Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският духов оркестър в Силистра отбеляза 60 години от своето създаване

| Репортаж
Градски духов оркестър - Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

С грандиозен концерт Градският духов оркестър в Силистра отбеляза снощи 60 години от своето създаване.

Основан е през 1963 година след закриването на Военния духов оркестър при Висшето военно-свързочно училище в града. Основател и пръв дългогодишен диригент на оркестъра е Петър Карагеоргиев. 

И вече 60 години духовият оркестър е един от музикалните символи и емблема на този град.

Някога музикантите в Градския духов оркестър са били над 40, а във всяко училище е имало детски формации.

Преди шест години Общината се опита да ликвидира оркестъра с желанието си хората в него да работят на половин щат. Тогавашният кмет направи сравнение между работата на оркестъра и тази на експертите в администрацията, обяснявайки, че някои работели повече, други по-малко. Това не се случи, но бяха съкратени музикантите на пенсионна възраст и така останаха 12 души, "което ни прави останка от духов оркестър", коментира диригентът маестро Йордан Георгиев.

"Аз се боря оркестърът да има разнообразен репертоар и да сме забавни за хората в Силистра. Всички сме солисти. Оркестърът може да свири абсолютно всякаква музика - от традиционните хора до маршовете, но при нас това вече е невъзможно"

Невъзможно е, защото не са достатъчен брой инструментите.

Ренета Петрова свири на валдхорна и най-точно описва предизвикателството пред маестро Георгиев, който се налага да пренаписва музикалните произведения, така че да пасват на наличните звуци. Налага се дори да съкращава маршове, единственото, което не съкращават, е Химна.

"Не може да слагаш само сол в една манджа. Трябва да има баланс. А такъв се постига с инструменти". 

Градски духов оркестър - Силистра

Спомените на Лъчезар Иванов ни отвеждат почти в началото, първо е свирил в Музикалната школа като ученик, а след казармата …

"В Духовия оркестър бях щатен и в Симфоничния – на хонорар. Оперета се правеше всяка година. Имахме много ангажименти". 

И днес Духовият оркестър в Силистра изляза лятото два пъти седмично – вторник и четвъртък да свири в Дунавския парк. В останалото време са на повикване – на исторически дати, паметници и организирани от Общината събития. Около 400 лв. на час струва да свири, ако бъде „нает“ …, но това се случва рядко или почти никога.

"Няма достатъчно ангажименти. Културата винаги е била скъпа. Не може да се самоиздържа". 

Бюджетът им е около 180 000 лева, като две трети са за заплати, останалите за текущи разходи. Нови инструменти получиха преди около три години, след дарение на местен бизнесмен. Така се подмениха за първи път от 1963 година насам медните духови инструменти.

"Спешно се нуждаем от нов инструмент – саксофон, но нямаме пари". 

Пари няма и за ремонт на сградата, в която се помещават, и която е на път да се срути върху тях по време на репетиция.

Работят на минимална заплата и за да изхранват семействата си, съвместяват по още минимум една дейност. 

"Културата е захвърлена някъде в далечния ъгъл".

"Никой не знае колко труд се хвърля и колко е специфичен". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44