Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В официален отговор от "Миграция" на МВР твърдят, че саудитецът се е самонаранил

Абдулрахман Ал-Халиди: Аз нямам доверие в тези хора, които бяха толкова агресивни към мен

| Репортаж
Снимка: личен архив

На 31 март, се опитах да дам на едно семейство малко храна след часа за пост - едни нудли, и това е напълно разрешено. И съм го правил и преди. Но полицаят ме спря и влязохме в спор, защото те нямаха никаква храна и гладуваха. И тогава дойдоха още полицаи от другите отдели и ме избутаха, така че да не се вижда на камерите - избутаха ме към тоалетните. Започнаха да ме бият. Единият ме държеше, а другият ме биеше. После един от биячите започна да ме души и стисна врата ми много силно. Загубих съзнание за миг. Бях притиснат в стената и усетих, че продължават да ме бият, вече в лицето…

Всичко това се случва в Бусманци. Специален дом за временно настаняване на чужденци. 

Абдулрахман Ал-Халиди - политически дисидент от Саудитска Арабия. Чували сте това име в новините. В социалните мрежи група млади хора правят няколко акции в солидарност с него и мигрантите. Сабрина, както ще я нарека от съображения за сигурност, защото някои активисти за човешки права се сблъскват с насилие и в България.

"Това, че има организирани антимигрантски настроения в България в момента, организирани от политическия елит, според ме, не означава, че това са единствените настроения тук. И че единствено биячи на улицата и в униформи са единствените хора. Също така, аз не съм сама в желанието си да помогнем на Абдулрахман да бъде свободен. Ние сме група от хора, които ходим всеки път когато той има дело и това е не защото той е безпомощен и изпаднал човек, а защото той би направил същото за нас", казва Сабрина.

Абдулрахман Ал-Халиди - Политически активист за човешки права, бяга от Саудитска Арабия и влиза в България защото знае, че България е европейска страна. 

Помолих Абдулрахман даде специално интервю за БНР, в което разказва за една от драматичните седмици в неговия живот. Седмицата започна с онзи побой, премина през заседание по делото му срещу отказа на статут от страна на ДАБ и завърши със заседание по второ дело за екстрадиция - засекретено, което може да завърши с депортация. 

- Защо сте в Бусманци толкова време? Имате ли идея на какви основания искат да ви екстрадират?

- Здравейте Ирина, благодаря, че ме търсите. Аз съм Абдулрахман Ал Халиди от саудитска Арабия. Намирам се в Бусманци от 2021 г., но не знам защо съм задържан. Знам, че това е център за задържане, свързан с националната сигурност, но не са ми казали никакви причини, поради които аз съм задържан тук. И затова съм напълно объркан, защото наистина никой няма идея защо аз съм тук. Също така съм в неизвестност, кога и дали ще бъда освободен.

- Семейството ви е в Турция. Синът ви се нуждае от медицинска помощ, защо решихте да опитате да влезете в България?

- Реших да дойда в България, защото срокът на нашите документи са самоличност изтече, а Саудитска Арабия за нас не е в нормално състояние. Трябва да отидем там за да подновим документите ни, обаче в моя случай, това е невъзможно. А ние не можем да посетим посолствата и консулствата. Знаете какво се случи с Джамал Хашоги в консулството, преди това имаше опит за отвличане на друг мой приятел Омара Захрани от саудитското посолство в Канада. Така че би било много опасно за нас. Турция също не призна нашия статут. Не ни дадоха карти на бежанци. Ето защо напуснах Турция, за да опитам европейската система на убежище. Чувал съм, че тя е по-добра и няма значение откъде идваш, а стига наистина да отговаряш на условията с твоя случай и можеш да потърсиш убежище в европейска страна.

Нашата европейска страна България, нещо повече  - в полу-Шенген, с полу-управляващи, които си правят мръсни номера, но се кълнат в евро-атлантизма като индулгенция за всичко на света.

