Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Ротацията ще покаже стабилно ли ще е правителството

Снимка: Иван Русланов

Стабилно ли ще остане правителството на България след ротацията? На този въпрос може да се отговори след реалната ротация, важен е въпросът с мандата на коя партия ще е. Сега е на ПП-ДБ, а ГЕРБ искат мандатът и те да са мандатоносители. Стратегията на ГЕРБ е да се стигне до коалиционно споразумение, защото техните партньори се отклоняват.

Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев в предаването "12+3".

Той прогнозира, че силно влияние в България ще окажат изборите за Европейски парламент, както и тези в САЩ.

"На евроизборите силно ще повлияят посланията, защото Европа се ориентира към по-консервативни и националистически послания. Затова очаквам и в българското общество, че ще се поставят по-консервативни теми", каза Гърдев.

 И допълни: Влияние върху вътрешнополитическия живот  у нас ще окаже споразумението, влиза в сила на 31 март т. г., с Австрия и бежанците, но не се очаква до края на тази година да се получи дата и за сухопътния Шенген.

"Това не е договор като договора за влизане на България в ЕС. Моята критика е, че не се изиска срок до 6 месеца за дата за Шенген и по суша. И Денков дължи обяснение. До края на тази година няма как да стане дори в документите се говори, че 2025 ще се разгледа въпросът", обясни международният анализатор.

Димитър Гърдев коментира и събирането на световния икономически и политически елит в Давос и първото присъствие на България в лицето на премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, която вчера се е срещнала с Джеймс О'Браян, помощник държавен секретар на САЩ. С него тя е обсъждала стратегическия диалог България – САЩ, както и глобални и регионални проблеми, сигурността в Черноморския регион и европереспективата на Западните Балкани.

"Нормална е тази среща, защото предстои ротация и тя ще е следващият премиер, да е въведена в световните проблеми. С О'Браян излизат извън рамките на Давос –сигурността е НАТО. Другите теми поставени на вчерашната среща е инициативата т. нар. Три морета, преди години България беше домакин под егидата на Радев, но на тази инициатива водещата държава е Полша", коментира Димитър Гърдев.

"Давос е неформално събитие, но се събират най-влиятелните хора от 100 държави и чертаят бъдещето на света. Там са много от най-сериозните икономически и фактори и финансови директори на институции и банки. Политическите лидери си сверяват часовниците. Тази година на форума се разглеждат войните в Украйна и Газа и новото, надигащо се нещо - изкуствен интелект (ИИ) и влиянието му върху политиката през масовите комуникации и манипулиране на общественото мнение. Китайският представител обърна внимание, че ИИ не  трябва да бъде само за богатите, избран елит, а споделен с всички хора , защото дава големи възможности", коментира Димитър Гърдев.

Той отбеляза и силното присъствие на делегацията наУкрайна в Давос.

"Форумът беше използван в медийно информационен план. Беше представена формула за мир на Украйна, която не включва участието на Русия – т. нар. Датски формат. Това предложение е по-скоро пожелателно и го разглеждам от информационна гледна точка, защото това е трудно осъществимо без директен диалог с Кремъл", каза международният анализатор.

Той определи като провал позициите на различните държави по отношение на войната в Ивицата Газа.

"Ефектът на тези два конфликта – Газа и Украйна, е различен. По единия виждаме обединение на Запада, а Газа породи разделение на самите западни общества вътре в самите държави, които разглеждат позициите си през различни призми. Като дълготраен ефект ще има по сериозни последствия. Този конфликт подкопа и имиджа на САЩ в арабския свят", допълни Димитър Гърдев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов при Радев: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

"Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма".  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев,  "Ниската..

публикувано на 26.06.24 в 11:19
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

Остра реакция в Гърция след присъдата над Фреди Белери в Албания

Гърция реагира остро, след като Апелативният съд в Албания потвърди присъдата от две години затвор на етническия грък Фреди Белери, който спечели място в Европарламента от квотата на Гърция. Гръцкото министерство на външните работи изрази безпокойство и съмнение за независимостта на правосъдието в Албания. Фреди Белери беше арестуван дни преди..

публикувано на 26.06.24 в 11:17
Румен Радев на форумът за зелена трансформация

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

Президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във форум за зелената трансформация: "Много е важно как ще се развие първият мандат… така че аз ще обявя..

публикувано на 26.06.24 в 10:52
Ал-Макуаси в съда, 2 ноември 2023 г.

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт 51-годишният се е заснел с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Предстои Софийският градски съд..

публикувано на 26.06.24 в 10:50
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха.  Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради твърдата позиция за военната помощ за Украйна: "И е от, както си го обяснявам аз, заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да потърпим, за да може да се случи нещо хубаво, което е и чакано от доста време". Това заяви..

публикувано на 26.06.24 в 10:28
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14