Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В честването на връх Шипка ще участват президентът и председателят на НС

Българи от цялата страна се очакват на Паметника на свободата

Снимка: БГНЕС
146-ата годишнина от Освобождението на България от Османско владичество ще бъде отбелязана тържествено на историческия връх Шипка. Родолюбиви българи от цялата страна се очаква да се изкачат до Паметника на свободата, за да почетат паметта на загиналите. От върха президентът Румен Радев ще приветства събралите се за честването на националния ни празник. Там ще бъде и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

На историческия връх Шипка официалната част ще започне в 11:30 часа. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще приветства събралите се да почетат паметта на загинали за свободата на България.

Честването на 3 март, както всяка година, събира на някогашните бойни полета около върха българи от различни краища на страната. Жители на Габрово, организирано или самостоятелно, ще поемат към Паметника на свободата:

"Показваме уважение към България и се молим да няма повече войни…Отиваме на Шипка да демонстрираме патриотизма!".

За желаещите да се включат в тържествата са организирани автобуси от Казанлък и Габрово. Паметникът на свободата и музейната експозиция ще бъдат достъпни след края на официалната част с вход свободен и удължено работно време.

Движението на транзитно преминаващите превозни средства през прохода Шипка ще е ограничено до 18:00 часа днес и трафикът ще се пренасочва към Прохода на Републиката. Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

Репортаж на Велина Махлебашиева чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С италианска изложба "Радост, тъга и надежда" започват Майските празници в Дупница

С избожбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която пристига от Болоня, Италия, днес започват  Майските празници на културата в Дупница, съобщават от Общината. Празниците се организират за 46-и път, завършват на 2 юни със заря за Деня на Ботев и загиналите за България и с фестивала "Мир на Балканите"...

публикувано на 17.05.24 в 10:30
Венцислав Караджов

Барикадиралият се полицай от Пловдив вече е в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за..

публикувано на 17.05.24 в 10:28

За обществено обсъждане: През учебната 2024/2025 г. държавата плаща обучението на повече студенти

Държавата да плаща обучението на повече студенти в здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проектът за прием на студентите за учебната 2024 – 2025 година. Той е публикуван за обществено обсъждане. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на близо 42 900..

публикувано на 17.05.24 в 10:27
Софийски университет

С постановление МС вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. На 20..

публикувано на 17.05.24 в 10:21
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11
Георги Готев

Георги Готев: България трябва да извлече поуки от случилото се в Словакия

България трябва да извлече поуки от онова, което се случи в Словакия . Това мнение изрази пред БНР журналистът Георги Готев, главен редактор на EURACTIVE – България, след покушението върху словашкия премире Роберт Фицо. Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо Милен Керемедчиев: Покушението над..

публикувано на 17.05.24 в 09:59
Стокхолм

Заради изстрели е отцепен районът около израелското посолство в Стокхолм

Шведската полиция е задържала няколко души и отцепила голям район в Стокхолм, след като патрул е чул предполагаеми изстрели, предаде Ройтерс. В засегнатия район се намира посолството на Израел. Няколко души са били задържани и е започнало разследване по подозрение за тежко престъпление с оръжие, съобщават  от полицията, цитирана от БТА.

публикувано на 17.05.24 в 09:55