Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: В БНР има свобода на словото. Тя е ценност, която защитаваме

"Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война"

| Интервю
Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

"БНР е една от медиите, в които свободата е голяма ценност, която защитаваме. В БНР има свобода на словото и предаването "Политически НЕкоректно" е едно от най-ярките доказателства за това."

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" генералният директор на Радиото Милен Митев. Той изрази надежда докато е на този пост "да не говорим за закриване, затваряне на предавания заради нещата, които се говорят в тях".

"В същото време всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване е Програмният съвет", обясни Митев по повод спряното интервю на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас – Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Интервюто бе записано предварително, а днес Програмният съвет на БНР с 15 гласа "за" и 1 "въздържал се" реши да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва материала в ефир заради неспазване на журналистическите стандарти.

"Програмният съвет е най-високият консултативен орган на БНР по програмните въпроси. Той обсъжда всички нови предавания, спирания на предавания, промени в програмните схеми. В него участват всички ръководители на програми. Всяко решение може да бъде критикувано, да му бъдат намерени пробойни. /… / Факт е, че става дума за сблъсък на мнения", коментира Милен Митев.

Решението на Програмния съвет се основава на констатации за несъответствие с редакционните стандарти, уточни той.

Според Митев, независимо какво решение се взема по въпроса, то ще бъде обект на критика занапред. Той изрази "наивен оптимизъм" решението да не е взето под натиск и отбеляза, че "може би не всеки намира подобно решение за цензура".

Нормално е всеки материал, създаден с ресурс на Националното радио, да бъде собственост на БНР и то да преценява какво може да се прави с него, посочи Милен Митев относно забраната интервюто с посланика на Русия да се разпространи по други канали, извън ефира на програма "Хоризонт".

"Всяко решение може да бъде обявено в зависимост. Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война, в която всеки отказва да чуе мнението на другия. Това обостряне на обществения диалог до нищо добро не води", смята генералният директор на БНР.

Когато решението се взема от колективен орган, се намалява рискът, каза той.

Митев сподели, че получава по няколко писма на ден, в които го обвиняват, че по радиото се води руска пропаганда или че сме украинско национално радио, което по думите му "означава, че си вършим работата".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

публикувано на 20.05.24 в 19:02

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта на МОН в раздел "Общо образование" . Вариант номер 1 и тема номер 10 на матурите днес..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална..

публикувано на 20.05.24 в 17:22