Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската култура между успехите и скандалите

| Коментар
5
Снимка: БТА

Успехите и скандалите в българското изкуство през отиващата си 2023-та година минаха пред погледите на трима министри на културата – на двамата служебни и на настоящия - от редовното правителство с премиер Николай Денков. Драмите в Народния театър, международната награда "Букър" на Георги Господинов за романа му "Времеубежище" и протестите за пари в последните месеци на годината - това са част от акцентите, които намират място в обзора на отминаващата година.

2023-та година започна със стари и наследени проблеми, които ще се прехвърлят и в новата, а завършва със заплаха, че заради липса на пари театрите, музеите, галериите, концертните зали, читалищата и библиотеките могат да останат затворени за седмица в знак на протест.

Конфликтът в Народния театър, който започна през есента на 2022-ра, избухна с пълна сила в началото на март тази година. През октомври миналата година режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиара на театъра - Велислава Кръстева, с думите "ДПС" и "Изчезвай" и я обвини в политическа пропаганда. Морфов поиска тя да напусне, защото е придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган при гласуването му, а вече е била в друга роля и на работа в Народния театър. Най-старата ни трупа се раздели на две – едните подкрепиха директора Васил Василев, защото той отказа да се раздели с Кръстева, а другите му поискаха оставката. Морфов и Василев от съмишленици станаха врагове, последваха шествия, протести и взаимни обвинения, а по стара българска традиция изтекоха и малко записи.

В предпоследния ден на февруари в интервю за "Хоризонт" Александър Морфов каза, че никога през живота си не е бъркал толкова в преценката си за човек, както за директора Васил Василев, когото подкрепи за сегашния му пост. Три дни по-късно – на втори март, Василев обяви, че се разделя и с Морфов, и с Кръстева.

Междувременно двата възстановени спектакъла на Александър Морфов на сцената на Народния театър - "Хъшове" и "Животът е прекрасен" - вече не са в афиша. Един от най-яростните защитници на Морфов - актьорът Валери Йорданов, заведе дело срещу директора Васил Василев за претърпени неимуществени вреди, тъй като здравето му се е влошило, след като конфликтът започна. Самият Василев пък съди Камен Донев, защото се почувствал обиден, тъй като актьора нарече директора на Народния театър "мижитурка". 

Изходът от двете дела в Софийския районен съд ще научим догодина.

Час преди да настъпи 24 май, Георги Господинов и преводачката на романа му "Времеубежище" Анджела Родел спечелиха международната награда "Букър" в Лондон. Престижното отличие беше обявено от председателя на журито – френската писателка Лейла Слимани, а Георги Господинов поздрави от сцената в английската столица и на български.

След завръщането си на родна земя Георги Господинов разказа пред БНР колко много го вълнува темата за паметта, за забравата и за разпада на обществото.

Съюзът на българските писатели "не забрави" този успех на Георги Господинов и през октомври излезе на първа страница във вестника си със статия, подписана от клуб "Сто читатели" в община "Триадица" (без да се упомене и един от тези 100 читатели), че Господинов се е състезавал само с неизвестни чуждоземци, че отличието "Букър" не му дава никаква привилегия в родната литература, че подобно на другите европейски награди и тази се обезценява, досущ като приза на Алфред Нобел и че "Времеубежище" е средно произведение, което е много под нивото на десетки български романи през последните години. 

И за да сме напълно сигурни, че се намираме в България, вместо да използваме успеха, че се заговори за родната литература и да я популяризираме, Национален фонд "Култура" излезе с решение, че ще се финансира преводът на само 3 български книги в чужбина. Заделени са 75 хиляди лева и с тази "огромна" сума ще разчитаме някой да забележи и прочете българска литература.

А парите за култура, които винаги са били проблем, този път предизвикаха ефективни протести. В средата на годината, през юни, новият министър в редовното правителство и бивш директор на Пловдивския театър - Кръстю Кръстев - обеща пред БНР:

"Леко съм притеснен, но съм сигурен, че ще станат работите".

Само че притесненията му се оказаха основателни. Предвиденият бюджет за догодина от 350 милиона лева за целия културен сектор изкара на улицата хората на изкуството. В Деня на народните будители, първи ноември, беше първото недоволство.

По време на втория протест, който беше на Никулден - под мотото "Народ без култура е народ без бъдеще", се стигна и до напрежение между хората на изкуството и полицията, след като час и половина те чакаха за среща с премиера пред Министерския съвет. 

И въпреки, че Асен Василев не виждаше за какво протестират творците, в крайна сметка недоволството им даде резултат – за културата се заделят допълнително 68 млн. лева. Делян Пеевски и Бойко Борисов уговорили парите в неформална среща с финансовия министър, съобщи Христо Мутафчиев и определи допълнителната субсидия като знак, че хората на изкуството не бива да бъдат оставени в ъгъла.

Обобщението на Светослава Кузманова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 11:27
Кръстопът – цената на избора

Деян Костов и Милена Ташкова вярват: Пътят към Господ е път към себе си и към другите

Пътят към Господ е път към себе си и към другите. В това са убедени  Деян Костов и Милена Ташкова. Те помогат на желаещите се да го извървят, оповавайки се на вярата и на творчеството. На  14 юни ще открият изложбата "Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика "Светото сърце" в Брюксел, Белгия.  Милена Ташкова и Деян Костов за цената..

публикувано на 01.05.24 в 19:02
Каталин Старейшинска

Каталин Старейшинска: Аз съм Антигона

"Последните години доста бързо преминавам от една роля в друга, това често ме пристеснява ...Справям ли се? Незнам, каза за БНР Каталин Старейшинска . Тя е млада и се е посветила на театъра. Изпълнява ролите си с дълбоко потапяне в образа . Взискателна е и е всеотдайна. Тя е актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Каталин..

публикувано на 01.05.24 в 13:01
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46