От дирекция „Миграция“ предоставят следната информация за запитването на журналист от БНР:

"На 31 март, около 19.30 часа, мъжът излязъл от помещението, в което е настанен, и отишъл на етаж в СДВНЧ – София за уязвими лица, където действащите нормативни и вътрешни правила изискват особен ред на достъп. Възползвайки се от прибирането на други двама чужди граждани в спалните помещения, той нахлул в санитарния възел на етажа. С оглед опазване на установения вътрешен ред, на място се отзовали полицейски служители от звеното за охрана. При пристигането си те видели мъжа да удря главата си в стената и бетонните мивки, разкъсвайки дрехата си. Униформените реагирали веднага и при предприетите действия за възпиране на самонараняването единият от служителите бил ухапан на две места в областта на гърдите и наплют в лицето. За съдействие били извикани още двама полицаи за осуетяване на проявите на агресия. След като се убедили, че поведението на мъжа е безопасно, той бил посетен от лекар към Медицинската служба в СДВНЧ – София. Чуждият гражданин отказал медицински преглед. Получилият наранявания полицейски служител е прегледан в столична МБАЛ, издадено му е медицинско удостоверение.

За случая ще бъде уведомена Софийската районна прокуратура и ще бъде извършена проверка от дирекция „Миграция“. Отново уточняваме, че през ноември 2021 г., въз основа на подадена молба пред ДАБ, мъжът е предаден на агенцията, по чиято преценка е настанен в център от затворен тип, ползващ предоставени помещения на територията на СДВНЧ - София. София, 4 април 2024 г."

Същият официален отговор се получава на запитването от колега от новините на Хоризонт от пресцентъра на МВР. Полицейските служители видяли мъжа да удря главата си в стената и бетонните мивки, разкъсвайки дрехата си. Униформените реагирали веднага и предприели действия за възпиране на самонараняването. 


Битият саудитец продължава разказа си: Продължиха да ме бият. Удряха ме в ребрата, в кръста. Сложиха ми белезници. Още един полицай се присъедини и продължиха да ме бият в тоалетната. Устата ми кървеше, усещах болка в цялото тяло. След един час  бях вързан с белезници за леглото ми. Изпратиха доктор и искаха да ми сложат някаква инжекция, която не знам каква беше … Аз нямам доверие в тези хора, които бяха толкова агресивни към мен. Докторът даже не ме попита как се чувствам и какво е станало. Не каза покажи ми лицето си, не попита какво е станало. Само искаше да ми сложат тази инжекция. Аз отказах и той си тръгна.

Буквално час преди да се получи отговорът от пресцентъра на МВР, че саудитският дисидент се е самонаранявал, както твърдят полицаите, а те са го спасявали, разговарям с Христо Василев, адвокат на Абдулрахман Ал-Халиди и по двете дела:  обжалването на отказа за предоставяне на международна закрила постановен от Държавната агенция за бежанците и по второто дело за екстрадицията му, което е засекретено от ДАНС.

"Този случай който е много важен за поя подзащитен Абдулрахман Ал-Халиди като активист за правата на човека в Саудитска Арабия и межуднароден активист, който работи и поддържа идеята за политически плурализъм в Саудитска Арабия, безпристрастна работа на институциите и конституционна реформа в тази държава.Едното дело е за предоставяне на международно правен хуманитарен статут като бежанец, тъй като много от политическите активисти там са преследвани, затваряни, има репресии срещу техните семейства. Ние постигнахме едно благоприятно решение, той да бъде освободен, но в случая ДАБ, каза че не признава това решение, въпреки че то влезе в сила. Съдебното решение беше постановено наскоро от административен съд София, с което каза незабавно да бъде освободен, но ДАБ каза, не това не е така и постанови ново решение, с което да бъде удължен престоят му в общежитието в Бусманци, където условията са близки до затворническите."

- Какво се е случило в деня, в който е нанесен побой над Абдулрахман?

- Аз с Абдулрахман се видях в деня на делото. Имаше синини, рани по главата. Ние това го изтъкнахме като обстоятелство и пред Върховния административен съд. Веднага светкавично подадохме жалби в ДАБ и в Министерството на правосъдието.Естествено бил е закаран на място на втори етаж, където няма камери и не може да се упражни видеонаблюдение. С нетърпение очакваме да има резултати от тази проверка, а не просто случаят да бъде заметен под изтривалката.

