Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Дренчев: Ще се явим на изборите 2 в 1 през партия мандатоносител

| Интервю
Николай Дренчев
Снимка: БГНЕС

Ще се явим на изборите 2 в 1 през партия мандатоносител. В момента се провеждат преговори с няколко такива. 

Това заяви пред БНР Николай Дренчев, един от създателите на новоучредената формация "Алтернатива за България", бивш народен представител от "Възраждане".

Изключените от "Възраждане" трима депутати и четиримата общински съветници учредиха в София формацията "Алтернатива за България". 

"Идеята е за широко обединение около върховенството на закона", подчерта той.

Според Дренчев първото, което трябва да се промени в България, е да има върховенство на закона:

"Това е институциите да спрат да се ползват като бухалки срещу политически и икономически субекти. Трябва да прекършим този мафиотски модел. Това е основното, по което България се отличава от цивилизования свят. Това е причината и българите да емигрират и да отиват да живеят на Запад".

"Учредената формация ще прерасне в политическа партия, която да даде нова алтернатива, каквато е нужна на България. Голямата вина на политическа конюнктура в момента е, че не е дала правилните хора, които да извършат прехода към едно развито общество", посочи бившият депутат от "Възраждане" 

По думите му в 49-ия парламент партията на Костадин Костадинов е станала изключително неконструктивна и агресивна опозиция:

"В цялото противопоставяне срещу управляващите, които също бяха неадекватни и събрани на принципа "орел, рак и щука", "Възраждане" не може да покаже, че може да бъде достойна алтернатива на безпринципната коалиция. Затова разочарованите от настоящото управление не припознават в опозицията субект, който заслужава техния глас. Заради това намаляват желаещите да отидат до урните в изборния ден".

По темите за НАТО, войната в Украйна и еврозоната позициите на "Алтернатива за България" са сходни с тези на "Възраждане", но с малки нюанси, подчерта още Николай Дренчев.

Интервюто на Снежана Иванова с Николай Дренчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унищожени сгради в южната част на Ливан, 30 септември 2024 г.

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан

Израел разшири обхвата на атаките си в Ливан и отвъд целите, свързани с радикалната шиитска организация "Хизбула". За първи път беше атакувана жилищна сграда в квартал на столицата Бейрут, а не в предградията. Четирима души са били убити и други четирима са ранени при израелския удар тази нощ. От организацията Народен фронт за освобождение..

публикувано на 30.09.24 в 12:21

Предприемачи в сектора на търговията на дребно очакват покачване на цените

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%). В секторите "услуги",..

публикувано на 30.09.24 в 12:09

Трима задържани при акцията срещу купения вот в Бургас

Трима души са задържани за купуване на гласове при специализираната полицейска операция, която започна в Бургас тази сутрин. Три адреса са претърсени в ромската махала на комплекс "Меден рудник", като на единия от тях са открити списъци с имена. По данни на бургаската полиция схемите за купуване на гласове не са променени и се осъществяват основно..

публикувано на 30.09.24 в 11:55
Изложба от Националния политехнически музей -

Как са готвели, разкрасявали и забавлявали нашите баби в миналия век?

Знаете ли какво са ползвали в кухнята вашите баби, с какво са си правили модни прически, на какво са слушали музика през първата половина на миналия век? На Регионалния исторически музей гостува изложба от Националния политехнически музей - "Техниката у дома през първата половина на XX век", но е показана и битова техника, произведена в Плевен...

публикувано на 30.09.24 в 11:33

Две села в Русенско са без ток заради проливните дъждове

Заради проливните дъждове, без ток все още са селата Караманово и Пиперково в област Русе. Екипите на "Енерго-Про" продължават да работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, съобщават от Областната администрация, предаде БТА. На територията на областта няма поражения по инфраструктурата. Имало е..

публикувано на 30.09.24 в 11:31

В Кюстендилско обсъждат действията при потушаване на горските пожари в планината

Да бъде организирана среща за обсъждане на действията при потушаване на горските пожари в планината в Кюстендилско предлагат от общинската управа  в Сапарева баня. Те изпращат мотивирано предложение за такова обсъждане до областните управители на Кюстендил и на Софийска област, респективно до Община-Самоков, за участие на техни специалисти,  каза..

публикувано на 30.09.24 в 11:24
Вени Марковски

Вени Марковски: Тръмп няма да се примири с още една загуба

" Опасността е - ако на 5 ноември Тръмп загуби, на 7 ноември може да има една велика октомврийска революция в САЩ. Той няма да се примири с още една загуба и съм сигурен, че ще бъде много по-суров в реакцията си отколкото беше. Като знаем, че преди 4 години почти можеше да спечели изборите незаконно, кой знае какво може да се случи ". Това..

публикувано на 30.09.24 в 11:10