Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Ленин – обожествяван и сатанизиран

"100 години след смъртта си Владимир Илич създава емоции. Остава въпросът какъв е той – пророк или демон?"

| Коментар
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

На 21 януари 1924 г., преди 100 години, умира Владимир Илич Ленин. Личността му е много противоречива. Повечето негови паметници отдавна са в музеите, а мавзолеят му на Червения площад е място за поклонение на милиони китайци, европейци и американци, но по време на празненствата на съвременната руска държава задължително и старателно е увит и скрит от погледите на всички.

Едно е безспорно: дори сто години след смъртта си Владимир Илич създава емоции – положителни или отрицателни, а наследството на това, което е направил, още стои пред нас. За обществото остава въпросът какъв е той – пророк или демон? Успял ли е да промени света към по-добро или напротив, унищожил е ценностите на древната руска култура и е нанесъл непоправими щети на развитието на целия свят?

Владимир Илич Улянов е роден на 22 април 1870 г. в град Симбирск на руската империя в заможно дворянско семейство. На пръв поглед нищо не говори, че той ще стане вожд и лице на световната революция. Според класическата историческа традиция, това което го радикализира, е смъртта на брат му - Александър Улянов. Той е обесен през 1887 г. по обвинение в подготовка на атентат срещу император Александър III. Този факт поставя много прегради пред живота на Ленин оттук нататък. Не е допуснат да завърши висшето си образование в столичния университет и заради това учи право в Казан. Знае английски, френски и немски, учи полски и италиански, вероятно владее татарски, а в гимназията се справя отлично по латински.

По време на следването си влиза в кръжок на радикалната организация "Народна воля", а малко по-късно е арестуван и изключен заради участие в студентски протести. Дълго време не му е разрешавано да продължи да учи. Все пак, през 1891 г., получава разрешение да се яви на изпити за диплома на самостоятелна подготовка. В края на 80-те и началото на 90-те попада в средите на марксистките кръжоци, където е забелязан заради научния си подход към социал-демократическите идеи. Пише много изследвания по политикономия и проблемите на руското общество.

Американският историк Ричард Пайпс казва за него, че е бил "човек с желязна воля, неукротима енергия, сливащ фанатичната вяра в революционното движение с делото и огромна вяра в себе си".

За кратко работи в адвокатска кантора, като често се занимава с дела на работници срещу техните работодатели. През 1895 г. е арестуван заради участието си в Петербургските групи на социалдемократическата партия и в последствие е изпратен на заточение, след което заминава за Европа. През 1903 г. вече е един от водачите на партията и участва в нейното разделяне, като създава групата на болшевиките. Ленин вижда като единствена възможна тактика за смяна на имперската система революцията, за разлика от по-умерените "меншевики", които предлагат мирно участие в политическия живот. Идеята на Улянов е да се създаде малка централизирана група от професионални революционери. Това се оказва и успешната политическа тактика, която през 1917 г. ще доведе болшевиките до властта.

Тъй като в днешно време са известни повечето негативни черти на Ленин, ще се опитам да покажа част от нещата, които го превръщат в един от най-значимите политици на ХХ век. По време на Първата световна война той е един от най-убедените пацифисти, като заедно с останалите радикални леви призовават от швейцарското селце Цимервалд за незабавно прекратяване на войната и спиране на безсмислените убийства. Ленин стои в основата и на идеята, че тогавашният световен конфликт е предизвикан от правителствата и елитите, за да спечелят още пари и да преразпределят колониите, а залъгват хората с национализъм.

доц. Александър Сивилов

Владимир Улянов се оказва много прагматичен и успешен политик. Когато през 1917 г. се връща в Русия, никой от неговите съпартийци не вярва, че могат да се борят за властта. Той намира точните лозунги и послания – незабавен мир, хляб и земя за всички. Партията се разраства неимоверно за месеци и това прави възможно вземането на властта.

През март 1918 г. той е единственият, който иска подписването на мир с Германия и излизане от Първата световна война, не само защото ще изпълнят политическите си обещания, но и защото разбира, че подобен договор не може да бъде дълговечен, а документът оцелява само осем месеца.

Една от най-честите мантри е, че той налага суров терор, с който болшевиките смазват руския народ и окупират властта. Ленин дълго е привърженик на демократичните мерки. През ноември 1917 г., под негово ръководство болшевиките провеждат изборите за Учредително събрание, които са спечелени от друга партия – Социалистите революционери. Задържането на властта от Ленин и партията му не би било възможно без широката обществена подкрепа, която идва заради точните послания и активните действия за постигането им. Сблъсъкът и политиката на Червения терор идва едва след като другите политически сили започват опити за убийства на водачите на комунистите. Решението е взето без него, защото на 30 август 1918 г. е прострелян два пъти и ранен тежко от атентаторка от Социалистите революционери. Съвсем логично, когато се възстановява, той подкрепя идеята за тежкия сблъсък с политическите противници.

След Гражданската война в Русия той е в основата на въвеждането на пазарните елементи в съветската икономика, известни като Нова икономическа политика. Те не само създават основата за невероятно бързото възстановяване на икономиката, но и за първи път в историята на страната дават възможност на обикновените хора да постигнат висок стандарт на живот. Дори и в последните дни на своя живот, тежко болен, той продължава да се бори за идеала за създаване на справедливо общество. Опитва се да прокара мандатност в партията, за да не се задълбочи бюрокрацията, която по-късно ще се превърне в номенклатура. Неговата подкрепа за феминисткото движение довежда до огромни промени на мястото на жените в съвременното общество. СССР става първата държава, която назначава жена за дипломатически посланик, а жените в страната поличават възможност за реализация във всички сфери на обществото в момент, в който навсякъде другаде са в напълно подчинено положение.

През 1929 г. Алберт Айнщайн казва: "Уважавам Ленин като човек, който напълно се пожертва и посвети цялата си енергия за постигането на социална справедливост. Не смятам, че методите му са подходящи, но едно нещо е сигурно: такива хора са пазителите и възстановителите на съвестта на човечеството."

Думите на учения показват нещо много важно - идеализмът на съветския лидер довежда до огромна промяна в света, която има своите положителни и отрицателни черти, но без съмнение създава много от високите постижения на живота, който живеем днес.

*Коментарът изразява личното мнение на автора

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50