Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мъртвата планина" на Дони Айхар разплита мистериозната смърт на група студенти

| Интервю
Мъртвата планина, Дони Айхар
Снимка: Издателство Вакон

През февруари 1959 година група от деветима опитни планинари загива мистериозно в планината Урал на възвишение, известно като Мъртвата планина. Свръхестествените аспекти на инцидента – необясними наранявания, следи, които сочат, че участниците в експедицията са разрязали палатката си, за да избягат от нея и то без подходящо облекло или обувки, странната последна снимка, направена от един от тях и следи от радиация по част от дрехите им, предизвикват безброй спекулации за случилото си, които продължават десетилетия.

"Мъртвата планина" на Дони Айхар е вълнуваща документална книга, която навлиза дълбоко в тези мистериозни събития, чрез безпрецедентен достъп до личните дневници и снимки на планинарите, неизвестни правителствени документи, десетки интервюта, както и решението на Дони Айхар да премине по маршрута на групата по време на съдбовния преход сред виелиците на руската зима.

Има много книги, които са писани по темата през годините. Голяма част от тях са базирани по-скоро на сензации", обясни пред БНР Елеонора Гаджева от издателство "Вакон“.

"Дони Айхар тръгва по стъпките на деветимата. Минава през целия маршрут и стига до мястото, на което са загинали.

Докато е в Русия, Айхар се среща и с единствения оцелял от тази експедиция – Юрий Юдин. 

В годините има различни версии, до които авторът се добира, разказа Гаджева в предаването "Хоризонт до обед".

"В книгата се обобщават пет от най-разпространените. 

Една от тях е за лавина. Оказва се недостатъчно подкрепена с факти. 

Минава и през версии, свързани с НЛО, както и с близка площадка, на която са превени опити с биологични и ядрени оръжия. Изказани са предположения, че студентите са станали свидетели на нещо, което не  е трябвало да виждат. 

Авторът преминава и през други версии, свързани с убийство на избягали затворници. Но те също не се потвърждават. Най-близкият наказателен лагер е бил на 80 километра. Не са намерени и други следи. 

Една от версиите е, че са убити от местното население. Тя също не  е достатъчно достоверна. 

Всички те по някак в начин могат да бъдат оборени. Важното  е, че авторът не спира да търси отговори на всички въпроси, с които се сблъсква. Не бърза да приеме една или друга версия. Най-впечатляващо е, че тръгва посред зима в Северен Урал, където температурите достигат до минус 30 градуса. Твърдо решен е да стигне до разплитане на историята, което прави по някакъв начин в края на книгата". 

Групата, която загива, се състои от много опитни планинари, посочи още Елеонора Гаджева.

"Млади хора, които непрекъснато организират такъв тип експедиции. По това време има много малко карти, които показват тези райони. Те са имали за цел и да картографират района.

Тези експедиции са били задължени да водят много подробни дневници. Важна част е било и заснемането на ежедневните дейности. Много важна информацията е взета от тези дневници".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51