Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години от създаването на КТ "Подкрепа"

Константин Тренчев: Зелената сделка е една прекрасно звучаща идея, подобна на комунизма. Тя няма да стане

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 35 години от създаването на КТ "Подкрепа". На 8-ми февруари 1989-а година синдикатът е основан по идея на доктор Константин Тренчев и негови съмишленици, като първоначално е сдружение за защита на основните трудови и социални права на интелектуалците. 

Синдикалистите отбелязват рождения ден на организацията в централата й в столицата с форум на тема "Българската енергетика – план без бъдеще! Кой ще плати сметката?“ 

Ръководството на Конфедерация на труда "Подкрепа“ представя проблемите пред производството и потреблението на електроенергия в България. Сред акцентите в обсъжданията са темите за алтернативите за заетост във водородните проекти и рисковете заради липса на работна сила пред проекти в атомната енергетика, както и предизвикателствата пред въгледобива и топлоелектрическите централи. 

Сред участниците във форума са председателите на миньорската федерация и на федерациите "Енергетика" и "Атомна енергетика“ на "Подкрепа“ Владимир Топалов,  Димитър Чалъков и Владимир Владимиров. 

Специален гост на събитието е доктор Константин Тренчев, който до 2015-а година беше начело на Конфедерацията, след което беше избран за почетен президент, какъвто е и до днес. 

"Ние сме единствената организация, която оцеля от времето на тоталитаризма. Това не можеше да стане без някаква подкрепа отгоре. Другото е, че се основавахме на принципи, на които не сме изменили и до ден днешен. В политиката се нагледах на организцаии и личности, които сменяха позиции.

Дръпнах се от политиката, с която се справях много добре, но с акъл, а не от сърце. Винаги съм бил в науката. Продължавам да се занимавам с неща, които имат връзка с енергетиката. Така се издържам. 

Зелената сделка е една прекрасно звучаща идея, подобна на комунизма. Тя няма да стане", обясни Константин Тренчев. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00