Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли алтернативи Джо Байдън и Доналд Тръмп преди изборите догодина

Медийното внимание по отношение на президентските избори в САЩ догодина е насочено предимно към Джо Байдън и Доналд Тръмп. Независимо дали някой от тях двамата бъде избран, заради възрастта им, вероятни техни алтернативи или заместници са важни освен за САЩ, и за света. Кои са другите политици, които биха могли да „поемат юздите“?

unsplash.com/Jon Tyson

По-малко от 12 месеца преди президентските избори в САЩ догодина имаме „дежа-вю“, но с разменени роли – Доналд Тръмп „диша във врата“ на Джо Байдън. 77-годишният Тръмп води убедително в надпреварата за номинацията на своята Републиканска партия, въпреки водените дела срещу него, които определя като „политически лов на вещици“, което от американското министерство на правосъдието отричат.

Когато аз бях ваш президент имахме мир чрез сила. А сега имаме слабост, конфликт и хаос. Ако няма силни граници и добри избори всъщност няма и държава. Подправиха президентските избори през 2020-а, но няма да им позволим да го направят през 2024-а, защото страната ни няма да го преживее. Джо Байдън е най-некомпетентният и корумпиран президент в американската история. Престъпното семейство Байдън е взимало пари от Китай, Украйна, Русия и много, много други страни. И сега, когато се разкрива корупцията на Байдън, неговите сподвижници ми повдигат обвинения. Но със всяко ново, рейтингът ни скача.“

Ройтерс

Опонентът му – 81-годишният Джо Байдън, най-възрастният американски президент, трябва да убеди гласоподавателите, че има енергията за още четири години на най-високата позиция в държавата на фона на слабия му рейтинг.

„Свободата, личната свобода, е фундаментална за нас, американците. Това беше работата през първия ми мандат – да се боря за нашата демокрация, да защитавам правата ни и да гарантирам, че всеки в тази държава е равнопоставен и има шанс да успее. Знам, че все още сме държава, която вярва в честността, уважението и достойнството, където омразата не ще акостира. Доналд Тръмп често казва, че сме западаща нация. Но аз не виждам това. Знам на какво сме способни, ако се дава шанс на хората, затова съм оптимист за бъдещето ни. Но нещо опасно се случва в Америка. Има екстремистко движение, което не споделя основните постулати на демокрацията. Не крият нападките си, напротив, открито се нахвърлят върху свободния печат и го обявяват за враг на народа, а върховенството на закона – за пречка.“

pexels.com/Ramaz Bluashvili

Американците звучат разочаровани, че вероятно ще са изправени пред същия избор като преди четири години:

„Вероятно няма да гласувам. Старото трябва да си отиде и да пуснем да навлезе новото, да вдъхнем свежи сили на, да са надяваме, едни по-добри Съединени американски щати.“

„Ужасно е, но може и да не гласувам. Или да гласувам за някой друг кандидат и така да изразя разочарованието си.“

„Личното ми мнение е, че нито един от двамата не трябва да се кандидатира. Нещата бързо се влошават понякога. И двамата вероятно са в добро здраве сега, но след две, три, четири години ще стане обезпокоително.“

Ройтерс

Вече изглежда твърде късно Демократическата партия да издигне друг кандидат освен заради сложните правила и процедури и поради факта, че за кампанията на Байдън вече работят много хора и са вложени много пари. Кандидат за негов вицепрезидент – и основен приемник – отново ще е Камала Харис. Тя обаче се оказа разочарование за немалко демократи, които очакваха от нея повече явна политическа амбиция и готовност да се заеме с трудни задачи. По информация на представители на Белия дом обаче Байдън разчита на съветите й за важни решения, така че не е изключено „зад кулисите“ тя всъщност да има по-осезаемо влияние спрямо публичния й имидж, включващ предимно речи в университети, участия в конференции за промените в климата и изкуствения интелект и ангажираността й с правото на аборт:

„Основните свободи са подложени на атака в нашата страна днес и е традиция за нашата държава да се борим за свободата, за правата и за възможността хората да бъдат себе си и да вземат решения за живота си и за телата си.“

Ройтерс

Друг изтъкнат кандидат за наследник на Джо Байдън е 56-годишният губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм. Редица анализатори допускат той да е номинацията за президент на Демократическата партия през 2028 г., а „Файненшъл Таймс“ дори писа миналата седмица, че е вероятно той да води паралелна на тази на Байдън кампания в сянка и сега. През октомври Нюсъм дори пътува до Израел, където се срещна с премиера Бенямин Нетаняху, след което беше в Пекин и разговаря с президента Си Дзинпин. Въпреки че той отрича подобни амбиции – за изборите догодина, благодарение на честите му участия в големите политически предавания само за няколко месеца се превърна в звездата на партията:

„Не, не бих искал аз да съм кандидата, защото съм тук, за да подкрепям президента на САЩ с ентусиазъм и отдаденост. Не съм заместник с готови фрази, нямам такива. Имам принципи и ценности, които споделям с президента и Демократическата партия. Мисля, че той е истински майстор. Последните три години бяха най-забележителните за държавен глава в съвременната ни история. Ако се противопоставяте на законопроектите му – грешите, а Доналд Тръмп само говореше, но нищо конкретно не направи.

Ройтерс

Като основен опонент за президентската номинация на Тръмп от Републиканската партия в последно време се очертава бившият губернатор на Северна Каролина и бивш посланик в ООН Ники Хейли. Характерно за нейната кампания е, че тя залага на външната политика – с твърда позиция спрямо Китай и подкрепа за продължаването на военната помощ за Украйна.

„Враговете ни си мислят, че могат лесно да надделеят над нас. Не се заблуждавайте: комунистически Китай е най-силният и най-дисциплинираният враг, пред който сме се изправяли. Трябва да търсим отговорност от Китай. До ден днешен осигуряваме чуждестранна помощ на Пакистан, Ирак, палестинците и дори на комунистическите Куба и Китай. Трябва да спрем да се опитваме да си купим приятели, а вместо това да плащаме на врагове. Когато стана президент ще спрем да даваме пари на страни, които мразят Америка.“

Ройтерс

Другият основен претендент от Републиканската партия е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, чийто послания касаят основно вътрешни проблеми и подходът му към глобалните въпроси е по-скоро изолационистки. Към неговата кампания имаше големи очаквания, който засега не изглеждат оправдани, а той губи все повече подкрепа – както в своите редици, така и в допитванията.

„Да държиш кормилото изисква да се възстанови здравият разум в нашето общество, нормалността в нашите общности и достойнството на институциите ни. Основата трябва да е истината, а благоразумието не трябва да е необичайна ценност. Във Флорида доказахме, че това може да бъде направено: избрахме фактите пред страха, образованието пред насаждането на идеи, законността и реда пред бунтовете и безредиците.“

Несигурността около американските президентски избори догодина тревожи съюзниците на САЩ предвид увеличаващите се международни кризи. Решенията какви ще бъдат приоритетите във външната политика на Вашингтон ще очертаят перспективите за мир в Европа, Близкия Изток и Азия, докато Китай, Русия и Иран паралелно работят за нов световен ред, в който да не преобладава американското влияние.


По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му лечение от рак, той ограничи своите функции. "Това е страхотно решение, Уилям наистина е много добър..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент премества дългогодишния си съюзник Шойгу на друга роля и предложи назначаването на бившия..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас и Заев бяха начело на правителствата на двете страни, когато 2018 г.   беше подписан Преспанския..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс. В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57