Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оказаха ли се общините по-добрите стопани на минералните води?

Резултатите са повече от добри, което мотивира кметовете да поискат удължаване на срока

2
Снимка: Владимир Събев

Оказаха ли се общините по-добрите стопани на минералните води, след като през 2012 година държавата им предостави минералните находища за срок от 25 години? 

В област Благоевград 9 от общо 14 общини разполагат с ценни минерални находища и повечето от тях успяха да се наложат като балнео и спа дестинации. Резултатите са повече от добри, което мотивира кметовете да поискат този срок да бъде удължен, за да се запази инвестиционният интерес. 

В Разлог инвестициите в Спа туризма през последните 12 години са за стотици милиони, а село Баня стана един от трите най-добрите спа курорти в България. Село Елешница привлече интереса на голям инвеститор, който изкупи над 200 декара земеделски земи, за да построи едно от най-модерните еко и спа селища. Първите години са били трудни за общината, докато усвои процедурите и законовите разпоредби, сподели кметът на Разлог Красимир Герчев.

Община Разлог също инвестира сериозен ресурс както за инфраструктурата в спа курортите си, така и за контрол върху използването на минералната вода. Има обаче и трайно нерешени проблеми, защото доставчиците на услуги изостават от бързото развитие на минералните центрове. Честите и нерегламентирани прекъсвания на електрозахранването поставя на колене и хотелиери и ресторантьори, и местното население в Баня

Кметът Красимир Герчев потвърди, че проблемът е сериозен, но решението му е извън правомощията на Общината.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отчете спокоен изборен ден

Спокоен изборен ден отчете Централната избирателна комисия и препоръча на секционните да не бързат при преброяването на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите.  Над 100 жалби и сигнали постъпиха в изборния ден, повечето за проблеми с отпечатването на бюлетините от машините, на избирателите бе дадена възможност за гласуват с хартиени..

публикувано на 09.06.24 в 21:43
Френският президент Еманюел Макрон

Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон претърпя тежка загуба на евроизборите днес от крайнодясната партия на Марин льо Пен Национален сбор, която затвърди позициите си като фаворит за президентските избори във Франция през 2027 г., предаде Ройтерс. Партията на Льп Пен печели 32% от гласовете – с 10 на сто повече от евровота през 2019 г. и с около..

публикувано на 09.06.24 в 21:42

Първи политически реакции след изборния ден

"Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!", написа след профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след обявяването на първите прогнозни резултати от днешните избори 2 в 1. Екзитпол на "Галъп" към..

публикувано на 09.06.24 в 21:21
Фидиас Панайоту пред Европарламента в Страсбург.

24-годишен инфлуенсър ще е един от 6-мата кипърски евродепутати

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%.  Със..

публикувано на 09.06.24 в 21:05
Георги Киряков

Георги Киряков: Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС - нови предсрочни избори

Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, ако те нямат 121 гласа, хипотезата е нови предсрочни избори , защото няма да има парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство.  Прогнозата направи пред БНР политологът Георги Киряков и изтъкна, че със сигурност управлението ще бъде коалиционно. Ключовият въпрос е кои партии ще преговарят за..

публикувано на 09.06.24 в 21:02
Бени Ганц

Криза в Израел: Бени Ганц напуска военния кабинет

Израел изпадна в правителствена криза.  Бени Ганц - лидер на опозиционната формация "Национално единство" и най-популярен политик в страната според последните допитвания, обяви, че напуска военния кабинет, който бе сформиран непосредствено след нападението на "Хамас" преди 8 месеца. Мотивирайки оставката си, Ганц обвини премиера Бенямин..

публикувано на 09.06.24 в 21:01

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:48