Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Ротацията ще покаже стабилно ли ще е правителството

Снимка: Иван Русланов

Стабилно ли ще остане правителството на България след ротацията? На този въпрос може да се отговори след реалната ротация, важен е въпросът с мандата на коя партия ще е. Сега е на ПП-ДБ, а ГЕРБ искат мандатът и те да са мандатоносители. Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение, защото техните партньори се отклоняват.

Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев в предаването "12+3".

Той прогнозира, че силно влияние в България ще окажат изборите за Европейски парламент, както и тези в САЩ.

"На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания. Затова очаквам и в българското общество, че ще се поставят по-консервативни теми", каза Гърдев.

 И допълни: Влияние върху вътрешнополитическия живот  у нас ще окаже споразумението, влиза в сила на 31 март т. г., с Австрия и бежанците, но не се очаква до края на тази година да се получи дата и за сухопътния Шенген.

"Това не е договор като договора за влизане на България в ЕС. Моята критика е, че не се изиска срок до 6 месеца за дата за Шенген и по суша. И Денков дължи обяснение. До края на тази година няма как да стане дори в документите се говори, че 2025 ще се разгледа въпросът", обясни международният анализатор.

Димитър Гърдев коментира и събирането на световния икономически и политически елит в Давос и първото присъствие на България в лицето на премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, която вчера се е срещнала с Джеймс О'Браян, помощник държавен секретар на САЩ. С него тя е обсъждала стратегическия диалог България – САЩ, както и глобални и регионални проблеми, сигурността в Черноморския регион и европереспективата на Западните Балкани.

"Нормална е тази среща, защото предстои ротация и тя ще е следващият премиер, да е въведена в световните проблеми. С О'Браян излизат извън рамките на Давос –сигурността е НАТО. Другите теми поставени на вчерашната среща е инициативата т. нар. Три морета, преди години България беше домакин под егидата на Радев, но на тази инициатива водещата държава е Полша", коментира Димитър Гърдев.

"Давос е неформално събитие, но се събират най-влиятелните хора от 100 държави и чертаят бъдещето на света. Там са много от най-сериозните икономически и фактори и финансови директори на институции и банки. Политическите лидери си сверяват часовниците. Тази година на форума се разглеждат войните в Украйна и Газа и новото, надигащо се нещо - изкуствен интелект (ИИ) и влиянието му върху политиката през масовите комуникации и манипулиране на общественото мнение. Китайският представител обърна внимание, че ИИ не  трябва да бъде само за богатите, избран елит, а споделен с всички хора , защото дава големи възможности", коментира Димитър Гърдев.

Той отбеляза и силното присъствие на делегацията наУкрайна в Давос.

"Форумът беше използван в медийно информационен план. Беше представена формула за мир на Украйна, която не включва участието на Русия – т. нар. Датски формат. Това предложение е по-скоро пожелателно и го разглеждам от информационна гледна точка, защото това е трудно осъществимо без директен диалог с Кремъл", каза международният анализатор.

Той определи като провал позициите на различните държави по отношение на войната в Ивицата Газа.

"Ефектът на тези два конфликта – Газа и Украйна, е различен. По единия виждаме обединение на Запада, а Газа породи разделение на самите западни общества вътре в самите държави, които разглеждат позициите си през различни призми. Като дълготраен ефект ще има по сериозни последствия. Този конфликт подкопа и имиджа на САЩ в арабския свят", допълни Димитър Гърдев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните открива Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе днес, 17 юни, в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във форума ще..

публикувано на 17.06.24 в 07:20

Извънредно заседание на евролидерите – обсъждат номинациите за висшите постове в ЕС

Европейските лидери се събират на извънредно заседание, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в ЕС на фона на резултатите от проведените преди седмица избори за Европейски парламент. Имената за следващ председател на Европейската комисия и Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за..

публикувано на 17.06.24 в 07:18
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Тази седмица започват преговорите за съставяне на правителство

Тази седмица започват разговорите на преговорния екип на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените сили за излъчване на експертно правителство. Днес ще бъдат изпратени поканите и най-вероятно същинските срещи ще стартират в утрешния ден. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на..

публикувано на 17.06.24 в 07:00
Румен Радев

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. "В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е..

публикувано на 17.06.24 в 06:54
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14