Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: Президентът използва всички възможности, за да играе ролята на опозиция

Проф. Антоний Тодоров и доц. Петър Чолаков пред БНР

| Интервю
Президентът Румен Радев (вляво) и министъ-председателят Николай Денков - София, 11 октомври 2023
Снимка: БГНЕС

Опозицията не е действителен опонент на управлението и затова президентът влиза в ролята на опозиция.

Това каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, преподавател в Нов български университет.

"Румен Радев използва всички възможности, за да може да играе тази роля. Разбира се, той няма онези правомощия и политически ресурси като една опозиция. Знаем конституционно къде е мястото му", уточни той и припомни, че лидерите на "Продължаваме промяната" са започнали политическата си изява като служебни министри в кабинет, съставен от президента Радев.

"Може би има нещо, което се е случило и не знаем докрай".  

Проф. Антоний Тодоров

Според политолога доц. Петър Чолаков президентът влиза в ролята на опозиция не за да се заяжда, а защото има очаквания в обществото към това управление:

"ПП дойде през 2023 г. като един полуфабрикат, защото дойде на крилата на ГЕРБ и на ДПС. Вместо сглобка, аз наричам това правителство "деляновата ръкавичка". ... Доверието в парламента е около 8%, одобрението на правителство е много ниско. Президентът е напълно в правото си да изразява критични бележки".

Проф. Тодоров подчерта, че от правителство, което е на базата на голям компромис, за да има редовно управление, а не служебни кабинети, "бихме могли да очакваме само едно прилично управление на текущите дела, без да има радикални реформи":

"Има неща в промените в Конституцията, които бяха направени набързо и под натиска на обстоятелствата. Имаше желание да бъдат твърде дълбоки, но не станаха. ... Промените бяха направени на основата на днешната ситуация, но понеже са конституционни промени - трябва да се гледа по-напред".

Фигурата на Румен Радев беше използвана от управляващите за сплотяване на редиците, коментира доц. Чолаков и добави:

"Това работеше до един момент. С наближаването на местния вот вече президента остана някъде встрани и участниците в управлението започнаха да се нападат взаимно".

По думите му президентът има основание да критикува конституционните промени, защото част от тях изглеждат като нонсенс.

Доц. Петър Чолаков

В предаването "Неделя 150" двамата политически анализатори коментираха и влизането на България в Шенген, като уточниха, че риск е това, че няма договорена дата за влизане в Шенгенското пространство и по суша.

"Рискът е твърде дълго да останем само по въздух и море в Шенген", смята проф. Антоний Тодоров.

Доц. Чолаков изказа мнение, че постигнатото споразумение не е било обяснено добре от премиера Николай Денков:

"В немски медии се говори, че изглежда има допълнителни условия, поставени от Австрия. Има си крушката опашка. ... Все пак това влизане по въздух и море е постижение, но за бизнеса най-важно е да се случи и по сухопътните граници". 

"С посланието си Ахмед Доган иска да покаже, че Делян Пеевски не е толкова силен в ДПС, колкото му се иска на самия Пеевски", смята Петър Чолаков и добави:

"Доган напомня на Пеевски да внимава да не се надскочи".

Според него това е пореден финт на Доган и може да има трето решение, докато дойде датата за избор на председател на ДПС. 

Проф. Тодоров изказа предположение, че Доган е искал през последните месеци да провери доколко Пеевски е приемлив за електората на ДПС:

"Има предразсъдък, че избирателите на ДПС са склонни да преглътнат всичко и да гласуват под строй, но това от 20 години насам не е вярно. Последното изявление на Доган показва, че той е разбрал, че не може да мине всичко и трябва да има някакъв вид компромис, за да може да бъде преглътната тази особена ролята на Делян Пеевски в ДПС, която никой не очакваше преди няколко години".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Антоний Тодоров и доц. Петър Чолаков можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диян Стаматов

Без такса за повишителна матура тази година

Утре над 50 хиляди зрелостници ще покажат своите знания на матурата по български език и литература. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов не очаква нищо по-различно от миналата година. Според него не би могло да се..

публикувано на 16.05.24 в 08:24

"Бурята" открива Шекспировия фестивал в Крайова

Спектакълът на Народния театър "Бурята“, режисиран от Робърт Уилсън - ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова. Българското представление ще се играе днес и утре на сцената на Националния театър в Румъния. В следващите десет дни в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт..

публикувано на 16.05.24 в 08:20

На благотворителен концерт: Ученици от Ловеч събират средства за ремонт на спортна зала

В Ловеч тази вечер ученици от местната Езикова гимназия организират благотворителен концерт като събраните средства ще бъдат дарени на общината за ремонта на спортната зала в града. Решението за благотворителния концерт в подкрепа на ремонта на спортната зала в Ловеч е на ученическия съвет на гимназията, съобщи един от организаторите на..

публикувано на 16.05.24 в 08:14

Български пощи пуска издание "125 години от рождението на Дечко Узунов"

Главният изпълнителен директор на "Български пощи" Цветилия Стоилкова ще пусне в употреба издание на тема "125 години от рождението на Дечко Узунов". Художник на изданието е Теодор Лихо.

публикувано на 16.05.24 в 07:58
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Има 27% спад на жертвите на пътя от началото на годината

От началото на годината загиналите на пътя са с 40 души по-малко спрямо същия период на миналата година . Това заяви пред БНР Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. " 27% спад на жертвите имаме", уточни той и упрекна медиите, че не оповестяват тази информация. Спадът е по-голям от този през..

публикувано на 16.05.24 в 07:53
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив

Покушението над словашкия премиер Роберт Фицо има политически мотив . Това мнение изказа пред БНР Милен Керемедчиев – бивш заместник-министър на външните работи и икономиката.   "Вижда се, че този човек е отишъл съвсем целенасочено да извърши политическо убийство . Видимо е, че той не е имал желание за сплашване или някакви други..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със съдействието и под патронажа на министъра на земеделието и храните и тази година е в пет..

публикувано на 16.05.24 в 07:47