Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ще дам възможност на политиците да стигнат до консенсус преди ротацията

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще даде възможност на политическите сили "да стигнат до консенсус във властта" преди ротацията на кабинета. Това каза той, като уточни, че всички негови действия ще бъдат в рамките на Конституцията.

"Ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт съответно да си вземе своите решения в този процес", каза държавният глава.

Скандалите с разпределението на властта късат нишката между управляващи и общество, каза Румен Радев. Той очаква да се стигне до разкриването на политическите зависимости след последните скандали около предполагаемата схемата за влияние около убития Мартин Божанов Нотариуса.

"Всички сме наясно, че създаването на такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции и това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политически зависимости. Това очаква обществото. Неслучайно заявих, че това е и тест, но и възможност – и за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание – да решат този случай", поясни Радев.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щетите от градушката във Великотърновско и Лясковец - за близо 1,2 млн. лева

Областната комисия за бедствия и аварии подкрепи искането за ремонти на 11 общински обекта в общините Велико Търново и Лясковец. Те пострадаха сериозно от градушката в средата на юни тази година. Искането за държавно финансиране за възстановяването на обществените сгради е за близо един милион и двеста хиляди лева.  В община Велико Търново..

публикувано на 18.10.24 в 10:25

Шестима загинали и 25 ранени, след като автобус се преобърна в Турция

Шест души са загинали и 25 са били ранени, след като автобус се е преобърнал на магистралата към Анкара в турския вилает Аксарай тази сутрин. На пострадалите е оказана първа помощ в болница. Причините за инцидента се изясняват.  Автобусът е превозвал пътници към популярния туристически район Кападокия.  Губернаторът на Аксарай Мехмет Али..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева...

публикувано на 18.10.24 в 09:48
София Владимирова

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови . Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието . Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш член на СЕМ и бивш председател на медийния регулатор, след приключилия конкурс за генерален..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

Октомврийска изненада: Люляци цъфнаха във Враца

Във Враца цъфнаха люляци. За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели красивите дръвчета на няколко места из града. Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с дългото лято и със слънчевите дни в края на септември, а и през октомври. Снимки: Facebook

публикувано на 18.10.24 в 09:33
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни тези аргументи, каза директорът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички"..

публикувано на 18.10.24 в 09:28
Световна здравна организация

Първи потвърден случай на холера в Ливан, СЗО изрази притеснение

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан, работи се за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив, предаде ДПА. В началото на август започна кампания за ваксиниране срещу холера, но тя беше прекъсната поради ескалацията на бойните действия между "Хизбула" и Израел. Повече от 1..

публикувано на 18.10.24 в 09:18