Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов обрат по казуса с картиранeто на дюните край "Каваците"

| Репортаж
архив
Снимка: Васил Гюров/фейсбук

Нов обрат по казуса с картиранeто на пясъчните дюни край къмпинг "Каваци – север" в непосредствена близост до плажната ивица. След последното 4-о поред обследване на терена, извършено през лятото, областният управител на Бургас Пламен Янев отказва да приключи процедурата и да одобри решението на експертната комисия. Той ще предложи на МОСВ да бъде направено ново 5-о обследване. Според Пламен Янев то трябва да се извърши по приетата вече методика за картирането и определянето на границите и типа на пясъчните дюни

През последните 2 години, от 2022 г. досега, 4 експертни комисии излязоха с 4 коренно различни становища по казуса има или няма дюни край къмпинг "Каваци - север". Първо бяха констатирани 786 кв. метра дюни. Втората комисия установи, че територията с пясъчни дюни е 4 пъти по-голяма. 6 месеца по-късни при ново правителство се направи и ново обследване. Третата комисия намали границата на пясъчните дюни до 11 410 кв. метра. Областната управа в Бургас оспори това становище и поиска ново 4-то обследване. То беше извършено миналото лято, като на място пристигна лично министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който тогава коментира:

Снимка: Даниела Костадинова

"Основната ми цел е да разбера на място за какво става дума, да видя и да говоря с учени и експерти на място за проблемите с дюните. Дюните са особен казус по принцип, защото както знаете и очевидно, те се местят и това създава проблеми със собственици, с картиране и т.н. Духа вятър и те се местят. Не сте ли гледали филми за Сахара? Не казвам, че се местят постоянно, но това е динамичен феномен. Другият проблем е, че през годините има приватизации, продажби, собствености и т.н. Ние се занимаваме основно с опазването на околната среда".

15 са собствениците на имоти, които попадат в обследваната територия, на която ту се появяват, ту изчезват пясъчните дюни. Гергана Димитрова представлява собствениците на 2 дка земеделска земя, неполивна 10-та категория. Ето какво каза тя за резултатите от последното 4-ото обследване, за което един от експертите участвал в него е изразил особено мнение и твърди, че становището на комисията не е обективно:

"Пи 4-ото заснемане 99% има тотална промяна на картата. В момента в "Каваци - Север" има изцяло дюни във всички имоти с изключение на един собственик". 

Дали някой ще сложи точка на тази сага или абсурдите ще продължат? Засега едно е ясно - четвъртото обследване няма да е последно. Особено мнение за него има и областният управител на Бургас Пламен Янев:

"Ако тази методика на МОСВ твърдят, че ще е окончателна и повече няма да има промени по нея, тъй като тя не е законов приет акт, самото министерство може да я променя във всеки един момент. В крайна сметка някой трябва да даде гаранции, че оттук нататък всяко едно измерване ще бъде по едни и същи принципи и няма да има такива огромни разлики, които всъщност пораждат цялото напрежение. Ако първите 3 проучвания бяха в някакви близки граници, мисля, че общественото напрежение нямаше да е такова. Когато всяко следващо показва огромни разлики, е нормално хората да се съмняват за това какво всъщност отразяват тези изследвания". 

Междувременно по казуса "тука има, тука няма дюни" се водят и редица дела от засегнатите частни собственици. Според тях да се прави обследване на терена, при положение, че последното картиране е от 2016-а година, а по закон следващо обследване трябва да се направи най-рано след 10 години, та нарушавайки това изискване всяко едно становище на каквато и да била експертна комисия, става лесно оспоримо в съда.

Целия репортаж на Даниела Костадинова чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09