- Как бихте коментирал тези обяснение - човек, който е под принудително задържане е извършвал някакви действия по самонараняване, как ви звучи това на вас като адвокат с дълга практика?

- Ами обикновено тези органи винаги така се произнасят, той паднал по стълбите, ударил се в дръжката на вратата, подхлъзнал се, ударил се в масата… Това са така, нелепи твърдения, смехотворни. Според мен това бяха рани от палки и от твърди предмети. Беше така много наранена главата му. Аз не вярват той да се е бил с главата в стената. Но аз апелирам към МВР да си свършат работата и да се произнесат окончателно безпристрастно и обективно. Аз вярвам с системата и вярвам, че ще бъде направено всичко необходимо за да се намерят извършителите и да се установи истината.

В кавички това е общежитие за временно задържане, но при него временното задържане вече се оказва повече от две години, което е недопустимо. Всички международни конвенции и въобще законът казва, че задържането трябва да бъде във възможно най-кратък срок. И точно затова съдът каза, че той трябва да бъде освободен.

- Малко парадоксално - освободен, но остава на същото място където е задържан - Бусманци?!

- Мда, освободен и …  Държавната агенция за бежанците веднага се произнесе с ново решение, с което удължи срокът. Ние за всяко ново решение трябва да водим ново дело. След като го спечелим, след като съдът се произнесе, че трябва да бъде освободен пак има ново решение, пак трябва ново дело, и така се завъртаме в една омагьосана спирала.

- А това не означава ли, че ДАБ не изпълнява решенията на българския съд?

- Абсолютно, това е един вид заобикаляне на закона. Съдебно решение не се коментира, а се изпълнява. Те казват, да има решение, но ние постановяваме сега ново наше решение, което вие трябва наново да обжалвате и ние пак да постановим …. Разбирате ме, че това е заобикаляне на закона.

- Вие представлява саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди и по второто дело - срещу решението за депортация, което обаче е засекретено. Има ли връзка между двете дела и възможно ли е саудитският дисидент да се окаже в още една парадоксална ситуация Върховният административен съд да го освободи и окончателно да каже на ДАБ, че той трябва да получи хуманитарен статут по едното дело, но по другото съдът да потвърди искането на ДАНС за депортирането му?

-То едното дело, ако той получи хуманитарен статут, той не може да бъде експулсиран. Защото и самият съд ще каже, че като има такъв статут, той не може да бъде експулсиран. Такава е логиката на нещата. То и така ще се развият нещата, защото аз вярват, че рано или късно доброто и правдата ще излязат.

- Второто дело.

Второто дело - Абдулрахман е  задържан от 2021 г., повече от две години е задържан, но чак сега държавната агенция за национална сигурност ДАНС казва, че той трябва да бъде експулсиран от страната, тъй като той представлявал заплаха за националната сигурност. Ами добре, ако се знаят някакви основания за заплаха за националната сигурност защо той още 2021 г.не е експулсиран?! Това е въпросът ми към ДАНС.

- А възможно ли е той да се превърне в заплаха за националната сигурност, докато е затворен в център за принудително настаняване на чужденци, който е и под шапката на държавната национална сигурност?!

Това е невъзможно, как ще се превърне в заплаха?! Той е с ограничени контакти с външния свят…

- Тоест, ако това наистина е станало в рамките на институция, която е подчинена на ДАНС, доколкото разбирам, това би било много сериозно обвинение към самата държавна агенция за национална сигурност?

- Не, не! Няма как това да стане, да се превърне вътре в заплаха. Това е още от 2021г те са имали информация за него. Но тази информация чак сега един вид се изтъква и това ми е големият въпрос - ако една информация е истинска, тя би трябвало веднага да бъде използвана, а не да се чака толкова време, за да бъде експулсиран.

- Дали би било основателно да се каже, че Държавната агенция за бежанците не се подчинява на българския съд, но се подчинява на ДАНС?

