Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Сглобката на национално ниво става по-солидна

Петьо Цеков, зам.-главен редактор на "Сега"
Снимка: Мария Филева

Сглобката на национално ниво става все по-солидна и може да се говори за трансформация. Това мнение изрази пред БНРзаместник-главният редактор на "Сега" Петьо Цеков. В предаването "Неделя 150" той и Михаил Кръстев от "Консерваторъ" коментираха управлението на страната.

"Както виждате всякакви проблеми касаещи лидерите на ПП и ДБ са посрещнати с разбиране от Бойко Борисов. Това са политически топки -  скандалите около апартамент, къщата на онази улица в София. Други скандали, свързани с лидерите ПП и ДБ, са посрещнати с разбиране от Пеевски и Борисов, те не използват тези политически топки да ги отигрят в полето на противника, напротив. Сглобката на национално ниво става все по-добра", обясни трансформацията Петьо Цеков.

И допълни: "Но на по-долно, местно ниво проблемите остават и те се отиграват всеки ден - София, назначения, там проблемите остават. В момента се избистря концепцията за правителството, което ще дойде след март за през следващите 9 месеца. Така че в момента се избистрят лицата. Някои хора, които бяха много критикувани - като министъра на вътрешните работи, ще се окажат с голяма подкрепа от някои, които не бяха чак толкова критикувани, те ще изпаднат от борда, нормални неща. Не виждам колосален проблем."

С мнението на Цеков се съгласи и Михаил Кръстев, че "на национално ниво сглобката става все по стабилна". 

"Големият проблем на самата сглобката е, че е конструирана на над национално ниво и съответно нейният край би дошъл не при проблеми на национално ниво, а при решаването на някои от големите проблеми на наднационално ниво. Знаем, че основният аргумент за конструирането на сглобката е именно конфликтът в Украйна. И когато той стигне до някакво решение или друго стечение на събитията, можем да очакваме развитие и на нашето национално ниво на сглобката, тъй като част от аргументите за нейното съществуване ще отпадне", посочи своите аргументи за стабилността на сглобката Михаил Кръстев.

Михаил Кръстев

"Всъщност 4 бяха основните стълбове, които конструириха това правителство. Подготовка на България за влизане в еврозоната, но Денков започна да дава задна, защото няма как да покрием критериите. Вторият е Шенген, третият е бюджетът за 2023, но видяхме неизпълнение на заложените параметри и неточна прогноза. Четвъртият е промени в конституцията. Тези промени бяха широко отхвърлени от професионалната общност. На фона на тези 4 стълба единственото, което наистина остава е тази идеология - евроатлантическата, за това как България трябва да се справи срещу Евразийската заплаха", коментира Кръстев.

"Евроатлантизмът крепи мнозинството и е факт. Тези партии ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС са евроатлантическите представители в България. Но ние трудно го разбираме от тук, гледайки Борисов и Пеевски,  свързвайки ги ценностите на Европа. И може би от тук ще се появи недоволството,  което очакваме и от резултатите евроизборите, които очакваме и всички тези тенденции, които виждаме в Европа, но не ги виждаме кристално ясно в България", предупреди Петьо Цеков.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консерваторите печелят евровота в Германия

Консервативният блок ХДС/ХСС печели евровота в Германия с 29,5%, сочат данните от екзитпол, предаде Ройтерс. На второ място се нарежда крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 16,5 на сто при спечелени 11% на евроизборите през 2019 г. Трети са социалдемократите на канцлера Олаф Шолц – 14%. Консерваторите отбелязват ръст от..

публикувано на 09.06.24 в 19:18
Австрийци чакат пред изборна секция във Виена, за да упражнят правото си на глас на европейските избори.

Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч. Първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенциs АПА и телевизионен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата (АПС), съобщава БТА. Според прогнозата за АПС са дали..

публикувано на 09.06.24 в 19:07

Напрежение и полиция пред секция в Симитли, гласуването е спряно

Заради напрежение в една от секциите в Симитли е извикана полиция, а процесът на гласуване е бил преустановен. Това е и общината, от която са подадени всички сигнали и жалби за нарушения. За скандала се разбра по време на редовна пресконференция в РИК, когато в заседателната зала на областната администрация нахлу група хора, сред които..

публикувано на 09.06.24 в 19:01

Световните медии за изборите 2 в 1 у нас

Световните медии следят изборния ден 2 в 1 у нас. Всички те отбелязват, че българите отиват до урните за шестите си парламентарни избори за последните три години. Ройтерс отбелязва, че е малко вероятно вотът да доведе до стабилно правителство, което да сложи край на продължителната политическа нестабилност и да отключи икономическите реформи...

публикувано на 09.06.24 в 18:58
Росина Станиславова

Бившата кметица на столичния район "Красно село" е арестувана

Бившата кметица на район "Красно село" Росина Станиславова е била отведена от полицията в Шесто районно управление, научи БНР от свои източници.  Преди дни тя е била обявена за издирване, след като не се и явила като свидетел по досъдебно производство.  Върховният съд потвърди конфликт на интереси у бившия кмет на столичния район “Красно..

публикувано на 09.06.24 в 18:55

В област Ловеч най-активни на вота са в Угърчин - 29,15% са дали гласа си към 16 часа

В област Ловеч избирателната активност към 16:00 ч. е 22,04%, като е с повече от 5 процентни пункта по-ниска в сравнение с изборите през миналата година.  Само в една от секциите с машинно гласуване устройството е отказало да работи и с решение на ЦИК гласуването става само с хартиени бюлетини. В най- голямата в областта община Ловеч към 16:00 ч. своя..

публикувано на 09.06.24 в 18:45
Вотът в посолството в Испания, 9 юни 2024 г.

Българите в Испания гласуват в 64 секции в 55 града

По-ниска избирателна активност в сравнение с миналия вот отчитат на евроизборите в Испания. За гласуването на сънародниците ни там бяха отворени 64 секции в 55 града. В страната легално живеят над 120 хиляди българи. Едва 1300 заявления за днешния вот 2 в 1 бяха подадени от българите в Испания. Възможност за гласуване имаше в редица..

публикувано на 09.06.24 в 18:44