Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как посрещнаха новата година в различните градове у нас

Снимка: Община Перник

България посрещна новата година с надежда за здраве и благополучие. По площадите из цялата страна имаше новогодишни тържества и хиляди празнуващи отброиха на открито секундите до настъпването на 2024-та.

В Пазарджик общината се присъедини към кампанията без фойерверки и заря в новогодишната нощ. 

Родопчани посрещнаха 2024 г на Новогодишно парти на Амфитеатъра на новия център в Смолян. Около запаления огромен огън се извиха дълги хора под звуците на любими родопски и тракийски песни. С чаша червено вино около огромен огън и новогодишна заря, родопчани и гостите на града посрещнаха новата година. 

Много музика и настроение изпълниха централния градски площад в Перник в новогодишната нощ. С концерт на народната певица Пепи Христозова и празнична заря перничани приветстваха новата 2024 година. Перничани очакват новата година да бъде по- добра и благодатна. И днес Коледния базар е сред най- оживените места в града. В 21 празнично аранжирани къщички посетителите могат да купят подаръци или да се почерпят с приятели. Сред тях е и благотворителната къщичка на "Направено с любов”.

В Плевен точно в 21.00 часа започва организираният от Общината концерт

Новата година бе посрещната със заря и концерт на Централния площад във Видин. Празничната атмосфера бе допълнена от изпълнение на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", чийто танцьори по традиция поведоха Дунавското хоро. 

Граждани и гости на Сливен посрещнаха новата година на площада пред общината с концерт, вино, баница и празнични илюминации. Група "Фанданго", Славка Калчева и Ансамбъла за народни и песни танци веселиха сливналии в празничната нощ. В първите минути на новата 2024 година кметът Стефан Радев пожела на гражданите годината "да бъде честита, благоденстваща! Да са много здрави домовете ни! Да бъде по-добри в това, което правим и един към друг!". Най-честото желание за новата година от всички бе здраве. Днес на Васильов ден в Сливен имен ден празнуват 1111 мъже и 418 жени, носещи името Васил и Василка. Мъжете, носещи името Веселин са 630, а жените 452. Васо и Васа са имената, които се носят от по един човек в общината.

Със заря без ограничения и наздравици донасита кюстендилци посрещнаха новата година. На централня площад ститици се събраха около елхата. Имаше и богата томбола с награди. Рано сутринта жени със сигнална униформа, работници на ОП "Чистота" старателно чистеха празнувалия в полунощ площад "Велбъжд". Новогодишната нощ е преминала спокойно, без инциденти, каза завеждащият спешно отделение на болницата д-р Гикова. След 9 часа отвориха храмовете.

Хиляди жители и гости на Банско се събраха на площада, за да празнуват заедно първия ден на Новата година. Трите основни махали в курорта представиха стари обичаи, наричайки за здраве, мир и плодородие. 

Както повелява традицията от векове, кукери в дълги кожи предвождаха шествието на основните групи, следвани от стотици деца, жени и мъже, облечени в народни носии. През целия път до площада се виеха неспирни хора. Освен местните хора, много от гостите на Банско също се включиха в представителните групи, а най-много бяха малките участници:

"Прекрасно е, красиво, и е хубаво, че се спазват травициите".

"Магично е това, че все повече млади хора се запалват в това нещо и всяка година сме все повече и повече хора. Невероятно е усещането, не може да се опише с думи. Трябва да се изпита".

"Когато излизат всички с носии, кукерите, това е най-красивото от целия ден, магия е".

Какво си пожелаха участници в програмата и зрителите на това многоцветно и емоционално преживяване:

"Щастие най-вече, и здраве".

"Здраве, здраве и малко късмет".

За да заснеме обичаите на "Сурва", в Банско специално пристигна екип на "Нешънъл джеографик", които подготвят филм за традицията на "Сурва".

С много настроение, вяра и оптимизъм посрещнаха Новата година в Ямбол. Повече от два часа на градския площад се извиваха кръшни хора. 

 Пожеланията в първите часове на 2024 г. звучат така:

"Много събданит мечти".

"Да сме по-усмихнати и по-добри един към друг".

"Да има здраве, да има мир, да има разбирателство".

"По-малко работа, повече пари и най-вече разбирателство и късмет".

Фойерверките, пукотевицата и гърмежите за пореден път предизвикаха възмущението на много от жителите и гостите на града:

"Абсолютно съм против. Да има половин час да гърмят и после край, а не три дни преди и три дни след празника".

"Все едно, че сме на война. Сигурно в Украйна не гърмят така. А за миризмата да не говорим".

"Проблемът не е в централната заря, а по кварталите, където съседите хвърлят пиратки и бомбички".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейска система на централните банки (ESCB), както се изисква съгласно член 131 от Договора, при спазване на условията и..

публикувано на 26.06.24 в 13:42

БНБ и МФ: Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната и страната ни да поиска извънреден доклад, става ясно от становище на БНБ и Министерството на финансите. ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото По-рано през деня в конвергентните доклади на Европейската комисия и..

публикувано на 26.06.24 в 13:41
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година...

публикувано на 26.06.24 в 13:18
Партия

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за кабинет. "Както знаете ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата..

публикувано на 26.06.24 в 13:14

Прокуратурата разследва длъжностно лице от МОН за пране на пари

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Министерство на образованието и науката за неизгодна сделка и пране на пари.  Срещу него е образувано досъдебно производство от разследващ инспектор от Антикорупционната комисия за това, че в периода от 2018 до 2023 година съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства...

публикувано на 26.06.24 в 13:12