Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Снимка: Министерство на отбраната

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната.

САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата годишнина от приемането си за членки на Организацията на Северноатлантическия договор.

На конференцията се изказа премиерът в оставка Николай Денков.

"Най-голямата заплаха за режима в Москва е утвърждаване на ценностите на демокрацията по границите на Русия. Режимът в Москва търси победа срещу демокрацията чрез насилие, страх, енергиен натиск и корупция. Днес Путин води война срещу света, а не срещу НАТО като отбранителна сила", посочи той.

"България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, ако разходите за отбрана не бяха намалени, а в същото време да има в излишък за проектите на Кремъл като "Турски поток" и за стимулиране на корупцията в България. Днес Путин води война срещу демокрациите в Европа и в света, а не срещу НАТО като отбранителен съюз".

САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата годишнина от приемането си за членки на Организацията на Северноатлантическия договор.

В изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън заявява, че "От Балтийско до Черно море, през Атлантическия океан и Адриатическо море, съюзът на НАТО е по-единен и по-силен отвсякога". 

"Крайно време е Българският парламент да се отнесе с цялата сериозност, при положение, че близо до нас бушува война", призова президентът Румен Радев.

Положени са върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната ни в НАТО. 15 години модернизацията беше забавена, а като президент на Румен Радев му е отнело три Консултативни съвета, за да се започне нещо, припомни той по време на изказването си.

Външният министър в оставка Мария Габриел подчерта още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да оказва подкрепа на Украйна.

"НАТО не решава проблемите ни", предупреди министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. 

"Влизането на България в НАТО не решава проблемите ни и не е възможно това да се случи", каза той и уточни: 

"В последните месеци буквално ние си извоювахме обратно позицията на един отговорен, достоен член, с който могат да се обсъждат всички важни въпроси".

"НАТО за България е не само стратегическа и външнополитическа цел, а и стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък" - каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.  "България ще продължи да изпълнява приоритетно ангажиментите си по укрепването, възпирането и отбраната на Източния фланг на Алианса. Вярвам, че ще продължим да предоставяме както и досега широк спектър от помощ. Бъдещето на Украйна е в НАТО".


Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столтенберг: Украйна ще стане член на НАТО и този процес е необратим

Украйна ще стане член на НАТО и този процес е необратим - това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е на изненадваща визита в Киев - трета поред от началото на руската инвазия: "Точното място на Украйна е в НАТО и тя ще стане негов член. Работата, която предприемаме сега, ви поставя на необратим път към членството ви в..

публикувано на 29.04.24 в 17:09

Нов областен управител на Ловеч

С решение на Министерския съвет от днес областен управител на област Ловеч е Дора Стоянова. Тя заема мястото на досегашния областен управител Виктор Стойчев, който е освободен. Досега Дора Стоянова заемаше длъжността „„Главен юрисконсулт“ в дирекция "Административен контрол", регионално развитие и държавна собственост“.  Завършила е право и финанси.

публикувано на 29.04.24 в 16:07
Радатн Кънев (вдясно) - Смолян, 29 април 2024

Радан Кънев: Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет

Сигурността на Европа ще бъде основен приоритет в предстоящия 5-годишен мандат, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян Радан Кънев, евродепутат от ЕНП/ДБ. Той представи пред журналисти бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията ПП-ДБ, в чиято листа за евроизборите е кандидат. Според Радан Кънев..

публикувано на 29.04.24 в 16:02

Валери Жаблянов ще води евролистата на "Левицата"

Валери Жаблянов ще води евролистата на коалиция „Левицата“. Той е начело и в битката за национален парламент в Пловдив град. Михаил Миков и Татяна Дончева ще са водачи в две листи. Дончева - във Велико Търново и в 23 МИР в София град, Миков - във Видин и в 25 МИР.  Начело в Бургас ще е бившият вътрешен министър Румен Петков, в Кюстендил - неговият..

публикувано на 29.04.24 в 15:36
Цвета Рангелова (в средата) отново ще води листата на

"Възраждане" нареди листата в Благоевград - само местни

Партия "Възраждане“ ще се бори за второто място на предсрочните парламентарни избори и е готова с проект за кабинет. Преговори за парламентарно мнозинство са възможни с всички партии, без ДПС. Това заяви в Благоевград адвокат Цвета Рангелова, която отново е водач на листата за областта. Днес преди обед "Възраждане“ регистрира листата си..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

Засилено полицейско присъствие в Пернишко за празниците

Засилено полицейско присъствие ще има в Пернишко заради празниците, съобщиха от ОДМВР. Целта е да се гарантират общественият ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта. Ще се..

публикувано на 29.04.24 в 15:20

Кристина Павлова: Как да извървим живота си - по правилата на разума или на чувствата

Няма рецепта за щастие. Всяко нещо ни се случва неслучайно. Всичко, през което преминаваме е да получим урок на живота и да ни го оцвети. Ако живеем само с разума, ще се превърнем в роботи, това не носи щастие, тези хора се разболяват.  Това препоръча д-р Кристина Павлова в интервю по БНР, в което разказа за новата си книга за..

публикувано на 29.04.24 в 15:02