Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ забранява износа на инсулин и антибиотици за деца за месец

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство публикува новата заповед за забрана на износа на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Тя влиза в сила от днес и ще действа до 31 март. Във вторник заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обяви, че забраната за износ на инсулини ще се удължава, докато е необходимо. 

Действията на здравното министерство бяха провокирани от нови сигнали за недостиг на тези медикаменти в аптеките.

Вчера здравната комисия в парламента възложи на министерството да предложи в 14-дневен срок мерки, гарантиращи доставките на инсулини и лекарства. Сред тях трябва да има и такива, осигуряващи неприкосновен запас от лекарства у нас.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39

Митинг-поклонение в Калофер за годишнината от гибелта на Ботев

148-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс , за да се преклонят с минутата мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички , загинали за свободата на България.  По традиция от..

публикувано на 02.06.24 в 12:34
Поклонение на връх Околчица в памет на Христо Ботев и неговите четници, 2 юни 2024 г.

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 12:22

Политическото зацикляне през погледа на политолога и журналиста

"Имаме зацикляне на всички политически сили. Никой не се опитва да излезе от противопоставянето и агресията на това кого ще изберем, а не защо ще го изберем." Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Различна кампания означава да не се говори за политически..

публикувано на 02.06.24 в 11:31
Полиция и запалянковци пред стадион

Над 50 ареста в Лондон след финала от Шампионската лига

Полицията в Лондон извърши 53 ареста, свързани със състоялия се снощи в британската столица финал от Шампионска лига между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд на стадион "Уембли". Петима от арестуваните са за нахлуване на терена по време на срещата. Има много други арестувани за опит да проникнат на стадиона без билети. Повече от 2 000 полицаи..

публикувано на 02.06.24 в 11:15
Камелия Нейкова

ЦИК отхвърли твърденията, че възпрепятствала проверка за досиета на кандидатите за НС и ЕП

Подготовката на изборите върви спокойно. Това съобщи пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.  " Организацията е към своя финал. Предстои по места районните избирателни комисии да проведат обученията с членовете на секционни избирателни комисии, а също така да бъдат доставени хартиените бюлетини за гласуване и ролките специализирана..

публикувано на 02.06.24 в 10:45