Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Даниела и Светлана - собственички на сладкарница в Чикаго

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова
Снимка: Елена Цанева

Гости в рубриката  "Америка - илюзии и реалности" са Даниела Георгиева и Светлана Стоилова - те са собственички на сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”.

С топлото сутрешно кафе опитахме и стари рецепти, без консерванти и модерни добавки. От тях научих щото е то "гюзлеме" и разбрах, че е вкусно...
Даниела е в Америка около 6 и половина години, а Светлана повече от 9. Даниела е от Ямбол, Светлана от Стара Загора. Не се познават, но и двете идват с мисълта, че  Щатите са най-правилното място за тях. 
Решително тръгват към мечтите си и изглежда, че тази решителност им помага.

Преди 4 години Даниела, заедно със своя приятелка  отварят не голяма, но елегантна сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”. 

Когато Даниела остава без съдружничката си, на нейно място идва Светлана.

"Аз съм завършила машинни системи с цифрово - програмно управление, но не съм работила по професията си въпреки, че на мен ми беше много приятно. Когато завърших, моите преподаватели дадоха препоръки за фирми в Стара Загора, но не ме взеха на работа, защото съм жена. Това си било мъжка професия. И всъщност това беше едно от разочарованията ми. Бях загубила 4 години от живота си, в които да уча нещо, което на мен ми харесваше, но нямаше почти никакъв шанс да си намеря работа. И всъщност това, което съм завършила не съм го работила и ден, разказа в "Закуска на тревата" Светлана Стоилова.

"В Америка системата ти позволява, ако имаш желание, ако ти се работи да се развиваш. Можеш да се развиваш до колкото самият ти искаш. Тук, за разлика от Българя, ако си спазваш правилата - всичко е ОК, допълни Светлана.

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова

"Завърших 1997 година в Свищов "Икономика" и от там нататък се занимавах само с частен бизнес. Никога не съм работила при някого на заплата. Но Светлана е много права, защото в България е много трудно за бизнеса. Имала съм и магазини, сладкарница с доста персонал…Там ти си постоянно подложен на натиск. Натиск от контролните органи. Тука това нещо го няма. Тук много лесно се прави бизнес. В България, за да отвориш нещо минават хиляди проверки. Имаш Комисия за защита на потребителите, ХЕИ, данъчни…От всякъде изскачат някакви проверки, които те смазват. 

Ти нямаш време да си обърнеш внимание на бизнеса, особено в хранителната сфера. Докато това нещо тука го няма. Тука отиваш в Общината. Искам да направя някакъв си бизнес. - ОК. Къде Ви е мястото? Имахме само 2 проверки от техните Здравни служби и Противопожарната охрана. И ние знаем, че те идват на 4-5 месеца. Никога не глобяват. Те правят предписание. Казват - това не ви е наред, трябва да го оправите. Това не ви е добре- погрижете се. И на следващата проверка идват да проверяват дали ти си свършил това нещо, разказа за "Закуска на тревата" Даниела Георгиева.

Сбъднаха ли американските си мечти Светлана и Даниела? 

"Лично моите, да. Има още какво да се желае. Защото - какво е успехът? Успехът е една непостоянна величина. Успехът няма измеримост. За един човек може да си много успешен, друг да каже: "О,… къде си ти?", сподели Даниела.

"Аз също бих казала, че съм сбъднала част от моите мечти и продължавам да работя върху това да ги сбъдвам, смята Светлана. 


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Даниела Георгиева и Светлана Стоилова в рубриката - “Америка - илюзии и реалности”.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05