Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В армията не се радват особено на назначаването на Сирски. Оставката на Залужни ще се отрази негативно на отношението към президента Зеленски"

Пат с генерали в Украйна. Ще промени ли нещо смяната на върха на армията?

Константин Скоркин: От политическа гледна точка новият главнокомандващ няма да бъде самостоятелна фигура

| Интервю
Генералите Олександър Сирски и Валерий Залужни, Киев, 9 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица дълго отричаните слухове за отстраняването на главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни все пак се потвърдиха. Във вечерното си видеообръщение в четвъртък президентът Володимир Зеленски официално обяви, че сменя Залужни с командващия сухопътните войски генерал Олександър Сирски. Зеленски поиска от Сирски "реалистичен план за действие на украинската армия през тази година", а на Залужни предложи "да остане в отбора". Прогнозите на обкръжението на бившия президент Петро Порошенко, че без Залужни в Украйна ще настъпи катастрофа едва ли ще се оправдаят, пише в статия за "Берлинския център Карнеги за изучаване на Русия и Евразия" независимият политически наблюдател Константин Скоркин. По думите му, историята с оставката на Залужни оставя усещането за самоуверена авантюра, при която държавническите съображения открито се подменят с егоистични интереси.

Защо президентът Зеленски реши да отстрани генерал Залужни и какви ще бъдат последиците от това решение?

"Във всеки случай оставката на Залужни ще се отрази негативно на отношението към президента Зеленски. Макар че Зеленски обяснява решението си с плановете си за голямо обновяване на властта и за големи кадрови промени не само в армията, всички разбират, че основната му цел е да отстрани прекалено популярния военачалник, който се превръща в негов политически конкурент. Всичко останало е камуфлаж, защото в обкръжението на Зеленски няма други толкова значими фигури. Сега може да смени някои чиновници и ръководители на силови структури, за да прикрие главната причина. Всички в Украйна са наясно с това. И обикновените граждани, и политиците, и военните." 

Според Константин Скоркин конфликтът между Зеленски и Залужни не е бил неизбежен, но много вероятен, защото:

"След началото на пълномащабната война и Зеленски, и Залужни се превърнаха в еднаква степен в символ на украинската съпротива. От политическа гледна точка беше ясно, че рано или късно няма да има място на политическия Олимп за две толкова мащабни фигури."

Дълго време се правеха опити конфликтът да бъде потулен, а онези, които дръзваха да говорят и пишат по темата, бяха обявявани за агенти на руското влияние. Напрежението между президента и генерала започна преди една година, припомня Скоркин.

"През пролетта на 2022 г. вече имаше политически търкания между офиса на президента и главнокомандващия въоръжените сили. Поводът беше решението на Залужни да създаде собствен фонд за подпомагане на армията. Това предизвика опасения в офиса, че фондът може да се превърне в основа за политически проект. С времето разногласията и търканията се засилваха и натрупваха. Тези разногласия бяха свързани с тактиката на водене на бойни действия. Те се изостриха особено в края на миналата година, когато стана ясно, че украинското контранастъпление не е постигнало целите си. Трябваше да се направи анализ и да се установи кой е виновен."

Виновен се оказа Залужни, а решението за отстраняването му беше взето в разрез с общественото мнение. 

Жени протестират в центъра на Киев с настояване да бъде върнат ген. Валерий Залужни

"Всъщност Зеленски се противопостави на народната воля, защото повече от 70% се обявиха против оставката на Залужни. Въпреки това Зеленски го отстрани, ръководейки се от собствените си политически съображения."

Възниква въпросът възможно ли е смяната на Залужни да предизвика политическа криза в Украйна.

"Що се отнася до някакви майдани, революции и безредици, съмнявам се, че подобен вариант е възможен. Защото всички разбират, че безредиците в тила, революциите и смяната на властта са изгодни за врага и Путин задължително ще се възползва от тях. До голяма степен именно това развърза ръцете на Зеленски."

Ще приеме ли Залужни предложението на Зеленски да остане в неговия екип?

"Зеленски, разбира се, направи такова предложение на Залужни, защото не му се иска да губи толкова популярна фигура, да я изпраща в опозицията или да я подтиква към самостоятелна политическа кариера. Той предпочита да го държи близо до себе, което, от друга страна, също е опасно от политическа гледна точка. Ситуацията е патова. Ще видим какво ще стане. Много зависи от това как ще се държи Залужни."

ген. Олександър Сирски

За разлика от Валери Залужни, новият главнокомандващ Олександър Сирски не представлява политическа заплаха за президента Зеленски, твърди Скоркин.

