Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 жертви на насилие или трафик са получили подкрепа за 4 години в център "Търновград"

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център "Търновград". В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните общо шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още четирима души, изпаднали в трудна ситуация. 

Работата с жертвите на насилие не е достатъчно условие за справяне с проблема, коментира за БНР директорът на кризисния център "Търновград" Наталия Петкова:

"Трябва да има програми и институции, които да работят с насилниците. Също така да се проследява той дали изпълнява присъдата на съда да посещава психолог за корекция на поведението или възстановителна програма. Трябва в тази насока наистина да е по-сериозно и да има някакви мерки и за насилниците, а не само за пострадалите лица".

Росица Димитрова, директор на общинската здравна и социална дирекция във Велико Търново, коментира основните трудности при работата с жертвите на насилие, въпреки оказваната им специализирана и юридическа подкрепа:

"Докато се стигне по производството за заповед за предприемането на незабавна защита от домашно насилие те се отказват, което пак връща жените жертви в семейната среда, там, където се осъществява насилието".  

Във великотърновския парк "Дружба" екипът на кризисния център "Търновград" представи пред минувачите дейността си и различните признаци на домашно насилие, психически тормоз и трафик на хора.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

US дипломати дължат 15 млн. паунда автомобилни такси в Лондон, българските - 923 000

Американските дипломати в Лондон дължат близо 15 милиона паунда под формата на такси за използване на автомобили в централната зона на британската столица, пише вестник "Дейли мейл", позовавайки се на данни на транспортните власти. България е на 31-во място в този списък с 923 000 паунда дълг. Под заглавие "Какви специални отношения!"..

публикувано на 21.05.24 в 09:10
 Минчо Бенов

Минчо Бенов: Няма регистър, но се очаква у нас да има 1,8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно бедни, тя е пряко свързана с икономическата бедност, просто такива са доходите в България. Това прогнозира Минчо Бенов, директор на Хабитат България, в интервю пред БНР. „През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, и..

публикувано на 21.05.24 в 09:09
Георги Първанов

Експерт прогнозира около 10% среден ръст на заплатите през тази година

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области , сочат последните данни на националната статистика. Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че т ези данни не са изненадващи.  " Подобна..

публикувано на 21.05.24 в 08:27
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН. Ръкописът на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита..

публикувано на 21.05.24 в 07:58

"Натура" 2000 в парк Рила: представят планински местообитания, птици и растителност

С интересни презентации и дискусия със студенти екипът на Национален парк "Рила" ще отбележи Европейският ден на "Натура 2000". Ползите от опазването на планински природни местообитания, със специфичните за тях видове птици и растителност ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парковата дирекция. Мрежата от защитени зони в Европа е създадена..

публикувано на 21.05.24 в 07:54

Администрацията в Гърция протестира заради ниски заплати и високи данъци

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът.  Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С..

публикувано на 21.05.24 в 07:46