- Според мен ДАБ не е безпристрастна и не е обективна след като не изпълнява съдебно решение. Заобикаля се закона по този начин. И е извършена една неправда срещу Абдулрахман. Каква е ДАБ за да задържа този човек и повече от две години, след като и законът казва той трябва да бъде задържан във възможно най-кратък срок. Ако има информация, че е заплаха за националната сигурност да бъде държан три месеца и след това експулсиран, ако няма такава, и се докаже, че той наистина е активист за правата на човека - да му  бъде даден хуманитарен статут. Аз мисля, че институциите в такива случаи действат много бавно, тромаво и незаинтересовано и предубедено.

Аз не мога да разкривам конкретна информация от делото за експулсиране, защото то е секретно и не е редно. Но нали, това, което най-общо може да се каже, е че те се съмняват, че той е такъв активист по правата на човека в Саудитска Арабия и ще бъде преследван. Това е общото възражение на Държавната агенция за бежанците, което се опира на ДАНС.

Отделно, аз лично ангажирах доказателства от чужбина - от Комитета за защита на правата към ООН. От там изискахме един доклад, който те написаха за него.

Кой е Абдулрахман Ал-Хаиди? - Какво се знае за неговите опозиционни действия, разпознаваема ли е неговата биография? Сабрина, младата жена от групата за солидарност с мигрантите ни припомня, че има хора солидарни с него не само у нас:

Не само една група от хора тук, които осъзнават тежестта на случая на Абдулрахман, изразяват солидарност с него. С него изразяват солидарност огромни и уважавани организации,  които защитават човешките права като Амнести интернешънъл и Хюман Райтс уоч. И следва българските институции да се вслушат, ако не искат да имат лоша репутация и проблеми и ако искат да представят страната ни изобщо по някакъв достоен начин.

Белгия. По-близка отвсякъде в епохата на онлайн комуникацията. Стига да не се появят неочаквани смущения.

"Здравейте аз съм Лина Ал Хатлул. Аз съм судитска активиска. Започнах моята дейност, когато сестра ми Луджайн Ал Хатлул беше арестувана като лидер на движението за правото на жените да шофират. Тя работеше за разрушаването на системата за т.нар. "Мъжко ръководство" - всички закони и правила, които задължават жените да са придружавани  задължително от мъже навън, които третират жените като по-нисши създания до края на живота им, защото всички важни решения трябва да се одобряват от мъжете им - бащата или съпругът им. През 2018 сестра ми беше арестувана, брутално измъчвана с обвинение в тероризъм. От нейния арест аз започнах да правя кампании за освобождаването й, но постепенно и за други жени. Сега съм част от тази организация ALQST / AЛКСТ/- независима организация за човешките права в Саудитска Арабия, базирана в Лондон. Основният ни фокус е защитата на политически затворници, но също така наблюдаване и на ситуацията в Саудитска Арабия в световен план. ALQST е основана през 2014 от Yahya Assiri (Яхия Ассири), който трябваше да напусне Саудитска Арабия, защото там организациите за човешки права са забранени, а той и приятелите му основаваха първата организаия за човешки права наречена ACPRA /АКПРА/, а всички те около 2013 бяха арестувани, осъдени на повече от 10 години затвор, и след това преследване и насилие спрямо защитниците на човешките права в Саудитска Арабия, той бяга и основава тази организация в Лондон."

Лина ал-Хатлул, ръководител на мониторинга на базираната в Лондон правозащитна група ALQST и сестра на може би най-прочутата саудитска активистка и политическа затворничка Луджайн. Пред мен е снимка на Лина и Абдулрахман в София от предишното заседание на административния съд по жалбата му срещу решението за отказ на статут постановено от ДАБ, когато тя идва специално за да свидетелства в негова полза. 

Според МВР Абдулрахман ал-Халили се е само-наранявал, и в опит да бъде спрян от служителите на Центъра се е стигнало до стълкновение. 

- Какво мислите за това?

- Ох, това официално изявление е просто … абсурдно, да излязат с такова изявление без първо да са направили разследване на инцидента. Без събиране на свидетелства за това, какво се е случило. Говорили ли са с  Абдурахман за това какво се е случило по съответния ред на едно разследване на побой?! Говорили ли са с другите хора там в Бусманци?! Споменал ли е някой това, че той е бил с белезници, взели ли са видеозаписите от камерите?! Липсата на всичко това показва, че това изявление е просто голословно твърдение, направено без никакво желание да се стигне до истината. Така че, да, това е абсолютна липса на прозрачност за това как стигат до такъв извод и показва липсата на истинско разследване, липса на доказателства и  очевидно не се взима под внимание и изобщо не се споменава неговото оплакване - жалбата, сигналът, който е подал.

