Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Видеоигрите могат да ни научат на много различни неща, казват 12 класниците

Средношколци от Свищов участват в „Софтвидео трейд" по проекта „Образование за утрешния ден“

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“
Снимка: Здравка Маслянкова

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Свищов направиха информационните технологии забавни и практически ориентирани към учениците от 12-и клас. 15 средношколци участват в клуба „Софтвидео трейд“, създаден от учителката по информатика и информационни технологии Мариета Николова по проекта „Образование за утрешния ден“. 

Средното училище „Димитър Благоев“ е най-голямото в община Свищов и професионалното развитие на учениците, както и интересите им в разнородни области се насърчават, включително и по проекта „Образование за утрешния ден“, разказа за "Закуска на тревата" директорката на училището Цветанка Кирова

„Защо ги насърчаваме – това е бъдещето, децата това ги интересува, това ги влече, интересно им е и ние се опитваме да им създадем условия  и да предизвикаме техния интерес и желание да учат. Така че всичко, свързано с дигиталните науки, ние го предоставяме като услуга за децата, за да могат да са на "ти" с днешните условия и изисквания. Не изключвам книжното тяло – учебника, но нагледно да видят всичко е много по-лесно усвоимо за тях и много по-добре, за да се научи материала, който им се предлага“. 

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов - клуба „Софтвидео трейд“

Старши учителят по информатика и информационни технологии в училището Мариета Николова създаде клуба „Софтвидео трейд“, за да надгради знанията и уменията на учениците от 12 клас да използват дигиталните технологии и устройства, за да могат сами да намират, организират, обработват, оценяват и споделят информация по подходящ и смислен начин: 

Изработваме видеоклипчета на различни тематики по желание на самите учащи. Те са с профил „Компютърна графика“ и излизат със специалност „Компютърен график“ и в учебния план няма предмет, който да залага развитие на такива умения, затова се насочих към такъв вид извънкласна дейност. Виждам, че децата имат желание за доразвиване и се стремя да търся нови начини, с които да им привлека вниманието. Виждам тяхното удовлетворение, когато си завършат проектите и колко са доволни от крайния си резултат, как продължават сами да разучават нови платформи и начини за работа и сами достигат и до нови методи и техники за работа в тези платформи“.  

Работата по проекта допринася за надграждане на знанията и добиване на умения  и компетентности, с цел по-добра организация в бъдеще. Дванадесетокласничките от Средното чилище „Димитър Благев“ Сандра Кръстева и Дарина Тимотеева са удовлетворени от участието си в клуб „Софтвидео трейд“: 

„Госпожата ни показва нови неща, учи ни на нови неща, създаваме нови неща, което е интересно. Аз създадох „Топ 10 филми по действителен случай“. Беше ми интересно да направя такъв клип, за да видя какво създават. Това са допълнително знания, които никога не са в излишък“, казва Сандра.

Средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов

„Включих се главно, защото в програмата ни не е заложено да учим видеообработка, но ми е интересно като предмет. Би ми помогнало за бъдеще да се занимавам с това. Ако решим да се занимаваме с нещо друго, би ни дошло добре. Избрах си темата „Топ 10 места, които искам да посетя“, защото много обичам да пътувам“, допълва Дарина.  

Компютърните игри са страст на 18-годишните, но и тема за проект, споделиха Магдалена Симеонова и Георги Костяков:  

„Моят проект е свързан с видеоигрите и по-точно с най-популярните видеоигри. Видеоигрите са част от моето хоби и ми беше изключително интересно да правя клип, свързан с тази тема“, каза Магдалена. 

„Видеоигрите могат да ни научат на много различни неща и това е доста актуална тема. Този проект ни предоставя точно това – работа с най-различни материали. След това може да използваме тези знания за реализация в друга сфера като видеообработка, работа като графичен дизайнер“, разказа Георги. 

„Смятам, че ще ми е полезно, защото в бъдеще ще мога да се реализирам например в IT сферата“, допълни Магдалена.  

В клуба са включени и ученици от профил „Предприемачество“, които също надграждат своите знания.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00