той е под наслов "Вън мафията от здравеопазването" и е организиран от Фондация "Даная", като поставя шест искания за реформа в детското здравеопазване. Пред Министерския съвет се събраха близки и приятели на семейството на Даная и хора,..

публикувано на 28.02.24 в 17:30
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Тагарев: Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна

Правителството възнамерява да окаже допълнителна военна помощ на Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарната комисия по отбрана.  В Народното събрание е внесено предложение, чието одобрение ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока, обясни министърът.  Той обяви още, че..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Заместничка на Невена Зартова заяви, че е виждала Мартин Божанов да влиза в кабинета ѝ

Заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова заяви пред Прокурорската колегия, че е виждала разстреляния преди месец Мартин Божанов по прякор Нотариуса, да влиза в кабинета ѝ на 8 етаж в сградата на Софийския районен съд. Мима Куцкова и останалите трима заместници на Зартова бяха изслушани от съдебните кадровици в рамките на..

публикувано на 28.02.24 в 17:13
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Мрежите на Еврото и на Нотариуса не могат да оцелеят паралелно. Войната е на живот и смърт

Мрежите на Еврото и на Нотариуса са в състояние на защита и опитват взаимно да се набедят. Това каза пред БНР Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, и коментира: " Не вярвам да се мине към някакви съгласувани между тях действия - с цел прикриване на много други неща, които обществото има право да ги знае". Той подчерта, че..

публикувано на 28.02.24 в 17:13

Социалната комисия прие на второ четене промени в КТ за дистанционната работа

Депутатите от социалната комисия в парламента приеха на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото "право на изключване на работниците и служителите".  Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца.   Приетите изменения предвиждат отговорността на работодателя да се..

публикувано на 28.02.24 в 17:08