Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Паунова: Десислава Атанасова стана отдушник на гнева на избирателите на ПП-ДБ

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: Силвия Великова

Изригването срещу Десислава Атанасова се дължи на потискан гняв у избирателите на ПП-ДБ.

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Полина Паунова, журналист от "Капитал".

Според нея, преди да стане конституционен съдия председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС, в Конституционния съд са били още много политически лица:

"Филип Димитров също е политическа фигура и също е спорен юридическият му опит. Анастас Анастасов - завършил милиционерското училище този конституционалист. Т.е. скандални и политически обвързани избори е имало всякакви. Когато се говори за морал, да припомним ДС миналото на Георги Марков. Изригването срещу Атанасова се дължи на това, че на избирателите на ПП-ДБ непрекъснато им е обяснявано, че в името на големите цели - Украйна, Шенген, Конституция, еврозона - те трябва да преглътнат Бойко Борисов, Делян Пеевски и т.н. Тези хора дълго време стискат и Десислава Атанасова беше отдушникът на това стискане".

По думите на Паунова стандартът при номинирането на съдия Борислав Белазелков е "по-малко нарушен, отколкото при номинацията на Десислава Атанасова":

"Добрият съдия не трябва да се чувства задължен за това, че е попаднал някъде. Ако той е смислен съдия, не би следвало въобще да ги интересува, че Борисов и Пеевски са подписали избора му, при положение, че се е съгласил да отиде в КС. Оттам нататък нещата би следвало да почиват на вътрешното му убеждение. ... Историята на двамата е различна. Аз не виждам някога Десислава Атанасова да е била изключителна опозиция на Бойко Борисов и да е показвала самостоятелност в някакви решения".

Полина Паунова припомни, че при договарянето на членовете на конституционната комисия в НС Делян Пеевски е казал на Христо Иванов, че ако иска промени в Конституцията, да заповяда, за да общуват, и да слезе от розовите облаци:

"Това изказване е пророческо, защото розовите облаци отдавна ги няма и сега ще видим какво ще се случи с избора на регулаторите и на ВСС, а и на Антикорупционната комисия. Тогава ще видим как розовите облаци ни излизат през носа".    

ПП-ДБ са спрели абсолютно да защитават позициите си пред медиите, смята журналистката:

"Бойко Борисов наложи един хаос около публичните изяви на политиците, който да обезсмисля всякакви въпроси и да не позволява никакво влизане по-дълбоко от епидермиса. В момента ПП-ДБ са на това ниво - те дават контролирано интервюта".

Ако няма нищо смущаващо, защо се държаха така 10 дни, каза журналистката по повод на имотния скандал, свързан с Асен Василев и Даниел Лорер. 

"Пеевски твърди, че публикацията е пусната от съмнителни сайтове. Умилителна е тази работа в защита на Василев. Аз винаги съм много подозрителна към всички, които Пеевски защитава. През определени медии се вижда, че все още той има медийно влияние. В общи линии, същото си е като преди, но е малко по-прикрито. Част от онези, които бяха срещу модела "Пеевски", сега са го прегърнали".

Избора на националния омбудсман проф. Диана Ковачева за съдия в ЕСПЧ Паунова коментира с факта, че тя не е влизала в съдебна зала:

"Ковачева прокарва, съдейства за гласуването на Сотир Цацаров във ВСС, когато той беше избиран за главен прокурор - да се подложи само неговата номинация, а не и другите. Тя е човекът, свикал извънредното заседание на ВСС за уволнението на съдия Мирослава Тодорова. А в последствие България е осъдена за това. Ковачева ръсеше хвалебствия и ходеше да открива Специализирания съд. ГЕРБ признават, че прекараха месеци наред в лобиране за нея. А след това да се казва на черното, че е бяло...".

Интервюто на Силвия Великова с Полина Паунова в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти.  Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Поляризацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение в Словакия

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради поляризацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.  "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41