- Търсена ли сте от българските институции - ДАБ или ДАНС, за да разкаже какво знае организация като нейната, която прави мониторинг за Абдулрахман Ал-Халиди? 

Аз свидетелствах в административния съд по делото за отказаното убежище. Въпросите бяха за опасностите, които го грозят, ако се върне в Саудитска Арабия. Съдът тогава реши, че има очевиден риск от депортирането му и ясно заяви, че решението е неоснователно и че Държавата агенция за бежанците трябва да преразгледа решението си да му откаже статут. И имаше решение, че той трябва да бъде освободен незабавно, но въпреки това държавата и по-специално ДАНС не се съобрази  с това и постанови от своя страна и без всякакви основания, че той трябва да остане затворен. Така че, решението на съда е, че той трябва да получи статут и да бъде освободен, но ДАНС е тази институция, която влиза в случая в ход, според нас с необосновани факти. Ние документирахме онлайн заплахите, които получава Абдулрахмед в туитър от страна на добре известни публични фигури, които казват, че очакват той да се появи, за да го пратят в затвора. Някои дори го заплашват със смъртно наказание. Тези туитове бяха събрани и документирани и направени публично достояние. Те бяха преведени и на български за да се запознае с тях съда и той да види, че действително има огромна клеветническа кампания срещу Абдулрахман и че наистина му искат главата.

- Каква е дейността му в Саудитска Арабия и призната ли е тя международно от организации, които наблюдават човешките прав, защото адвокатът му мисли, че и ДАБ и ДАНС се съмняват в това, че наистина е опизиционер, който е заплашен? 

Абдулрахман Ал Халиди напуска Саудитска Арабия отдавна. Но той е отдавна в тези кръгове на инакомислещи когато имаше някаква възможност това да се прави все още и там. Той е организирал протести за политическите затворници, той беше част от кампания “Затворник докога?” Той също така правеше кампании за конституционна монархия, като контрапункт на монархия без конституция. 

- Саудитска Арабия е абсолютна монархия, няма парламент, а консултативен съвет, който се избира само по волята на владетеля.

- Когато той вижда арестите на своите приятели напуска страната. Той беше много активен в Турция, участваше в много конференции и семинари, включително с бежанци, които са сега в Канада. Има снимки, има история на неговите дейности, има писма в негова подкрепа от други активисти, получили статут в демократичния свят, които го познават. Така че, разбира се, през 2011 нещата бяха различни в Саудитска Арабия, така че някой като моята сестра, която стана много известна през 2017 със своята кампания за правата на жените, получи повече медийно внимание и профилът й е малко по-различен от този на Абдулрахман, но властите го знаят и той е под опасност, защото те знаят, че той работи в това поле и искат да го убият.

Истанбул, Турция - 2 октомври 2018г. В Саудитското консулство е убит и разчленен Джамал Хашоги саудитски дисидент, автор, журналист, колумнист за The Washington Post , мениджър и главен редактор на Al-Arab News Channel, според повечето анализатори по заповед на принца престолонаследник Мохамед бин Салман.

Страсбург, Франция - 2015. Осъденият още през 2013 на 7 години затвор и 600 удара с камшик за обида на исляма, чиято присъдй е увеличена през 2014 г. присъдата на 10 години затвор и 1000 удара с камшик, Райф Бадауи получава задочно, докато е в затвора наградата на името на Сахаров на Европейския парламент.

Питам Абдулрахман Ал-Халиди до кого се чувства по-близък - до осъдения на затвор и камшици Раиф Бадауи или до убития в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул Джамал Хашоги?

