Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Симеонова: Кризите с миграцията и климата ще окажат най-силно влияние върху евроизборите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Миграция и климатични промени са двете от общо петте кризи, които ще окажат най-силно влияние върху европейските избори през юни

Това прогнозира пред БНР Мария Симеонова, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Коментарът ѝ е на базата на проучване в Европа. 

В предаването "Нещо повече" тя обясни, че изследването е направено в 11 европейски държави, девет членки на ЕС, съставляващи 95% от населението на ЕС, и извън Съюза – във Великобритания и Швейцария.

"Попитахме коя е кризата, която най-силно е повлияла на начина, по който те гледат на бъдещето. Идентифицирахме 300 "кризисни племена". Резултатите показват, че хората изпитват опасения от 5 кризи - климатични проблеми, миграция и финансово-икономическа, криза от 2008 г.,  донесла финансови сътресения в държавите Италия и Португалия, Covid-19 и войната в Украйна, кризи, които оказват и ще оказват влияние върху тяхното бъдеще", коментира Симеонова.

Тя е категорична, че фокусът е върху петте кризи, а две са като най-разделящи европейските гласоподаватели - миграцията и климатичните промени.

"Защото миграционните теми и климата доминират в медиите в цяла Европа. Според проучването европейците са най-силно притеснени от тези две теми и ще се мобилизират да гласуват на евроизборите през юни. Тези две теми ще са лицето как ще изглежда Европейският  парламент и от тук се появяват опасенията за увеличаване на избирателите на крайно десни партии. Защото притеснените от миграцията, гласуват за крайнодесните, а за климата избират партии в център и ляво", коментира Мария Симеонова. 

Тя прогнозира, че икономическите предизвикателства и сътресения ще изиграят важна роля за европейските избори и че "сме свидетели на високи инфлационни нива, като това също ще залегне в кампанията на изборите през тази година".

"Икономическата криза все още има силен отзвук в южните държави Италия, Португалия, Испания и там още се опасяват, че това може да последва. Но всички тези кризи са взаимно свързани. Тези теми не съществуват във вакуум, а се засилват взаимно. Европолитиците трябва да ги адресират в един пакетКолкото по-рано започнат предизборните кампании, толкова повече време ще имат кандидатите да започнат диалог с избирателите", каза директорът на софийския офис на ЕСВП.

Тя обясни, че е важно и кандидатите от България да започнат да се интересуват от притесненията на гражданите и да има адекватен диалог по тези проблеми. 

Интервю на Георги Марков с Мария Симеонова в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18