Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Принудителни и доброволни ротации

| Коментар

Стоял си пълководецът Гай Юлий Цезар пред рекичката Рубикон и замислено въртял кубчето на Рубик. Хапвал салата “Цезар” и се чудел: да мина ли сега тая граница, или да не я мина?

После казал на своите верни братя по оръжие няколко крилати фрази на латински: Още можем да се върнем, но ако минем тоя Рубикон, няма връщане назад, ще трябва да се бием със статуквото в Римската империя! Жребият е хвърлен, жребецът ми няма търпение да прескочи това РубиКонче!...

Имало такова правило - пълководците да си пълководят на толкова и толкова километра от Рим, тука в столицата нямат работа!

Затова минаването на Рубикон имало тежки политически последствия, започва Гражданска война, след която Цезар извършва принудителна ротация и става не просто император, ами личното му име се превръща в титла. Думата цар е производна от Цезар.
В Африка пък има една държава ЦАР - Централно-африканската република, която навремето беше империя и ако си спомняте, императорът Бокаса беше известен канибал. В менюто му влизаха главно опозиционери. Не като Путин, който само ги избива и ги сади по лагерите своите опоненти.

Това беше малко лирическо отклонение.

Цезар също не бил канибал, нито пък някакъв мигрант, но нарушил тогавашната държавната граница между Цизалпийска Галия и Италия. Цизалпийска ще рече - отсам Алпите.

Цезар се борел със статуквото в Римската Империя и малко по-късно присъединил Цизалпийска Галия, премахнал излишната граница, да не се чуди друг път - да го форсирам ли тоя Рубикон, или да не го форсирам.

После Цезар на свой ред претърпял принудителна Ротация, ликвидирали го в някакво кьоше на Форума и преди да издъхне изразил учудване, че и верният му Брут излязъл неверен. Поне сколасал да каже още една крилата фраза на латински: и ти ли, Бруте, брутален братко, брех да му се не види! Всъщност май нищо не казал, ами се съсредоточил в Ротацията и се гътнал, за да освободи политическия терен.

Цезар предал Богу дух, а политическите му опоненти казали: ех, дано да е добър знак и добра поличба тая внезапна смърт.

Не знам дали чухте как хуманистът Костадин Костадинов по християнски почете паметта на новопредставилия се патриарх.

Костадин Костадинов изрази такава надежда - дано, вика, да е добър знак това печално събитие.

А събитията с кончината на Цезар се случили точно в това време на годината - 15 март 44 г. пр.н.е. Цезар минал Рубикон, но не успял да мине границата между Старата и Новата ера.

Някои от убийците на Цезар след процедурата по ликвидация излезли да поздравят народа и викали: хей, римляни, вече сте свободни!

Обаче народът малко бил резервиран, защото новината за политическото убийство вече плъзнала из Рим и хората се опасявали от още принудителни Ротации. Народ безмолвствует, както е казал поетът.

Колкото по-дълго се задържи някой във властта, толкова по-трудно стават Ротациите.

Сега например Ротацията на Сглобката върви тихо и сполучливо. Независимо дали ще подпишат мърморандум или зелена рецепта за аптеката - работата е опечена като в БФС.

Точно на датата на убийството на Цезар - 15 март, оня ден, ротацията в българския футбол премина без никакви ексцесии, да не говорим за убийства. Даже водното оръдие никого не окъпа. МВР се беше подготвило да пази историческия ротационен конгрес на БФС, включително с пособието за принудителна баня - водното оръдие, което така и не влезе в употреба срещу рехавия протест.

Цивилизация и Ротация.

Дългогодишният главнокомандващ БФС -Боби Михайлов сдаде поста, сне царската корона и я връчи напълно доброволно на Георги Иванов, който е създател на Гонзо-футболистиката.
В българския футбол започва нова ера, която ще е като старата, но много по-нова.

И за да завършим на още по-радостна нота - тази седмица дори нелегалният мигрант в пловдивската библиотека - котаракът Гого, не беше подложен на репресии, не беше подложен на принудителни процедури, екстрадиция - ами получи напълно легален статут на библиотекар.

Ротирай ме нежно,

неусетно поч-ти;  

не убивай небрежно

добрите полич-би!


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54

Кораб потъна край румънския бряг на Черно море

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна край румънския бряг на Черно море; осем души са спасени, трима са изчезнали. Корабът е потънал тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи Румънската служба за корабоплаване, цитирана от Аджерпрес. На борда на плавателния съд е имало 11 души. В спасителната..

публикувано на 18.05.24 в 18:41

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12