"Очевидно е, че Сирски не е политическа фигура. Той е роден в Русия, получил е военно образование също в Русия, а роднините му до ден днешен живеят там. За разлика от Залужни, който изцяло се е формирал като военен в армията на независима Украйна. Все пак Сирски е човек от съветското минало. Пред него не може да има някакви блестящи политически перспективи." 

Как обаче рокадата във висшето военно ръководство ще се отрази на тактиката и стратегията на Украйна на бойното поле?

"Безспорно той е опитен военачалник. Воювал е в Донбас през 2014-2015 г. След пълномащабното нахлуване на Русия доказа военния си талант, защото ръководи отбраната на Киев и успешното украинско контранастъпление, когато руснаците бяха изгонени от Харковска област. Има обаче и друг пример. Той участваше в отбраната на Бахмут, която за мнозина беше излишен разход на хора и на ресурси. Залужни беше на мнение, че това населено място трябва да бъде оставено от стратегически съображения. Сирски оглави отбраната на Бахмут, което съвпадна с представите на Зеленски за това какво трябва да се направи. Сирски се превърна във фаворит на Зеленски, защото се съобразяваше с волята му. Мисля, че това ще продължи и занапред. Не се наемам да разсъждавам за военните тънкости, но от политическа гледна точка новият главнокомандващ няма да бъде самостоятелна фигура и ще се съобразява с виждането на президента за това как трябва да се води тази война. 

В армията не се радват особено на назначаването на Сирски, защото той има репутацията на човек, който не обръща внимание на загубите в жива сила, доколкото е продукт на старата съветска школа. В името на изпълнението на някаква задача е готов да се примири с големи загуби сред личния състав, което не го прави особено популярен сред военните."  

Промяната в начина на водене на война е крайно наложителна, смята още Скоркин.

"Човешките и икономическите ресурси на Русия и Украйна са несъпоставими. Русия има повече хора, повече полезни изкопаеми и повече пари, които може да изхарчи за война. Това означава, че Украйна трябва да воюва умно. Да заложи на високите технологии, на безпилотниците и т.н. Зеленски вече възприе тази идея, защото за първи път в света в Украйна възнамеряват да създадат отделен род войски, който се занимава с безпилотниците." 

Дали са възможни мирни преговори между Москва и Киев? Константин Скоркин казва, че украинските власти нямат никакво доверие на Путин, който може да използва спирането на боевете, за да концентрира войските си и да удари отново и още: 

"Струва ми се, че и Кремъл не проявява голям интерес към воденето на преговори, защото в момента Путин е убеден, че ситуацията се развива в негова полза. Човешките и военните ресурси на Украйна са на привършване, намалява западната помощ и е възможна победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати. Той може да преразгледа помощта за Украйна или да принуди Зеленски да седне на масата за преговори. Логично е да започнат преговори, защото загубите са чудовищни, кървавата война продължава две години, но няма условия за това." 

В настоящия момент връщането на анексираните от Русия украински територии изглежда крайно нереалистично. Възможно ли е да се стигне до момент, когато украинците ще се примирят с териториалните загуби и ще се съгласят да преговарят с Путин?

"Безспорно има физическа и морална умора. Мисля, че броят на привържениците на преговорите започва постепенно да расте. Както и привържениците на варианти като този, който предложи бившият съветник към офиса на президента Алексей Арестович, а преди това и Хенри Кисинджър: Украйна временно да приеме загубата на територии в замяна на присъединяването си към НАТО. Засега обаче преобладава нагласата за съпротива и продължаване на войната." 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с 6% в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране първоначално предложената в доклада на обществения доставчик цена от 57.50 лв. за мегават час беше свалена на около 56 лв. Цената обаче ще зависи от търгове, на които..

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33

Млади лекари от Бургас се превръщат в лъч на надежда за възрастни от малки населени места

"Има хора, които не са ходили от десет години на лекар. Те са откъснати от здравната карта на страната. Някои са трудноподвижни. Нямат живи роднини. В общи линии са в един капан". Това разказа пред БНР д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на Сдружението на младите лекари в Бургас.  Той е сред инициаторите на кампании за предоставяне на..

публикувано на 29.04.24 в 10:26

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

Изложба на рафити – уличното изкуство, и историята им от 90-те години до днес, се открива днес от 18 часа в „Уникредит студио“ и ще продължи цял месец. Това съобщи Цветан Бизев , основател на „София Ърбън арт“, в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и..

публикувано на 29.04.24 в 10:26