"Не познавах лично Раиф Бадауи, но знам неговия случай. Но, …. /въздиша тежко/ с Джамал Хашоги работехме заедно по различни проекти. Не мога да разказвам за това, но той беше голям човек и много хора, светът знае за това. И аз се чувствам ужасно след това, което се случи с него кака чудовищна форма на наказание, които го довършиха е нещо болезнено за мен. Това е нещо ужасяващо за всички нас, които бяхме близки с него, като Захрани в Канада и изобщо за всички нас. Но ние ще продължим и продължаваме неговата работа срещу нечестните правила в моята страна."

По другият аргумент, който се чете зад редовете на отказа ДАБ да му предостави статут на закрила - че в Саудитска Арабия не е толкова страшно за политическите опозиционери.

Питам Лина Ал-Хатлул като сестра на Луджайн ал-Хатлул, активистка за правата на жените, арестувана в Обединените арабски емирства 2018 г. и принудена да се върне в Саудитска Арабия, където прекара повече от две години зад решетките, вярва ли че в Саудитска Арабия има реформа и политическите опозиционни гласове вече няма от какво да се страхуват?

"Не, съвсем не, и това е ясно откакто на власт е престолонаследника принц Мохамед Бин Салман и създаването на държавната система за сигурност, страната се превърна в завършена полицейска държава. Няма инситуции,  и всичко се подчинява на волята на един човек. Властта е еднолична. Всички, буквално всички дела се гледат при закрити врати и това означава, че никой не може да знае какво се случва. Европейски делегации са опитвали много пъти да присъстват на дела и да разберат защо хората получават изключително продължителни присъди просто за един туит, но винаги им е било отказвано. Затворите не пускат каквито и да били външни независими мониторингови мисии. От 2017 Саудитска Арабия не е позволила нито един специален докладчик на ООН да направи каквото и да било обследване. Нито една организация за човешки права не е допусната като наблюдател. Не, страната не е реформирана, тя се промени в някакъв смисъл, но това не може да се счита за реформа, защото основните свободи, в това число свободата на словото е напълно унищожена. Хората са арестувани заради туитове, както стана в случая със Салман Хишааб. Тя беше осъдена на 27 години затвор, само заради туитове, в които е изразявала солидарност към моята сестра и другите активисти за права на жените. И тя не е единствената. Има ескалация  - един пенсиониран учител беше осъден на смърт заради профил в туитър, в който е имал по-малко от 10 последователи. Така че, ситуацията за човешките права със сигурност се влошава. И някой като Абдулрахман, който има не просто туитове, но е осветявал още по-сериозни нарушения на човешките права там, и го е правил публично със своето име и лице,  със сигурност той ще бъде арестуван, може да изчезне и да стане обект на измъчване също така."

Ако българският съд потвърди исканата от ДАНС депортация и Абдулрахман ал-Халиди бъде върнат в Саудитска Арабия, какво ще означава това за него, за семейството му от една страна и за образа на моята страна България, според вас, питам ръководителката на мониторинга към международната правозащитна организация ALQST Лина ал-Хатлул? 

"Знаете ли, оправданието за отказа е толкова смешно. Има даже фактически грешки в него - като твърдението, че Саудитска Арабия се демократизира. Няма нито един човек от световните независими организации, които правят мониторинг на човешките права във всички държави, включително от ООН, който да твърди това. Напротив всички се съгласяват, че в Саудитска Арабия се влошават проблемите с човешките права. Вече няма гражданско пространство в Саудитска Арабия. Всичко което е активизъм в Саудитска Арабия се обявява за тероризъм, включително активизма за правата на жените, като тези жени активистки са пращани в затвора с присъди за тероризъм. Така че, първите аргументи на българската държава да откажат закрила на Абдулрахман, с твърдението че Саудитска Арабия се демократизира са грешни и противоречат на установеното от всички независими наблюдаващи организации на човешките права. Противоречат и на установеното от ООН. На второ място - в отказа българските власти, от страна на Държавната агенция за бежанците има толкова много фактически грешки относно личния живот на Абдулрахман. Първо твърдят, че той е от Сирия и това прилича буквално на грешка от "копи-пейст", преписали са от друг отказ, без изобщо да се замислят и това показва, че изобщо не ги е грижа да разберат неговата ситуация. Казват, че той е от Сирия, когато той е от Саудитска Арабия. Казват, че е ерген, когато той е женен. Това ясно показва, че нямат анализ и не знаят какво правят и не знаят кой е Абдулрахман, и че искат да го депортират, даже без да се опитат да намерят доказателства защо трябва да го защитят. И третото е, че даже да нямаше грешки в изложението им по въпроса кой е той, те би трябвало да отчитат публичните заплахи, които той получава онлайн. Никой не може това да го отрече. Ясно е, че в Саудитска Арабия арестуват просто за туитове. Това случай е много ясен и съвсем не е труден. Много лесен е този случай - Абдулрахман е заплашван, публично заплашван. А в България всичките му права са нарушени. Има решение на съда той да бъде освободен, което не е изпълнено, без никакво обяснение или причина. Той е затворен от 3 години, защото се опитал да потърси закрила в страна-членка на ЕС. Това е просто безумно. И няма никакво истинско оправдание на неговия арест или на отказа за даването на закрила на такъв човек."

