Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Има осъзнаване на отговорността и ще изберем председател на СОС

Проф. Вили Лилков
Снимка: Савина Спасова

Целта е не само да заработи Столичният общински съвет, а да заработят по-ефективно институциите в Столична община, защото към момента са блокирани. Дневният ред на столицата е нарушен. Надявам се да се отпуши работата на СОС с избора на председател. Няма 100-процентов консенсус за гласуването за председател на сесията в четвъртък, "но колегите разговарят по-спокойно", каза пред БНР общинският съветник в София проф. Вили Лилков от "Синя София".

"Има осъзнаване на отговорността, която носим, и е ясно, че гласуване за една личност за председател не означава коалиция в СОС, от която се пазят някои политически сили, за да не ги обвинят в сглобка", обясни политическата ситуация на "Московска" 33 Лилков.

Той предполага, че отново от ПП-ДБ, "Спаси София" ще издигнат кандидатурата на Цветомир Петров за председател. 

"На последната среща не е обсъждано име, предполагам, че от ПП-ДБ, "Спаси София" отново ще издигнат него", сподели проф. Лилков. Той призна, че не знае дали са верни твърденията, че Цветомир Петров е човекът на Лена Бориславова, "според мен са спекулации".

За избора на председател на СОС той коментира: 

"Най-добре е да бъде по-широка подкрепата, но това, което е ясно на всички, е, че ключът в разрешаването на кризата в СОС е в ПП-ДБ, "Спаси София" и ГЕРБ-СДС, тъй като те имат 37 общо общински съветници, достатъчно за избор на председател. И ние от "Синя София" ще подкрепим предложението от ПП-ДБ, "Спаси София", за да започнем да работим. Не може толкова месеци да си играем със софиянци и с интересите на града".

Проф. Лилков прогнозира, че ще има драми при разпределянето на комисиите в СОС, "защото председателите са важни". От "Синя София" предлагат да се търси баланс при разпределяне на ръководните места.

"Ние не желаем ръководни места, само и само да заработи СОС. След председател следва да се изберат зам.-председатели и те заедно с лидерите на групите в СОС - председателския съвет", предупреди общинският съветник от "Синя София". 

Той бе категоричен, че на последната среща при кмета на София в четвъртък, 1 февруари, не е преговаряно и договаряно нищо извън избора на председател на СОС. И уточни, че на тази среща не е имало представители единствено от ИТН, "по каква причина, не зная".

"Хубаво е, че на последните събирания се включиха съветници на ГЕРБ-СДС, които допреди 20 дни не идваха, вече се присъединяват и съветници от "Възраждане", похвали колегите си Лилков.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов. Правилникът за прилагане на закона е нужен, за да влязат в сила съществените изменения, които..

публикувано на 19.05.24 в 07:49
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс". Очаква се днес българските и украинските духовници да отслужат заедно божествена литургия в..

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес..

публикувано на 19.05.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02