Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ще дам възможност на политиците да стигнат до консенсус преди ротацията

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще даде възможност на политическите сили "да стигнат до консенсус във властта" преди ротацията на кабинета. Това каза той, като уточни, че всички негови действия ще бъдат в рамките на Конституцията.

"Ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт съответно да си вземе своите решения в този процес", каза държавният глава.

Скандалите с разпределението на властта късат нишката между управляващи и общество, каза Румен Радев. Той очаква да се стигне до разкриването на политическите зависимости след последните скандали около предполагаемата схемата за влияние около убития Мартин Божанов Нотариуса.

"Всички сме наясно, че създаването на такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции и това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политически зависимости. Това очаква обществото. Неслучайно заявих, че това е и тест, но и възможност – и за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание – да решат този случай", поясни Радев.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти

Продължава борбата с пожара в планинската местност "Пъстрина", където вече изгоряха 4 000 декара сухи треви и храсти  на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел Емилия Григорова: "Дойде откъм района на Бойчиновци. Един от пастирите ми се обади...

публикувано на 27.07.24 в 10:58
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна..

публикувано на 27.07.24 в 10:49
Андон Балтаков

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад . Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк. "Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно..

публикувано на 27.07.24 в 10:46
Андрей Кортунов

Андрей Кортунов: Тръмп се нуждае от бързи външнополитически успехи

Сякаш целият свят чака развръзката в американските избори. Дори и официално да не го признават, чакат я и в Москва. Слонът в стаята е войната в Украйна.  Евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати не дава никакви гаранции за подобряване на диалога между Москва и Вашингтон, а напротив - крие големи рискове..

публикувано на 27.07.24 в 10:25

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви, уточняват от службата.  Пожарникарите са помагали и при три катастрофи в страната 

публикувано на 27.07.24 в 10:16
Констанце Щелценмюлер

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от президентската надпревара и предаването на щафетата на ново поколение лидери в лицето на неговата..

публикувано на 27.07.24 в 10:15

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и разпалва загасени огнища. Властите следят с дрон рисковите райони и реагират незабавно при..

публикувано на 27.07.24 в 10:03