Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Новата мярка за онколекарствата е палиативна, няма да реши проблема

"НЗОК трябва да договори всички тези лекарства директно с производителите им"

| Интервю
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС, архив

Това, което предприеха депутатите за онколекарствата, е палиативна мярка и няма да реши проблема, защото търговете в болниците остават.

Това каза пред БНР бившият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Няма да го решат, този проблем е от 2010 година, когато беше въведено правилото, че всяка болница, която лекува хора с онкологични заболявания, да провежда търгове или сама да си закупува лекарствата, а след това НЗОК да заплаща по цените, които е договорила. ... Сега ще сложат таван на разходите, но осредняването на цените създава проблем. Пак ще има различни цени в различните болници", обясни той.

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри нов механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ. Идеята на законопроекта е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

Ако законопроектът бъде одобрен в пленарната зала, новите правила за заплащане на онколекарствата ще влязат в сила от 1 юли. Те слагат таван на цената, по която Здравната каса ще заплаща медикамент на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени.

В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.  

Според д-р Кацаров простото решение е Здравната каса да договори всички тези лекарства директно с производителите им:

"Това е най-логичното, но не се случва, защото през системата за търговете, изчислява се приблизително, че едни 100 млн. лева се плащат повече, отколкото би трябвало да се платят. Значи имаме 100 милиона причини това да не се прави 14 години. ... Трябва минимална поправка в закона и въпросът приключва - край на различните цени".

Той подчерта, че това решение не би било новаторско, защото Здравната каса прилага такова решение по отношение на лекарствата за домашно лечение и там няма такива проблеми:

"Нима аптеките правят търгове за тези лекарства? Не, цените са договорени директно с производителите. И на този пазар няма различни цени в различните аптеки - примерно на инсулин".

В предаването "12+3" д-р Стойчо Кацаров коментира случая с болница "Лозенец" и отворено писмо на служителите от Клиниката по кардиология в лечебното заведение до Министерството на здравеопазването и НЗОК, в което се посочва, че са отправили сигнал до министъра на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание за опит на ръководството на болницата да уволни доц. Добри Хазърбасанов като началник на Клиника по кардиология, а причината според тях е изнесената от него информация за корупционни практики в Отделението по съдова хирургия и злоупотреби при отчитането на клинични пътеки.

"Ако д-р Хазърбасанов не беше сигнализирал, ние вероятно нямаше да знаем за това нещо и Здравната каса нямаше да го установи. Едната страна на проблема е как научават здравните власти и контролните органи за нарушения. Ако никой не сигнализира, те няма да се установят. Важна стъпка ще е, ако пациентите получават есемеси за всяка извършена на тяхното име и отчетена медицинска дейност. Ако хората получат такова съобщение и имат възможност незабавно да сигнализират, че такова нещо не е извършено, това е първата стъпка за прекратяване на практиката. Втората стъпка е санкциите, които са предвидени в закона, да се приложат. В нито един от случаите, за които аз знам, предвидените санкции за т.нар. източване не са приложени".

Стойчо Кацаров изказа съжаление, че проф. Христо Хинков няма да остане като министър на здравеопазването след ротацията:

"Той си тръгва неразбран, а трудно ще намерят човек с неговите качества, за да го заместят".

Интервюто на Георги Налбантов с д-р Стойчо Кацаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили категорично нежелание..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Зелен дол

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Повече от 40  години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода  в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония. Има няколко причини човек да  иска..

публикувано на 10.05.24 в 15:07
Национално съвещание на МВР беше проведено в сградата на ГД

Сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, към момента са 4

Започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за депутати в 50-ото Народно събрание, както и за български представители в следващия Европейски парламент. Кампанията ще продължи до 7 юни. Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1 Четири са сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, до момента, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 14:45