За Лина ал-Хатлул няма съмнение какво трябва да направи една държава, която наистина следва ценностите на Европейския съюз и конвенциите за човешките права по този заплетен случай на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди: Случаят би трябвало да е много лесен. България да му даде статут на международна закрила и да затворят това дело, което е много срамно за европейска страна, член на ЕС.

Казва Лина ал-Хатлул от лондонската организация ALQST която наблюдава състоянието на човешките права в Саудитска Арабия. Въпросът ми как си обяснява защо българските институции са стигнали до това, което тя нарича неподобаващо за европейска страна поведение - заради незнание, безразличие или влияние от Саудитска Арабия тази богата на петрол държава - тя остави без коментар. 

Младата активистка от София Сабрина, както я наричаме заради опасения за сигурността й е по-смела в предположенията, защо българската държава отказва статут и иска да депортира саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди:

"В неговия случай просто личи корупцията и сянката на лобито на саудитския режим. Няма как ние да не застанем на негова страна при положение, че институциите даже не се грижат за това да вземат правилните му данни, личните му данни. Всички сме солидарни с него защото той е прекрасен човек, когото го е грижа за свободата на хората по целия свят и второ защото въпреки, че е перфектната жертва, каквато системата обожава, на него са му нарушени правата и продължават да бъдат нарушавани с всеки изминат ден в който той е държан в Бусманци и не му е даден статут и не живее свободно. Не може да живее като нормален човек."

Дали Абдулрахман съжалява, че е опитал България, ако тук  живее затворен, както вероятно би бил и в Саудитска Арабия? Дали прави сравнения от типа… тук бият по-слабо?! 

Абдулрахман ал-Халиди няма съмнения какво ще се случи с него ако бъде депортиран в Саудитска Арабия.

"Ако ме изпратят обратно в Саудитска Арабия, ще имам съдбата на всички политически активисти. Мога да изчезна… Могат да ме екзекутират,  защото там прилагат екзекуции заради политическа дейност, а не както е в другите страни само за тежки престъпления. Те екзекутират при политически обвинения. Както сатана и в случая на Хасан Арабия. Мароко го депортира обратно в саудитска Арабия  и от 2022 до днес никой повече нищо не чу и видя за и от него. Никой не знае какво се е случило с него, дали е жив или е умрял и така е с толкова много други."

Абдулрахман ал-Халиди - един саудитски дисидент в София. История съвсем различна от Един американец в Париж. И не в ритъма на Гершуин.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:02
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ГЕРБ счупиха работещо правителство, а сега нямат формула за управление

Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат . Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието. " Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше..

публикувано на 30.06.24 в 10:51
Протест срещу масовия туризъм в Малага, 29 юни 2024 г.

Протест в Малага срещу "туристическата инвазия"

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА. Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "това не е туризъм, това е инвазия". Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25..

публикувано на 30.06.24 в 10:26
Любен Дилов - син

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Президентът връчва първия мандат в..

публикувано на 30.06.24 в 10:07
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни - делегати на..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов от ГЕРБ и Силвия Пушкарова, издигната от Инициативен комитет. До тези извънредни избори се..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на огъня, обявено миналия месец от президента Джо Байдън, не съдържа нищо ново. Снощи хиляди..

публикувано на 30.06.24 в 08:10